ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

„Minulosť sme nepísali, budúcnosť je v našich rukách.“ – Igor Matovič občanom Maďarskej národnosti žijúcim na Slovensku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SZIA KEDVES BARÁTAIM

Blíži sa polnoc významného dňa … a mne sa žiada prihovoriť sa Maďarom žijúcim na Slovensku.

100 rokov slovenskí politici zvykli pri výročí Trianonskej mierovej zmluvy mlčať. Niektorí zo strachu, iní z ignorácie. Pripadalo mi to slabošské, a preto som sa rozhodol pozvať v utorok 100 významných osobností maďarskej komunity na Slovensku na Bratislavský hrad.

Bolo to príjemné stretnutie s názvom „Minulosť sme nepísali, budúcnosť máme v našich rukách.“ s jediným cieľom – vyjadriť úctu, vďaku a pochopenie občanom našej vlasti maďarskej národnosti.

Považoval som za dôležité v predvečer tak významného dňa v mene vlády, ktorú vediem, dať pocítiť týmto ľuďom, že nechceme si už viac vyhadzovať na oči krivdy z minulosti z jednej či druhej strany. Považoval som za dôležité vyslať signál, že nie sme nepriatelia, že sme si blízki bratia, hoci nás mamy naučili iným jazykom rozprávať.

… a myslím, že sa to vcelku podarilo. Cítil som radosť, ktorá bola prítomná medzi ľuďmi prítomnými. Cítil som nádej, ktorá visela vo vzduchu. Cítil som akési uveličenie z toho, že takéto gesto nečakali … a mal som z toho úprimnú veľkú radosť.

… celú akciu narušilo vopred starostlivo nachystané gesto. Pozvaní členovia predsedníctva SMK sa rozhodli, že zneužijú slávnostné pozvanie na opätovné rozdúchanie národnostných vášní a priamo na akcii mi predložili svoje „požiadavky“ nápadne podobné časom, za ktorými som chcel dať touto akciou bodku. Absurdné.

Kedves barátaim, milí priatelia, ktorým úprimne záleží na pokojnom slovensko-maďarskom spolužití na Slovensku – chcem sa vám úprimne ospravedlniť za všetky krivdy, ktoré ste vo svojom živote zažili v spojitosti s tým, že ste sa odmietli vzdať svojho materinského jazyka. Prosím vás zároveň o pochopenie tých Slovákov z dôb minulých, ktorí trpeli z rovnakých dôvodov najmä počas druhej polovice 19. storočia v Uhorsku.

Minulosť sme nepísali, budúcnosť je v našich rukách. Vykročme preto do ďalších dôb spoločne, bok po boku, každý s jazykom svojej mamy. Poďme si spoločne vybudovať zo Slovenska krásne miesto pre život všetkých nás – Slovákov, Maďarov, Rómov či Rusínov. Poďme si spoločne vybudovať Slovensko, kde budeme všetci radi žiť.

Váš, igor matovič, toho času dočasný to premiér krásnej zemi v srdci Európy – Slovenska

ps. Pozerajme dopredu, veď z neustáleho obzerania vzad, len krk zbytočne bolí,)

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Už v súčasnosti sa „nemaďar“ má problém zamestnať sa na juhozápade Slovenska, kvôli jazyku. O problémoch so slovenskou školou sa už čo to písalo, keďže v jednej obci sú dve maďarské a slovenské deti musia cestovať 20 km. A oni inú niečo vravieť o diskriminácii?

  2. Daniel, vtedy boli všetci „Lováci“, preto zostali.

    Na Slovensku, po slovensky.
    Rešpektujem turistov, ktorí nemusia ovládať slovenčinu, ale rukami a nohami sa dohovoríme v prípade, že potrebuje pomoc.
    Mnohí však zabudli, ako to bolo predtým, keď „slovák nie je človek a kaša nie je jedlo“. Rád by som to napísal v maďarčine, ale nenapíšem. Neviem. Bola to obľúbená veta jedného učiteľa v jednej dedine a šľahal hlava hlava, keď to slovenské deti nevedeli povedať po maďarsky.
    Je nemysliteľné, že minimálne 50 km od hraníc predavačka na slovensku povie cenu nákupu po maďarsky a keď sa jej opýtam, kde žije, tak váhaním zlomeným prízvukom to nejako povie po slovensky. Nehovoriac o tom, že v slovenskom štáte sa v niektorých obciach slovenčinou nedohovoríte. Tak JE či NIE JE slovenčina úradným jazykom?
    Paradoxne, jeden meter za hranicou slovenčina neexistuje.
    Všetci vedia ako to bolo a je.
    Prečo je Slovák taký tĺk, že doma sa bojí povedať – ja som tu doma!
    Pre koho je to vlastne diskriminácia?

