ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

„Ospravedlňujem sa za nich – kresťanov“ – píše Milan Brejcha

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Milan Brejcha   /   V poslednej dobe povychádzali z ,,hrobov“ kresťania, ktorí nám tu naozaj nechýbali. Hlúpo vyjadrujú podporu hocijakému interupčnému zákonu, tlačia na zákaz predaja v nedeľu, ubližujú ľuďom z LGBT komuity. Som tiež kresťan, ale …

Nemôžem ináč ako kriticky, dokonca veľmi kriticky. Som znechutený z toho, kto predstavuje najhlasnejšie zastúpenie kresťanských hodnôt v našom parlamente. Som kresťan, som konzervatívec, denne čítam z Božieho slova, chodím na modlitby s priateľmi – toto som potreboval napísať nie ako samochválu, ale ako znak toho, z akej pozície píšem. Aj mne sa páči predstava Slovenska bez interupcií, Slovenska, kde rodiny majú čas (ale aj financie!) na víkendové výlety. Naši konzervatívni spolubratia však asi pri tom celom zabudli, prečo to vlastne chcú. Pridávajú sa k nim aj niektorí duchovní, ktorí pre vlastné ego sú schopní vytrhnúť z kontextu či prekrútiť aj Božie Slovo. Na úvod sa teda za nich ospravedlňujem, každému, komu niekto v mene kresťanstva ublížil. Odpustite, prosím.

Úplný základ
Hoci by som sa v článku mohol dotýkať témy homosexuálov, zákazu interupcií či zákazu nedeľného predaja, základ môjho ,,rozhorčenia“ je niekde úplne inde – a to v postojoch. Spomeniem mená poslancov ako Vašečka, Záborská, Kuffa – všetci títo asi zabudli na to, že nie všetci ľudia na Slovensku sú veriaci. Ich snaha kohokoľvek nútiť žiť podľa ich viery je zcestná a nikdy nebude fungovať. Je to podobné ako keď komunisti sa snažili z každého spraviť neveriaceho (Prestrelil som týmto príkladom? Asi to občas treba). Prečo ja túžim so sexom počkať do manželstva alebo idem niekoľko krát do týždňa do kostola? Nikto mi to neprikazuje – konám tak, lebo chcem. A vtedy je to zdravé – ak robím niečo, lebo to mne osobne dáva zmysel (z akéhokoľvek dôvodu).

Pomýlené ciele
Cieľom našich parlamentných kresťanov preto nemá byť to, že sa u nás nebudú dať vykonávať interupcie. Ich cieľom má byť to, aby ich ženy nechceli podstupovať. Ich cieľom nemá byť to, aby ľudia mali zakázané si v nedeľu nakúpiť. Ich cieľom má byť to, aby ľudia mali možnosť jeden deň v týždni oddychovať, ak to chcú. A takto by sme mohli pokračovať. Ak zakážeme interupcie a nedeľný predaj, nedosiahneme nič iné, len to, že sa obe tieto veci presunú na čierny trh. Prečo? Lebo sme neodstránili príčinu, prečo sa ženy rozhodnú predčasne ukončiť tehotenstvo alebo prečo chce niekto pracovať v nedeľu. A ešte k času s rodinou – čo ak by som nemal rodinu? Čo ak som singláč a poviem si, že teraz, kým nemám záväzky, idem rok makať aj víkendy, aby som zarobil na byt? Tak ako kresťan zlyhávam a pani Záborská (v spolupráci s fašistami a smerákmi) ma vyvedie z tohto ,,hriechu“? A ak by som nebol kresťan, tak ma chce z ,,hriechu“ vyviezť aj tak, veď veriť netreba, hlavne že sa navonok dodržiavajú pravidlá?

Prečo takéto konanie podľa mňa nie je ,,kresťanská politika“? 
Cieľom nás ako kresťanov má byť ohlasovanie radostnej zvesti, že Boh nás miluje a poslal Ježiša, aby zomrel za naše hriechy. Nie len preto, aby to bolo ohlásené, ale aby ľudia okolo nás mohli sami zatúžiť po Kristovi. Ježiš, hoci hlásal pravdy, ktorými mnohí opovrhovali, pomenúval chyby v spoločnosti, tak všetko to bolo na báze lásky, dobroty, pochopení a odpustení. Áno, pomenúval veci aj drsne a priamo, ale ľudia, ktorí zmenili svoje životy k lepšiemu, to urobili jedine skrze vzťah s ním. Naši kresťanskí politici majú byť v prvom rade svetlom, ktoré nám približuje to, ako nás Boh miluje. Obávam sa, že tí najhlasnejší kresťania v parlamente takými nie sú.

Žiť podľa kresťanským pravidiel, no pri tom neveriť v Boha, je hlúposť. Je to to len pozlátko, faloš. Je to ako pekný balíček, v ktorom nič nie je. Taký balíček je zbytočný. Po rozbalení prichádza klamanie, že vo vnútri nič nieje. Niekto si môže povedať, aký je to krásny balíček, v ňom bude isto niečo hodnotné. To už sa blíži ku zavádzaniu, klamstvu. Neklamme sa, že sme krajina plná kresťanov. Nie sme! A ak chcú Kuffa, Záborská a spol., aby sme takou boli, tak zákonmi to nedosiahnu. Nech si vyhrnú rukávy a idú hlásať do miest a obcí evenjelium, nech svedčia svojím životom. Pozývam ich aj do legislatívnych zmien, ale do takých, z ktorých bude cítiť láska. Pri potratoch napríklad, podporný zákon pre tehotné matky, ich ochrana, podpora, lepšie podmienky pre mladé rodiny. Žiadna žena nejde na potrat s radosťou, alebo že by jej vadilo veľké brucho. Ženám ide skôr o to, čo bude, keď sa dieťa narodí.

