ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Pracovným táborom pre Židov prešlo aj mnoho Seredčanov – prečítajte si príbeh jednej rodiny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SNM – MŽK – Múzeum holokaustu v Seredi vzniklo v autentických priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktorý bol vybudovaný počas slovenského štátu a fungoval od roku 1941 do 1945. Prešlo ním takmer 16 000 Židov. Niekoľko z nich pochádzalo priamo zo Serede.

Riaditeľ múzea Martin Korčok a kultúrno-propagačná manažérka Kristína Svrčková opísali pre čitateľov Seredonline príbeh jednej rodiny z nášho mesta, ktorá prežila hrôzu vojny.

EVA KLUGOVÁ (rodená Dymová) sa narodila v Seredi 2. júla 1925 Alexandrovi a Kataríne Dymovcom. Bola najmladšou z troch súrodencov. Otec bol obchodník s drevom a majiteľ veľkoskladu. Mamička bola ženou v domácnosti. Na sklonku mája 1942 prešla celá rodina do tábora v Seredi. V seredskom tábore sa spoznala aj so svojím budúcim manželom Bertom (Brcom) Klugom, tiež rodeným Seredčanom.

Eva sa po vypuknutí Slovenského národného povstania 29. augusta 1944 pridala aj so starším bratom Mikim k partizánom. Rodičia so sestrou Martou a jej manželom sa ukrývali, boli zaistení a deportovaní to tábora Auschwitz. Vojnu prežila len Marta, ostatných zavraždili. Po potlačení Povstania sa Eva ukrývala u kamarátky Jany Štefánikovej-Hudákovej. Chytili ju a 9. marca 1945 deportovali do Terezína, kde bola oslobodená 9. mája 1945. Brat Miki bol zaistený 9. decembra 1944 v Banskej Bystrici a zastrelený v Nemeckej 9. januára 1945.

Berta Kluga v polovici roka 1944 spolu s ďalšími väzňami dočasne vyslali pracovať na starobinci v Novom Meste nad Váhom. Keď sa dopočul o vypuknutí povstania, rozhodol sa zapojiť do bojov. Jeho rodičov, Oskara a Sáru a sestru Lise medzitým deportovali zo Slovenska do nemeckým koncentračných táborov. Konca vojny sa dožila len Lise.

Eva a Brco sa opäť stretli v Seredi po skončení vojny. O dva roky sa zosobášili v Bratislave. Berta vzali na Lekársku fakultu Univerzity Komenského, štúdium však dokončil až po emigrácii do Austrálie. Jana Štefániková-Hudáková bola za záchranu Evy ocenená v roku 2001 vyznamenaním Spravodlivý medzi národmi. Dr. Bert Klug získal 12. decembra 2019 ocenenie „Čestné občianstvo mesta Sereď“.

Manželia Klugovci boli jedni z mnohých, ktorí prešli Koncentračným strediskom Židov v Seredi. Na rozdiel od ostatných však mali šťastie a podarilo sa im holokaust prežiť. Ich životné príbehy sú len malou mozaikou ostatných, ktoré múzeum holokaustu ukrýva.

Napokon, môžete sa o tom presvedčiť návštevou jeho expozície.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img