ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

Parlament odsúdil všetky formy rasizmu, nenávisti a násilia a žiada nápravu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spravodajstvo z Európskeho parlamentu:

  • na životoch ľudí čiernej pleti záleží, zdôraznil EP odsudzujúc biely supremacizmus 
  • dôrazné odsúdenie desivej smrti Georga Floyda a podpora pokojných demonštrácií  
  • rasová diskriminácia a obťažovanie je v EÚ naďalej bežným javom  
  • odmietnutie rasového profilovania a postihovanie policajnej brutality  
Rozprava v EP o protestoch proti rasizmu po smrti Georgea Floyda      
Rasizmus v našej spoločnosti nemá miesto, vyhlásil v piatok EP v súvislosti s celosvetovými protestami po smrti Georga Floyda © EP 2020 – EÚ  

V našej spoločnosti nie je miesto pre rasizmus a diskrimináciu, zdôraznil v piatok Európsky parlament a vyzval celú Úniu, aby sa pevne a rozhodne postavila proti násiliu a nespravodlivosti.

Parlament prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, ktoré plénum schválilo pomerom hlasov 493 (za): 104 (proti): 67 (zdržalo sa hlasovania), ostro odsúdili obludnú smrť Georga Floyda v Spojených štátoch amerických a podobné prípady zabitia kdekoľvek na svete. Poslanci vyzvali orgány USA, aby prijali opatrenia na riešenie štrukturálneho rasizmu a nerovnosti v krajine. Zákonodarcovia odsúdili zásahy polície v Spojených štátoch proti pokojným demonštrantom a novinárom, kritizovali tiež vyhrážky prezidenta USA Donalda Trumpa týkajúce sa nasadenia armády a jeho rétoriku, ktorú označili za „štvavú ‟.

Parlament podporil nedávne masové protesty proti rasizmu a diskriminácii, ktoré sa konali po celom svete, a odmietol akékoľvek prejavy nadradenosti bielej rasy. Poslanci vyjadrili solidaritu s pokojnými demonštráciami, zároveň však kritizovali prípady rabovania, podpaľačstva, vandalizmu a ničenia verejného a súkromného majetku ktorých sa dopustili niektorí násilní demonštranti. Európsku úniu a jej členské štáty zároveň vyzvali, aby verejne odsúdili neprimerané používanie sily a rasistické tendencie pri presadzovaní práva, bez ohľadu na to, kde a kedy k nim dôjde.

Orgány činné v trestnom konaní by mali používať silu vždy iba zákonným a primeraným spôsobom a v nevyhnutnom rozsahu, pričom vždy musí ísť až o poslednú možnosť, uvádza sa v uznesení, ktoré zároveň zdôrazňuje, že nadmerné použitie sily proti davu je v rozpore so zásadou primeranosti. Poslanci v tejto súvislosti požadujú, aby prípady policajnej brutality a porušovania občianskych práv neostali nepotrestané. Pripomínajú tiež, že občania majú právo

zaznamenávať scény policajného násilia, ktoré možno následne použiť ako dôkaz.

Skoncovanie s rasovým profilovaním a väčšia rozmanitosť policajných zložiek

Parlament vyzval EÚ a jej členské štáty, aby pri presadzovaní trestného práva, v boji proti terorizmu či pri imigračných kontrolách nepoužívali rasové a etnické profilovanie. Orgány činné v trestnom konaní by mali využívať nové technológie navrhnuté tak, aby nevzniklo riziko diskriminácie rasových či etnických menšín, dodávajú poslanci.

Uznesenie zdôrazňuje, že policajné zložky a ďalšie orgány presadzovania práva musia ísť v boji proti rasizmu a diskriminácii príkladom. Parlament v tejto súvislosti navrhuje okrem iného posilnenie odbornej prípravy príslušníkov polície a prijatie opatrení na zvýšenie rozmanitosti v policajných zboroch členských štátov.

Minulé zločiny proti ľudskosti

Inštitúcie EÚ a krajiny Únie by mali oficiálne uznať minulé krivdy a zločiny proti ľudskosti páchané na Rómoch, černochoch a osobách inej farby pleti, zdôrazňuje uznesenie. Schválený text dodáva, že medzi zločiny proti ľudskosti patrí aj otroctvo.

