ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

P. P. & Friends online (Priatelia priateľom)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zdá sa, že pandémia koronavírusu začína pomaly poľavovať. Ochranné opatrenia sa teda opatrne uvoľňujú, no kedy budeme môcť navštevovať živé koncerty, na aké sme boli zvyknutí, je ešte stále otázne. Aj naďalej sa veselo koncertuje online a internetovým priestorom znie aj blues.

Vo štvrtok 21. mája 2020 som si napríklad vychutnala live stream koncert zo šamorínskeho klubu Mozi, nazvaný Concert Home Delivery vol. 6. Bolo to vystúpenie hudobnej formácie P. P. & Friends v zostave: Štefan „Pišta“ Lengyel – elektrická gitara, spev, Miro Suchoň – elektrická gitara, spev, Juraj „Dura“ Turtev – akustická gitara, spev, Erich „Boboš“ Procházka – ústne harmoniky, spev a Tomáš Hudák – bicie.

Podujatie sa začalo o 20.30 hod. Úvodné slovo si vzal na starosť Dura Turtev. V prvom rade poďakoval klubu Mozi a jeho šéfom, vďaka ktorým sa koncert mohol uskutočniť. Poďakovania patrili aj sponzorom: Slovenskej bluesovej spoločnosti (mediálnemu partnerovi), klubu Mozi a firmám VEMIS, Hudák Reality a ZVS Chlad.

Keďže v zostave vystupujúcej hudobnej formácie bolo okrem niektorých členov kapely P. P. Band aj zopár členov kapiel Sitra Achra a Dura & Blues Club, predpokladala som, že zaznie niečo z repertoáru každého z týchto hudobných zoskupení. Tak sa aj stalo. Kapela P. P. & Friends zložená z vynikajúcich šamorínskych hudobníkov hrala s chuťou a v pohode pre svojich verných fanúšikov. Dalo sa povedať, že to bol koncert priateľov priateľom. Hudba bola príjemná i pôsobivá, bohatá na harmonikové aj gitarové sóla, a cítila som v nej prímesi psychedélie a meditatívnosti. Vystúpenie sa začalo skladbou Little Red Rooster s magickým spevom Boboša Procházku do harmonikového mikrofónu. Zaspieval si ešte aj v skladbe Who´s Been Talking. V skladbách You Got Me RunningSix Blade Knife zaznel spev Mira Suchoňa, frontmana P. P. Bandu (v prvej z nich mu spevom zdatne sekundoval Dura Turtev). Juraj „Dura“ Turtev spieval pesničky zo svojho repertoáru po slovensky, ba pridal aj trocha maďarčiny, recitatív a náznak alikvotného spevu. V jeho podaní sme si vypočuli pesničky Stromy lípKrásny pocit. Pišta Lengyel sa ako spevák predstavil v skladbe Devil In My Closet a v záverečnej Killing Floor, ktorú ozvláštnil Dura počas svojho gitarového sóla aj spevom bez slov. Hudba P. P. & Friends na mňa pôsobila ako infúzia výživnej energie. Podľa komentárov na sociálnej sieti bolo vidno, že ulahodila nielen mne. Pred poslednou pesničkou Dura Turtev ešte raz poďakoval „šéfovstvu“ klubu Mozi za možnosť zdieľať priestor klubu a podať z neho poslucháčom domov správu v hudbe. Napokon sa s fanúšikmi za celú kapelu rozlúčil slovami: „Pokoj v srdci a v mysli všetkým. Ďakujeme!“

Na tomto všetkom ma mrzí len jedno: že si musíme užívať priateľské koncerty len prostredníctvom počítačov či mobilných telefónov. A nie som sama. Útechou nám nie je ani to, že záznamy z mnohých online live stream koncertov si možno na internete pozrieť opakovane. A keď sa uložíme spať, snívame o živých hudobných podujatiach. Už sa však vraj blýska na lepšie časy. Určite chcem byť pri tom, keď sa tie sny konečne stanú skutočnosťou.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img