ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Svetový deň utečencov 20. jún 2020

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MV SR |MM| Svetový deň utečencov je dňom, kedy venujeme zvýšenú pozornosť ľudom, ktorí opustili svoje domovy a hľadajú v nových krajinách nielen bezpečie, ale aj pomoc pri riešení ich každodenných problémov. Práve tento deň je príležitosťou na prehĺbenie vzájomných vzťahov a výmenu skúsenosti zo života žiadateľov o udelenie azylu v azylových zariadeniach migračného úradu MV SR na Slovensku.

Zamestnanci migračného úradu MV SR v spolupráci s mimovládnou organizáciou Slovenská humanitná rada, pri tejto príležitosti pripravili dňa 20. júna 2020 pre žiadateľov o udelenie azylu kultúrne a športové aktivity, ktoré sa tento rok, vzhľadom na mimoriadnu situáciu a opatrenia súvisiace s prevenciou pred ochorením COVID-19, uskutočnia v areály azylových zariadeniach migračného úradu MV SR.

Záchytnom tábore v Humennom sa pripravuje spoločné posedenie pri hudbe a spoločenských hrách. Vznikne tak priestor na ich otvorené rozhovory o situácii v domovských krajinách, ich náročnej ceste za pokojom a živote na Slovensku.

Pobytovom tábore v Opatovskej Novej Vsi tento deň oslávia spoločenskými aktivitami a posedením pri hudbe.

Pobytovom tábore v Rohovciach si pripravili žiadatelia o azyl futbalový a stolno-tenisový turnaj, spoločenské hry na rozvíjanie osobnosti a koncert hudobnej skupiny. Záver dňa si spríjemnia spoločným posedením pri hudbe.

Valné zhromaždenie OSN v roku 2000 vyhlásilo 20. jún za Svetový deň utečencov (World Refugee Day). Od tohto roku oslavujeme Svetový deň utečencov na celom svete. Oslavy sa konajú vo viac ako 100 krajinách. Tento dátum bol vybratý podľa Afrického dňa utečencov a následne bol zjednotený po celom svete. Hlavným zmyslom „Dňa utečencov“ je poukázať na životné podmienky a problémy utečencov, vzbudiť povedomie spoločnosti o ich problémoch a získať iný pohľad na životy ľudí, ktorí zo svojich domovských krajín utekajú často pred napr. občianskymi nepokojmi, vojnou, politickým prenasledovaním či z iných dôvodov, ktoré im bránia v ich rodnej krajine žiť pokojný, dôstojný a plnohodnotný život.

 

Oslava dňa utečencov neznamená len vyjadrenie krátkodobého súcitu a solidarity, ale ako povedal generálny tajomník OSN António Guterres: „Na Svetový deň utečencov musíme všetci premýšľať nad tým, čo viac môžeme urobiť, aby sme spoločne pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú  – jednotou a solidaritou“.

 

To, že problematika utečencov,  ich ťažké životné podmienky  a úteky z nepokojných domovských krajín sú celosvetovým problémom, upozorňuje aj Európsky podporný úradu pre azyl (EASO), ktorý bol zriadený deň pred Svetovým dňom utečencov 19. júna 2010. Počas 10 rokov od zriadenia EASO ide o obdivuhodné  výsledky tohto úradu:

  • 65 vyslaní slovenských expertov, čo predstavuje spolu viac ako 2 000 odpracovaných dní v azylových podporných tímoch EASO, ktoré pôsobia v krajinách pod neprimeraným migračným tlakom (Grécko, Taliansko, Cyprus …)
  • 35 národných školiteľov, 277 účastníkov na 21 národných školeniach s použitím školiacich modulov EASO, na ktorých vytváraní participovali aj zamestnanci migračného úradu
  • desiatky EASO správ o krajinách pôvodu žiadateľov o azyl s celoeurópskym dosahom pripravované aj slovenskými odborníkmi
  • nespočetné množstvo dotazníkov, pripomienkovaní materiálov a poskytnutých dát využívaných pri tvorbe nástrojov v rámci Spoločného európskeho azylového systému (CEAS)

Tento ročník EASO INFO DŇA, ktorý organizuje Migračný úrad MV SR každoročne v júni, bol kvôli pandémii COVID-19 presunutý do virtuálneho sveta. Viď: https://www.facebook.com/ministerstvovnutraSR/posts/2918185511570004

Cieľom EASO INFO DŇA je priblížiť odbornej aj širšej verejnosti  skúsenosti  zamestnancov migračného úradu z jeho činnosti.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img