ISSN 1337-8481

štvrtok, 28. marca, 2024

Mimoriadne rozsiahlu ekologickú haváriu v Rusku úrady dva dni tajili. Z následkov Černobylu sa nepoučili

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V Rusku za polárnym kruhom pri meste Noriľsk pred týždňom skolaboval obrovský zásobník vykurovacej nafty v miestnej elektrárni. Vyvalilo sa z neho 20.000 ton tekutého paliva, ktoré sa dostalo do sibírskej rieky Ambarnaja.
Miestne úrady, ako je v Rusku zvykom, dva dni haváriu tajili. Potom sa pokúsili klamať, že uniklo ,,len“ 2000 ton.
Mesto, najväčšie stredisko ťažby niklu na svete, je dodnes v zakázanej zóne a správy o obrovskej havárii sa dostali von iba vďaka sociálnym sieťam.
Putin sa nebývalo rozzúril, šéfa firmy dal zavrieť a v celej oblasti vyhlásil federálny stav núdze. To už však pomôže figu borovú.
Rusi teraz vymýšľajú, čo spraviť s červenou riekou nafty, ktorá pomaly tečie do Severného mora. Objavujú sa úplné haluze – naftu spáliť, alebo prečerpať inde do tundry… Úplné haluze. Rieka je plytká, nedá sa po nej plaviť, má veľa bočných ramien a nevedú k nej žiadne cesty. Naokolo je močaristá krajina, už presiaknutá naftou.
Ekologicky mimoriadne citlivé územie sibírskej tundry je na obrovskom území na desaťročia zničené. Aj mimo havárie je tu totiž životné prostredie už dlhé roky bezohľadne likvidované barbarskými spôsobmi ťažby niklu a ďalších nerastov.
Viem o čom hovorím, v Noriľsku som strávil niekoľko dní pred cestou na Severný pól v roku 1993 a tipujem, že odvtedy sa tam v technológiách a hlavne v myslení ľudí nič nezmenilo.
Bolo to najhnusnejšie mesto, aké som v živote videl.
Pomery, aké v Rusku panujú a neskutočná zaostalosť v myslení spôsobujú, že Rusi si svoju pôvodne úžasnú prírodu a osobitne Sibír, načisto zničia. A zničia ju aj pre svet. Deje sa tam to isté ako v Amazónii, iba sa o tom menej vie.
Katastrofa pri Noriľsku je porovnateľná s historickou haváriou tankeru Exxon Valdez na pobreží Aljašky v roku 1989. Z neho po stroskotaní vytieklo do mora a pobrežie zaplavilo 40.000 ton ropy. Škody na prírode boli nevyčísliteľné.

Fotka Mikuláša Sliackeho.
Fotka Mikuláša Sliackeho.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. preco redakcia neda clanok o porusovani ludskych prav v USA a zatykani novinarov? Aj takyto clanocek by som privital, nech je spravodajstvo vyvazene 🙂

  2. Co ma tato vazna ekologicka havaria s fatalnymi nasledkami na desiatky rokov pre sever Ruskej federacie spolocne s USA?

  3. Pýtam sa úplne vážne,ako môže taký človek nadomnou takto vulgárne a ozaj sproste reprezentovať svoje príspevky ,bez toho aby sa mu to znemožnilo.Necitaju to deti a mládež.Inak je predsa takzv.Admin.hned činný,toto mu nevadí.?Farizejstvom na každom kroku.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img