ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

100 rokov stratenej slovenskej zeme

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Marek Belák /  Pred 100 rokmi 4. júna 1920 v paláci Grand Trianon vo Versailles vo Francúzsku sa definitívne stanovila hranica medzi Slovenskom a Maďarskom. Na juh od Dunaja zostali uväznené stovky tisíc Slovákov. Nielen po Budapešť, ale aj hlboko pod ňou. Dávno pred príchodom starých Maďarov žili starí Slováci až niekde dole pri Blatnohrade. Žiaľ, Trianonská zmluva ich odsúdila na asimiláciu.

Prastaré slovenské rodiny ešte z čias Svätoplukovej ríše tam prežili Tatárov aj Turkov, ale po Trianone už nemali šancu. Za posledných 100 rokov sa v Maďarsku znížil počet Slovákov zo 600 tisíc na dnešných 30 tisíc. Pritom ešte v roku 1946 napočítala česko-slovenská komisia pripravujúca výmenu obyvateľstva priamo v Maďarsku (aj to nie celom) 473 556 Slovákov hlásiacich sa na výmenu.

Pre porovnanie, na južnom Slovensku sa počet „Maďarov“ takmer neznižuje. Pritom ide zväčša o bývalých Slovákov, ktorí sa len v posledných generáciách považujú za Maďarov. Brutálne pomaďarčovanie od roku 1848 a hlavne Apponyiho genocída slovenskosti spôsobili, že sa odnárodnili. Dúfajme, že dočasne.

Na okrúhle výročie Trianonskej dohody o usporiadaní rozpadnutého Rakúsko-Uhorska majú veľkomaďarskí pomätenci drzosť žiadať viac maďarčiny. Dokonca blúznia o autonómii. Mali by byť radi, že veľmoci nezakreslili Slovensko až po Budapešť.

Málo sa pripomína, že pôvodná požiadavka česko-slovenskej delegácie bola, aby do nášho štátu patrili obce s nadpolovičnou väčšinou po slovensky hovoriaceho obyvateľstva. Línia mala ísť popod Győr, severným okrajom Budapešti, popod Debrecín a Satu Mare. Žiaľ, výsledok bol pre maďarskú stranu viac ako veľkorysý. Uspeli sme len s priradením Podkarpatskej Rusi.

Tu je celá 117 stranová zmluva, ktorá má dnes 100 rokov. Za zmienku stojí aj dôsledné dodržiavanie pomlčky v originálnom názve Česko-Slovensko.

A tu je mapa územia, na ktorom za vlády Svätopluka žili prevažne starí Slováci. Ich potomkovia tam nepochybne žijú dodnes, len už hovoria inou rečou. Táto zem už asi nikdy oficiálne nebude patriť Slovensku.

Mapa etnického územia Slovákov v stredoveku
Palác Le grand Trianon, Versailles, Paríž, Francúzskozdroj: belak.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. To tvrdíme aj my, že naši „Maďari“, sú pomaďarčení Slováci. Ale v Maďarsku ich za nič majú. Využívajú ich tu, aby im do ich plánov nahrávali, získať zase územie Slovenska. Ich drzosť prekračuje medze. Ale to na vine naša vláda. Nie som zástanca diskriminácie iných národností, ale naša vláda mala požadovať od maďarskej, aby naši občania žijúci v Maďarskú mali také práva, ako oni požadujú od nás. Koľko Slovákov, alebo iných menším je vo vláde alebo v parlamente? Koľko ich zastupuje v európskom parlamente. A u nás koľko Maďarov sú na vysokých postoch vo vláde? To čo teraz požadujú, je vrchol drzosti. Vďaka p.premierovi, že rozvíril túto hladinu. Možno, že sa bude hovoriť maďarský. A ešte niečo. Ako dlho tu žijú, že neovládajú slovenčinu? Zaujimavé je, že keď idú do Anglicka, hneď ovládajú angličtinu. Tu potrebujú tlmočníka. Dobre, ale nech si zaplatia z vlastného vrecka. Prečo to máme platiť my všetci. Slováci v Maďarsku musia vedieť maďarský. Dokonca aj na slovenských školách okrem slovenčiny ostatné predmety sa učia v maďarčine.

  2. Známa za totáča študovala na Pedagogickej fakulte v NR…slovenskí študenti,ktorí slovenčinu ovládali oveľa lepšie,ako študenti madarskej národnosti..často mali zo slovenčiny horšiu známku ako tí z madarskou národnosťou..

  3. No presne toto sme na Slovensku potrebovali.Ani Maďarov,ani Slovákom nikto nekrivdi.Je to národnostná menšina,a má práva a právo zaručene v ústave.Su na jednej strane extrémisti a sú aj na druhej.Netreba počúvať ich,ale rozumných ludi,čo majú záujem na dobrom spolunažívaní.A takéto zovialne recicky od premiéra,tak to je vrchol.

  4. Pre pána Beláka – trochu súdnosti, nezamienať si Slovákov so Slovanmi alebo Slávmi čo znamenalo niečo ako víťazi a to so Slovákmi nemalo nič spoločné.

