ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Pristupujeme k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM|   Po zhodnotení epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky sa Úrad verejného zdravotníctva SR a odborné konzílium rozhodli pristúpiť k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení, a to nasledovne:

Od soboty 20. júna 2020 dochádza proti predchádzajúcemu obdobiu k týmto zmenám:

• Do zoznamu bezpečných krajín pribudnú Čierna Hora, Monako, Faerské ostrovy a Poľsko, pričom pre oblasť Sliezskeho vojvodstva ÚVZ SR dôrazne odporúča zvážiť nevyhnutnosť cestovania vzhľadom na nepriaznivú epidemiologickú situáciu v danej oblasti.
• Občania členských štátov Európskej únie môžu prechádzať územím Slovenska aj bez súhlasu ministerstva vnútra, pričom sú povinní prejsť územím SR bez zastavenia najneskôr 8 hodín od vstupu vrátane času určeného na nevyhnutné tankovanie pohonných látok.
• Umožňuje sa činnosť všetkých zariadení pre deti a mládež, čiže sa otvárajú aj stredné školy a druhý stupeň základných škôl (pre potreby napríklad odovzdania učebníc, prebratia vysvedčení a podobne). Žiaci a študenti nebudú musieť mať v rámci výchovno-vzdelávacieho procesu rúška.
• Ruší sa povinnosť zaistiť meranie telesnej teploty určeným osobám pri vstupe do objektov štátnych orgánov a orgánov územnej samosprávy, ako aj pri vstupe na kúpaliská a do wellness centier.
• Na umelých kúpaliskách sa ruší zákaz používania atrakcií, pri ktorých dochádza k tvorbe aerosólov.
• Povinnosť prevádzkovateľov kúpalísk zabezpečiť dvojmetrový odstup na oddychových plochách sa mení na odporúčanie.
• Ruší sa povinnosť uzatvoriť všetky maloobchodné prevádzky v nedeľu a zároveň sa ruší povinnosť prevádzkovateľom priestorov maloobchodných prevádzok pre každú nedeľu v mesiaci vykonávať povinnú dezinfekciu priestorov predmetných prevádzok (sanitárny deň). Stanovuje sa povinnosť pre potravinárske predajne, prevádzky zariadení spoločného stravovania, vrátane stánkov s rýchlym občerstvením a iným ambulantným predajom potravín, pokrmov a nápojov klásť dôraz na zabezpečenie pravidelného a účinného čistenia a dezinfekcie, ktoré sa musí vykonávať dôkladne v rámci denného sanitačného režimu prevádzky a v rámci prijatých a zavedených zásad správnej hygienickej praxe podľa nariadenia Európskeho Parlamentu a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín.
• Prevádzky, ktoré museli doteraz viesť evidenciu zákazníkov a uchovávať zoznam 30 dní, už túto povinnosť mať nebudú.
• Ruší sa povinnosť zamestnanca vykonávajúceho starostlivosť o telo zákazníka, aby pri svojej činnosti používal ochranný štít tváre alebo ochranné okuliare. Taktiež nebudú musieť nosiť rúška zamestnanci kúpalísk a wellness centier.
• Ruší sa povinnosť zabezpečiť nefunkčnosť prístrojov, ktoré vytvárajú aerosól (napr. sušiče rúk).
• V prevádzkach taxislužieb sa povinnosť klienta sedieť na zadnom sedadle mení na odporúčanie. (Zmena bola vykonaná na základe žiadosti ľudí, ktorí zo zdravotných dôvodov nemohli sedieť na zadných sedadlách.)
• Ruší sa obmedzenie, že praktický výcvik vo vedení vozidla a údržby vozidla možno vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora.
• Umožňuje sa alternatívne podávanie svätého prijímania prednostne do dlane, následne bude umožnené podávanie do úst.

Od 1. júla 2020 sú oproti predchádzajúcemu obdobiu naplánované tieto zmeny:

• Umožnia sa hromadné podujatia s počtom osôb do 1000 v jednom okamihu. Organizátor je povinný preukázať regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR v prípade kontroly dodržanie tohto limitu. Organizátor teda bude musieť zabezpečiť kontrolovaný vstup a výstup účastníkov podujatia.
• Umožní sa organizácia hromadných podujatí s počtom viac ako 1000 osôb výhradne pre podujatia, ktoré je možné organizovať za dodržania podmienky šachovnicového fixného sedenia, pričom maximálna obsadenosť bude môcť byť 50 % z kapacity sedadiel.
• Odborné konzílium súhlasí s organizovaním maratónov, pričom presné podmienky stanoví ÚVZ SR osobitným usmernením.

Úrad verejného zdravotníctva SR aktuálne pracuje na bližšej špecifikácii opatrení, s ich definitívnym znením bude verejnosť oboznámená.

Vyššie uvedené informácie odzneli na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili predseda vlády SR Igor Matovič, hlavný hygienik SR Ján Mikas, hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre epidemiológiu Henrieta Hudečková a hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva SR pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast Elena Prokopová.

Video – zdroj Úrad vlády SR:

NAŽIVO predseda vlády SR Igor Matovič po zasadnutí konzília odborníkov a epidemiológov

Gepostet von Úrad vlády Slovenskej republiky am Donnerstag, 18. Juni 2020

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pobavil ma Matovičov prekvapený pohľad,ked epidemiologička H.Hudečková(neviem,či je z planéty Mimoňov) vypotila,že rúško sa stane našou súčasťou na najbližšie roky..

  2. Už to prekombinovali tak, že sa sami v tom strácajú. Na jednej strane neustále zdôrazňujú dodržiavať ešte stále povinné opatrenia, na druhej strane nechápem úplnú rezignáciu vykonávať kontroly na hraniciach. Dnes z Rakúska na Slovensko príde človek, ktorý po preletení pol zemegule pristál na Schwechate a nikoho to nezaujíma. Ale budeme tu šaškovať o tom ako treba umýval v obchode podlahu. Začnite radšej už riešiť fungovanie štátu, keď už ste z korony mimo realitu.

  3. Nakoľko sme v EU,voľný pohyb osôb..v roku 2019 bolo na Slovensku ubytovaných okolo2,5miliona cudzincov,ako by sa to to dalo prakticky skontrolovať? Matelko je mimo realitu odvtedy,odkedy sa stal premierom,každý premier by mal byť zároven štátnikom a on asi ani nevie,čo to slovo znamená..

  4. Ano,volil som Olano,no a čo,ale to neznamená,že ked trepú nezmysly,tak ich budem velebiť…Anonym tebe z toho Kotlebu už asi načisto jebká na karbit…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img