Boj proti diskriminácii vo všetkých oblastiach musí byť pre EÚ prioritou, zdôrazňujú poslanci. Parlament v tejto súvislosti vyzval Radu (ministrov) EÚ, aby okamžite pristúpila k rokovaniam o horizontálnej smernici o nediskriminácii, ktorú členské štáty zablokovali ihneď po jej predložení Európskou komisiou v roku 2008.

Rasizmus a xenofóbia nespadajú pod slobodu prejavu

Uznesenie pripomína, že na rasizmus a xenofóbne prejavy sa sloboda prejavu nevzťahuje. Parlament v tejto súvislosti odsúdil konanie extrémistických a xenofóbnych politických síl na celom svete, ktoré sa čoraz viac uchyľujú k skresľovaniu historických, štatistických a vedeckých faktov a k používaniu symboliky a rétoriky pripomínajúcej aspekty totalitnej propagandy – vrátane rasizmu, antisemitizmu a nenávisti voči menšinám.

Typ dokumentu: Nelegislatívne uznesenie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kuknite sa na to čo sa deje v Juhoafrickej republike … to nie je rasizmus ? Je,ale čierny ! Bielych zabíjajú na ulici a je to v poriadku. Rasizmus tu bol,je a bude,či sa to niekomu páči alebo nie.

  2. Hlavná vec,že západná Europa je rasistická voči východnej Europe..pokrivená morálka..biely da facku čiernemu..to je rasizmus..čierny dá facku bielemu,to je,len výtržnosť..je zaujímave,že podpaľujú obchody,len bielym..hlúpi biely západny Europania sa sami zničia,nejako im prestal fungovať pud sebazáchovy..tí,čo najviac vykrikujú,že sú prenasledovaní,sú najväčší rasisti..napr.cigoši,či nosatí

  3. to co sa deje v usa predpovedal Soros EU v suvislosti s migraciou . Pravdepodobne to pride aj sem. Demokracia je vrtkava a to hlavne v kombinácii s krizou a globalizaciou
    Treba sa pripravit aj na horsie. Media nas strasia, zavadzaju a podsuvaju svoje videnie a preto je dobre sledovat aj ine nezaujate videa. Napr aj toto je dobre
    https://www.youtube.com/watch?v=OjABBuFnsgw

  4. Priložené videá, medzi ktoré možno zaradiť aj toto: https://www.youtube.com/watch?v=NaU3CxDK9LU&feature=emb_logo
    je názorná ukážka toho, kto tvorí väčšinu poslancov v EP a ako sa jednostranne preferuje dezinformovanosť občanov EÚ. Aj my tam máme hráčov, ktorí sa nemusia hanbiť (M.Šimečka, M.Beňová, L. Nicholsonová,..). A všetko sa to rodí tu doma, vďaka médiám hlavného prúdu ( N, Sme, JOJ, Markíza) ktoré sa dennodenne starajú o breinwash.
    Tento prevzatý článok bol na podráždenie čitateľov, ktorí ešte nestratili orientáciu a súdnosť o tom, čo sa deje vo svete?

  5. s.i.n. 20. júna 2020, 21:21 – nechapem, ako mozete napisat nezmysel, ze „Tento prevzatý článok bol na podráždenie čitateľov, ktorí ešte nestratili orientáciu a súdnosť o tom, čo sa deje vo svete?“

    Ide o oficialny metarial – Spravodajstvo z Europskeho prarlamentu, ktore je regulerne oznacene logom EP a chodi nam dva az 3 x denne.

    To uz fakt vyhladavate namiesto oficialnych a relevantnych informacii len Hlavne spravy ci ine nezmysly? To naozaj Vasa narocnost na prinasane informacie tak neskutocne klesla?

  6. Všetci robíte z Floyda svätca (niekoľkokrát súdne trestaný). V jeho prípade hovoriť o rasizme je smiešne, keďže ho zatykali policajti 4 rás. A čo takto sa pozrieť k nám. Alebo nám do bielych môže nadávať každý inofarebny?

  7. Pre Marek,takže podľa Teba ho môže nejaký sadisticky policajt zabiť,len preto,že bol trestaný,a aj to nemusí byť pravda.Divne myslenie.