  5. Nikto tu Maďarom nič neupiera. Ale ich požiadavky sú nad rámec. Koľko rokov tu na Slovensku žijú, koľko generácií? Veď je to na hlavu postavené, aby sa vyžadovalo od úradníkov aby ovládali maďarský jazyk, aby bola maďarčina úradným jazykom. Kto sa stará v Anglicku, v Amerike či ovládate angličtinu? A aby tu boli tlmočníci pre ľudí, ktorí sú tu možno 100 rokov platených z našich daní? Ale aj p. premiér by sa mal kontrolovať čo povie! Môžeme zase riešiť problémy, ktoré sme dlho priešili pred rokmi.

  6. Kto sa stará v Anglicku, či v Amerike?
    Choďte s kamiónom do HU a budete kukať, čo za degenerovaných kktov to sú..
    V Nemecku, či kdekoľvek nemáte problém sa dohovoriť medzinárodným jazykom, dokonca na registrácii nájdete komunikáciu, či usmernenie, keď nie v slovenčine, tak aspoň v češtine..
    Len u tých mongolov musíte ešte aj medzinárodnú CMR prepisovať do tej zdegenerovanej hatlaniny!
    Hlavne, že pred podnikom plno autobusov, či áut s EČV GA, NZ, KN alebo DS.

  7. Fenomén tých mongolov je, že v každej pohraničnej oblasti, či v autonómnej časti sa dohovoríte jazykom oboch krajín, dokonca aj na hranici SR/AT.
    Len na hranici s HU sa už nedokážete ani na Slovensku dohovoriť po slovensky!
    A pritom zdegenerovaný mongoli na Slovensku, čo melú hatlaninou, ktorej rozumejú tak maximálne v ich dedine majú problém, že sami nevedia kam patria. Bijú sa do pŕs, že sú Maďari, opisujú jaké dokonalé veci majú Maďari, jak je tam lepšie.., no uvedomujú si, že bez našej ekonomiky by kapali hladom, keby ich platili v HUF.

  8. Preambula Ústavy SR začína:
    „My národ Slovenský, pamätajúc na kultúrne a politické dedičstvo…“
    To čo maďarským šovinistom a iredentistom zo SMK vadí, im na Maďarskej ústave vôbec neprekáža… Z preambuly maďarskej ústavy:

    „My, členovia maďarského národa na začiatku nového milénia, so zmyslom pre zodpovednosť za každého Maďara, prehlasujeme nasledovné…..“

    Tak ako je to?

  9. Matelko,Matelko,vidíš,čo tvoja nevymáchaná papuľa dokáže spôsobiť.Chystanú bombastickú správu nahradzuje vyhováraním o napľutí do rúk.A čo si ty trkvas čakal od maďarských nacionalistov ?Myslel si,že sa ti poklonia a budú považovať Trianon za ďalekú blednúcu spomienku.Možno už nabudúce budeš pred vyslovením najakej myšlienky aj trocha uvažovať,lebo vyslovené slovo sa už nedá zobrať naspäť.

  10. Pán premiér zovialne osloví národnostnú menšinu,bez predošlého jednania,myslí si,že tým teda,ako on je zhovievavý a vstriecny,všetci sa zasmejú a vypijú si spolu a hotovo,všetko vybavené.Je to naivita,vypočítavosť,alebo jednoducho hlúposť.?Ja si myslím,že zažijeme ešte vela,veci,ktore spôsobia Slovensku nemalo starosti.

  11. Aspoň vidíme kto nám tu vládne a hlavne koho sme volili. Ale nakoniec máme na výber? Jeden za osemnásť, druhý bez dvoch za dvadsať. Ľudia sa už dávno dovolávajú úpravy volebného práva, aby si mohli voliť ľudí a nie politické strany. Oni si ho upravili, ale v prospech seba.

  12. ak volite tych, ktori sa nevedia slusne spravat na TB inych politickych stranach, mam na mysli (ano, prave toho), ktory neustale vyrusoval, chodil ako dement s plagatikmi, …, tak co ocakavate, aku zodpovednost a ake spravanie?
    Preco si myslite, ze to co vykrikoval pred volbami aj splni, alebo dodrzi?
    Stavil na naivitu „obycajnych ludi“. Nevedel som, ze je az tolko tych obycajnych. Stale som bol v nazore, ze na slovensku je rozumny narod. A tu hľa – i prd velebnosti.

  13. Myslím si, že tento náš národ veľmi obľubuje škandály. Čím väčší, tým lepšie. Veď jeden politik, ktorý chce viesť tento národ, mal by mať aspoň štipku slušného správania, nehovoriac o jeho odbornej a kariérnej spôsobilosti. Veď čo vieme o ich vzdelaní, či boli riadiacimi pracovníkmi, alebo si zvolili ľahšiu cestu- politiku, kde sa až tak veľmi na tom nebazíruje. Takýto ľudia idú kádrovať, idú robiť očistu. Nepripomínam to niečo, napr. Gottwalda, Stalina… Kto im dal na to právo? Vieme, že mnohí primátori, starostovia porobili rôzne nekalé činy, ale je tam mnoho takých, čo poctivo pracovali. A to len za to, že sú v inej strane? Už ich len treba poslať na Sibír .

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img