ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Pozor ! Chystáte sa do Poľska ? Toto si musíte prečítať.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

AJ KEĎ POĽSKO OD 13. JÚNA 2020 OTVORILO HRANICE, SLOVENSKO NAĎALEJ OBMEDZUJE VOĽNÝ POHYB S POĽSKOM LEN NA 48 HODÍN

➡️ do Poľska iba na 48 hodín bez dalších obmedzení
➡️ ak nad 48 hodín, tak návrat do SR iba s negatívnym výsledkom testu, následne domáca izolácia a do piateho dňa ďalší test

Poľská republika od soboty 13. júna 2020 ruší kontroly na vnútorných schengenských hraniciach a otvára hranice s krajinami Európskej únie, ktoré boli uzavreté v dôsledku pandémie koronavírusu.

Vstup do Poľska z územia Slovenskej republiky bude možný aj mimo hraničných priechodov Trstená-Chyžné a Vyšný Komárnik-Barwinek, a to bez povinnosti absolvovania domácej karantény v Poľsku či preukázania sa negatívnym testom na ochorenie COVID-19. V Poľsku však zároveň ostáva v platnosti povinnosť nosiť rúško v miestach ako sú prostriedky MHD, obchody, kiná, divadlá, masážne salóny, kostoly a úrady.

Epidemiologická situácia v niektorých častiach Poľska sa stále nezlepšila a chorobnosť sa v posledných dňoch navýšila najmä v oblasti Sliezska, ktoré sa nachádza blízko hraníc so Slovenskom. Situácia je tam naďalej vážne.
Vo vzťahu k Poľsku teda zostáva v platnosti odporúčanie slovenských úradov zvážiť nevyhnutnosť cestovania, najmä do oblasti Sliezska.

Slovensko od 13. júna 2020 síce už nebude vykonávať kontroly na hranici s Poľskom, no naďalej platia karanténne opatrenia. Poľsko totiž nepatrí medzi 19 európskych krajín, s ktorými už Slovensko zaviedlo neobmedzený hraničný režim.

Upozorňujeme preto občanov SR, že pri návrate z Poľska nemusia ísť do karantény ani nemusia predložiť negatívny na COVID-19 len vtedy, pokiaľ ich pobyt nepresiahol 48 hodín. Stále platí aj povinnosť preukázať dodržanie tejto lehoty príslušníkovi Policajného zboru SR pri kontrole.

Osoby prichádzajúce na územie Slovenska z Poľska po dlhšom čase ako 48 hodín sa musia preukázať negatívnym testom na COVID-19, nie starším ako 96 hodín, príslušníkovi Policajného zboru SR. Ak sa pri vstupe na územie Slovenska nevykonáva kontrola, je potrebné bezodkladne odovzdať negatívny výsledok testu na príslušnom regionálnom úrade verejného zdravotníctva.

Následne sa takejto osobe nariaďuje izolácia v domácom prostredí do doby získania ďalšieho negatívneho výsledku na ochorenie COVID-19, ktorý si treba dať urobiť najskôr po 5 dňoch izolácie.

Za nerešpektovanie opatrenia ÚVZ SR hrozí pokuta vo výške až do 1659 eur. V blokovom konaní môžu aj orgány Policajného zboru a obecnej polície uložiť páchateľovi za nerešpektovanie tohoto opatrenia pokutu vo výške do 1000 eur.

Opatrenia na vonkajšej schengenskej hranici, teda na hranici s Ukrajinou a na letiskách, zostávajú nezmenené.

Zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img