ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

COVID-19: Zvýšenie pomoci poľnohospodárom z fondu rozvoja vidieka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Spravodajstvo z Európskeho parlamentu:

  • pomoc vo výške do €7.000 pre jednotlivých farmárov, do €50.000 pre malé podniky  
  • vyplatenie podpory do 30. júna 2021, schvaľovanie žiadostí do 31. decembra 2020  
  • strop pre celkový objem pomoci zvýšený na 2% rozpočtu programov rozvoja vidieka  

Európsky parlament v piatok schválil navýšenie krízovej pomoci, ktorú budú môcť štáty Únie už čoskoro vyplatiť poľnohospodárom a malým agropotravinárskym podnikom z fondu rozvoja vidieka EÚ.

Nová právna úprava, ktorú poslanci schválili pomerom hlasov 636 (za): 21 (proti): 8 (zdržalo sa hlasovania), umožní vládam členských štátov využiť dosiaľ nevyčerpané prostriedky EÚ z ich programov rozvoja vidieka na vyplatenie jednorazových paušálnych kompenzácií pre farmárov a malé podniky – pôsobiace napríklad v oblasti spracovania poľnohospodárskych produktov, ktoré výrazne zasiahla kríza spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19. Toto mimoriadne a časovo obmedzené opatrenie zamerané na cielenú podporu likvidity za účelom udržania výroby bude financované z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV).

Viac peňazí a času na vyplatenie kompenzácií

Strop kompenzácií určených pre krízou najviac zasiahnutých poľnohospodárov dosiahne úroveň 7.000 eur, čo predstavuje o 2.000 eur viac, ako pôvodne navrhovala Európska komisia. Malé agropotravinárske podniky by v súlade s pôvodným návrhom Komisie mohli získať podporu do 50.000 eur.

Členské štáty budú môcť na financovanie mimoriadnych kompenzácií využiť maximálne 2% celkového objemu prostriedkov EÚ, ktoré im boli pridelené v rámci ich programu rozvoja vidieka. Európska komisia pôvodne navrhovala stanoviť strop na úrovni 1%.

Parlament tiež v snahe poskytnúť členským štátom viac času na uvoľnenie podpory schválil predĺženie lehoty na vyplatenie kompenzácií z 31. decembra 2020 na 30. júna 2021. Žiadosti o podporu však budú musieť byť schválené kompetentnými vnútroštátnymi orgánmi do 31. decembra 2020.

Vyhlásenie spravodajcu

„Vítam výsledok dnešného plenárneho hlasovania. Ide o ďalší dôkaz toho, že Rada a Parlament dokážu úzko a rýchlo spolupracovať, keď poľnohospodárstvo EÚ potrebuje urgentnú pomoc. Týmto sme krajinám EÚ poskytli ďalší nástroj, aby mohli počas krízy spôsobenej koronavírusom finančne pomôcť poľnohospodárom. Poďakovanie patrí aj chorvátskemu predsedníctvu v Rade za ich plodnú a priamočiaru spoluprácu,‟ uviedol spravodajca a predseda Výboru EP pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka (AGRI) Norbert Lins (EPP, DE).

Ďalší postup

Parlamentom schválený text nariadenia, ktorý je výsledkom neformálnej dohody poslancov so zástupcami členských štátov, musí ešte formálne odobriť aj Rada (ministrov) EÚ. Následne bude nová legislatívna úprava zverejnená v Úradnom vestníku EÚ a ihneď potom vstúpi do platnosti.

Súvislosti

Mimoriadne opatrenie navrhla Európska komisia ako súčasť širšieho balíka opatrení, ktorých cieľom je pomôcť poľnohospodárom a agropotravinárskemu sektoru vysporiadať sa s následkami pandémie ochorenia COVID-19. Výbor EP pre poľnohospodárstvo v snahe urýchliť proces schvaľovania pomoci požiadal plénum, aby sa návrhom zaoberalo v skrátenom legislatívnom konaní – prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu.

Postup: Riadny legislatívny postup (spolurozhodovanie), dohoda v 1. čítaní

Typ dokumentu: Nariadenie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img