  8. Anonym nerob zo seba debila. Ze bol trestany je fakt. Bol zverejneny jeho register. Takze nebol neviniatko. Druha vec, ten policajt bol tiez magor, nemal co v policii robit. S protestami som suhlasil, pokial nezacali rabovat, nicit a zabijat. To uz nie su protesty. Dokopat predavaca na smrt zato ze si chranil svoj obchod neni ziadny protest proti rasizmu.

  9. „…že bol trestaný a aj to nemusí byť pravda.“

    Ty si fakt mimo. Buď si sa len včera prebral z hibernácie alebo si blb. Inak si to neviem vysvetliť.

  10. A vieme prečo ho policajti zatykali? Alebo nemali čo na robote tak si povedali, že budeme demonštrovať svoju silu na niekom? Prečo nikto neprotestoval keď sa stal podobný prípad pred 4 rokmi len v opačnom garde? (vtedy umrel človek ktorý volal políciu aby mu prišli pomôcť)

  11. anonym hlavne ze ty to chapes :D. Nevzdelany pisalek co tu mudruje. A jasne zabudol som, ty jediny vies co je podstata veci.

  12. pre Miloš Majko 20. júna 2020, 23:50
    Najprv som sa nasral ale potom som si povedal, že to nemá cenu. Celá táto štvavá kampaň a cirkus čo vypukol po smrti vagabunda, je len ďalší výplod mimovládok, ktorí to majú v náplni práce. Amíci spravili obrovskú chybu. Policajta mali ked tak prepustiť ale nie ho obžalovať z vraždy, pretože kľačaním na krku prichádza k obmedzeniu mobilitiy páchateľa, nie dýchania. A Trump nemal ustúpiť ale mal zaviesť stanné právo a poslať do ulíc armádu. A bol by kľud. Mimochodom, toto je ten dvojaký meter o ktorom som už niekoľkokrát písal. Je to ako rovnaké ako u nás. Keď je usmrtený beloch, všetko je ok, ale akonáhle sa jedná o príslušníka menšiny, fúúúha, odborníci z kaviarní sa v momente mobilizujú.

  13. Miloš Majko 20. júna 2020, 23:50:
    Myslel som že je vo Vás aspoň trochu súdnosti a nadhľadu, ako to vo svete chodí. Ak je pre Vás „oficiálny Spravodaj EP“ ten správny materiál na vytvorenie si obrazu čo sa deje v Európe a vo svete, tak potom asi nemáme o čom hovoriť. Ultraliberálnym médiám stačí vypustiť zopár neoverených informácií o „nevinnom“ Floydovi a už tu máme biely supermacizmus. Pozháňajte si všetky dostupné údaje o tejto poľutovania hodnej udalosti. Ale aj tie, čo tu už viac ako tri týždne vyrábajú BLM fanúškovia po celom svete. Odkazy na priložené videá nepriniesli len HS. Ale tie sa Vám asi nehodia do ultraliberálneho scenára.
    liberalizmus = ideológia bez pravidiel vedúca postupne k fašizmu. Ani Musolini či Hitler spočiatku nevyzerali na fašistov. A keď ich ľudia prekukli, bolo už dosť neskoro

  14. Spravodajstvo EP je síce oficiálny materiál tejto inštitúcie, to ale neznamená, že ide o objektívne zhodnotenie daného problému. Osobne nenavštevujem stránky tzv. alternatívnych médii, ale rozhodne beriem s rezervou aj takéto oficiálne informácie. Je na každom jedincovi aké informácie si vyselektuje a nezvyknem pritakávať ako teliatko všetkému čo vylezie z Bruselu.

  15. s.i.n. 21. júna 2020, 19:29 – kludne by som mohol skopirovat moj predchadzajuci prispevok. Nestoji mi to za ten cas.
    Nikde netvrdim nezmysly, ktore to Vy vo vztahu ku mne vydavate za fakty.

    Skonstatoval som len, ze ide o oficialne stanovisko EP. Ci je take alebo onake ie mi uplne u prdele. Je oficialne.

  16. Vyhlasenie europskeho parlamentu: „na životoch ľudí čiernej pleti záleží, zdôraznil EP odsudzujúc biely supremacizmus“ je rasisticke. Zalezi na zivotoch vsetkych ludi, nie len ciernych.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img