A na záver si dovolím spomenúť krátko pána pomocného biskupa Haľka. Vo svojom videu sa vyjadruje k ombudsmanke, že ,,sa stavia proti Ježišovmu evanjeliu.“ Aj ja si myslím, že potrat je vražda nevinného, no predsa potrebujem upozorniť na dve veci v tomto Haľkovom vyjadrení.
Po prvé:
Ak je pani ombudsmanka neveriaca, tak je logické že nebude konať v súlade s Ježišovým evanjeliom. Ak by konala, bol by to formálny skutok bez viery. A to je opäť ten prázdny balíček, ktorý je úplne na nič.
Po druhé:
Ak je pani ombudsmanka veriaca, tak napomenúť ju na facebooku pomocou verejného minútového videa je doslova paródiou na Ježišove napomínanie v láske. Takto predsa biskup nepomôže veriacej žene napraviť vzťah s Ježišom.

Bol som v týchto riadkoch kritický. Som kresťan pohybujúci sa v katolíckych kruhoch a v kresťanskej službe. Nemôžeme my, kresťania, nechať našich spolubratov devastovať dobré meno cirvki či nechať ich odrádzať ľudí od samotného Boha. Neveriaci ľudia okolo mňa sa ma pýtajú: Čo tí vaši kresťania zasa idú predložiť? Čo ten váš biskup splietal v tom videu? Áno, sú to naši bratia vo viere. Ale to, že oni hovoria hlasno, neznamená, že hovoria za všetkých. Boh v prvom rade stojí o osobný vzťah s nami, bez toho je všetko márne. Aj to, že budeme v nedeľu doma, aj to, že pôjdeme v nedeľu do kostola. 

– – –

Milan Brejcha je absovlentom obchodnej akadémie. Pôsobí v divadle, hudobnej skupine, neziskovej organizácii pre mládež a cez víkendy pracuje v neziskovke so sociálnym zamerním.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. OLaNo: zákaz interupcií, povinné ejakuovanie len do pošvy, v nedeľu len čas na modlenie, minister zdravotníctva
    verejne hovorí ako ho naháňal svätý duch a že treba stavať svätú armádu na Slovensku a samotný vodca Matovič rozpráva ako udeľuje každý večer deťom krížik na čelo a má v hlave príbehy ako je jeho žena najväčšia svetica ktorej Svety Peter otvorí koridor aby sa dostala do neba ako prvá.

  2. Tie hlúpe poznámky si nechajte pre seba! Nikto nie je na ne zvedavý. P. Brejcha na obchodnej akadémii asi získal patent na rozum. Nech ukáže, čo v živote dokázal! Trepať blbosti, ohurovať ľudí, hlavne mládež. Aj OLaON pochovalo demokraciu, radšej nech sa naučí pravopis, miesto urážok! Sú to úbožiaci.

  3. Pre názor,s pánom Brejchom musí každý normálny človek len súhlasiť.Uz dávno som nepočul také pravdivé slová od srdca a ozaj aktuálne.Tie blbé recicky od premiéra to sa ozaj nedá počúvať.

  4. Pán Brejcha má patent na rozum, on všetko vie, všetkému sa rozumie. Miesto kritizovanie kresťanov, nech urobí niečo, aby sa tu vzťahy medzi ľuďmi zmenili k lepšiemu. Ale nie takýmto spôsobom. Dokiaľ tu budú geometrickým radom pribúdať politické strany, ktoré sú dotovanie na úkor nás zo štátneho rozpočtu, nikdy tu nebude pokoj. Boj o korytá. Každý na každého ukazuje prstom, len aby si získali voličov, ale všetci sú jednakí. Ústavou by to malo byť zakotvené, že politické strany si náklady budú hradiť samé, z členských príspevkov. Potom by sme videli, aký by bol pokoj a keby museli dokazovať svoje schopnosti. Ale teraz je politika patent na rozum, každý všetko ovláda.

  5. čo podľa vás má väčšiu cenu? Ľudský život, alebo ekonomika, pohodlie, či zníženie životnej úrovne v prípade narodenia nepohodlného dieťaťa? Dieťa môže dať okamžite na adopciu, ani ho nemusí vidieť a tým môže urobiť šťastnými manželov ktorí nemôžu mať deti

  6. Pán Kurbel,ja si myslím,že pánovi Brejchovi išlo o niečo iného.Mat dieta,lebo si ho dať zobrať,to je vec,ktora sa už diskutovala,a je len vec matky,ako sa rozhodne.Ze máte iný názor,nikto Vám ho neberie.Ale tu ide o to že Slovensko,ako aj iné krajiny sú štáty sekularne,a nanajvýš vstriecne aj kresťanstvu.To ale neznamená,že cirkev ako celok by sa mala miešať do politiky.A to hlavne na Slovensku začína byť nesvar.

  7. Páni ..nezačínajte s inkvizíciou,človek má od boha danú..slobodnú vôľu..tak nechajte na ženách,ako sa slobodne rozhodnú…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img