  3. Akoby si p. „priemer“ (keby aspoň bol priemerný) pamätal čo napísal deň či dva na svoj fb status a kam to vlastne pozval maďarských iredentistov. Aj pravoverní Maďari okolo L. Solymósa sa dištancujú od jeho vyjadrení.
    Tak to vypadá, keď najskôr zaznie výstrel a až potom sa namieri…

  4. Vychadzam z parlamentnych volieb 2020.
    Kolko obcanov sa vyjadrilo vo volnach za madarsku mensinu? 3,9 perc.? Ci menej?
    Ako to, ze slovenski madari radsej dali hlas Igimu aby vyhral volby Igi, ako im vastni pre „feldvidek“?
    Nerad by som si myslel, ze obycajni ludia ratali s obchodom – nieco za nieco.
    Vyhraj volby a mozes vsetko.
    Krok za krokom ukaze…

  5. Pozerajme sa dopredu,to hovorí ten pravý,čo na tlačovkách často hovoril o tzv.prázdnej špajze,ale pri ten prázdnej špajze si poslanci nezabudli zvýšiť platy..

  6. „Budúcnosť je v našich rukách“ hovorí premiér.
    Kto je naša budúcnosť? Sú to deti a tie potrebujú chodiť do školy. Ale kam? Do ktorej školy majú poslať rodičia slovensky hovoriacich detí v Šamoríne a v okolitých obciach, keď starostovia – iredentisti odmietajú zriadiť čo i len triedu s vyučovacím jazykom slovenským, teda štátotvorného národa. Považujú to za „kolonizáciu“ juhu Slovenska. Problém so školami s vyučovacím jazykom slovenským na Žitnom ostrove sa vlečie od čias, kedy sa do Šamorína a jeho okolia začali sťahovať Bratislavčania (2014 a neskôr). p. minister Grohling, ako sa s týmto problémom vysporiadate a dokedy?

  7. Minister školstva mal ine starosti..doteraz tu bolo školstvo vedené SNS,tak sa spýtajte tých národniarov,prečo to neriešili

  8. s.i.n. 5. júna 2020, 17:26 – SMER tu bol 12 rokov a SNS a Most minimalne posledne 4. A Vy davete ultimata ministrovi, ktory je v urade necelych 90 dni?

    Cele zle…

  9. to: Miloš Majko 6. júna 2020, 11:28
    Ja som položil ministrovi Grohlingovi otázku a nie ultimátum! Čítajte prosím pozorne a s porozumením.

  10. Znovu sa prejavila narcistická povaha Matelka,ktorý si myslel,že svojimi rečičkami uspokojí maďarských nacionalistov,ktorí budú chápať a vysvetľovať Trianon po svojom nechápajúc,že Uhorsko bolo žalárom národov a bolo to iba otázkou času,kedy sa rozpadne.Každý porazený národ musí po prehratej vojne niesť za svoje velikášstvo následky a trest, a to sa stalo.Čo sa týka školstva,mali by sme si zobrať príklad a vzor z Maďarska,ktoré postupom rokov okliešťovalo národnostné školstvo,takže slovenskí rodičia museli dávať svoje deti do maďarských škôl,a tým nastalo veľké odnárodňovanie Slovákov.Na juhu Slovenska keď sa postupne nezačnú okliešťovať maďarské školy a triedy,tak tam bude rásť odnárodňovanie Slovákov,ktorí sa radšej prispôsobia Maďarom,ako by sa mali dožadovať a presadzovať slovenské triedy a školy.

  11. Citát
    Poďme si spoločne vybudovať zo Slovenska krásne miesto pre život všetkých nás – Slovákov, Maďarov, Rómov či Rusínov.

    Zabudol spomenuť Srbov, Macedoncov, Vietnamcov, Činanov a kade tade migrantov z Ukrajiny….

    Slovensko len čaká ešte na migrantov z Afriky, Afganistanu, Pakistanu, Syrie… to bude krásne miesto pre život…

    To sa bude vybudovavať 😉

  12. Najvyšší štátny predstaviteľ SR,vyhlási že v Madarsku sa mu dýcha lepšie ako na Slovensku,spoza hraníc sa vyškiera celému národu do ksichtu..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img