ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Vieme od koho jeme

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Lenka Adámková, Laura Moravčíková, Viktória Mrvová – ZŠ Jána Palárika Majcichov |  Mladí reportéri pre životné prostredie zo ZŠ Jána Palárika Majcichov sa zamerali počas vyučovania geografie na nákup potravín praktickými aktivitami. V nakupovaní potravín myslia globálne, ale jedia lokálne.

V dnešnom uponáhľanom svete často nakupujeme bez ohľadu na pôvod potravín. V ZŠ Jána Palárika v Majcichove deviataci počas hodín geografie poňali nakupovanie potravín z iného uhla pohľadu. Zisťovali tajomstvo čerstvosti jabĺk, pozvali mladších spolužiakov ochutnať lokálne potraviny a myšlienku „nájdi si svojho farmára“ šírili ďalej vytvorením mapy regionálnych producentov.

Prostredníctvom rôznych aktivít chceli dosiahnuť, aby sa téma zodpovednej spotreby rozšírila do domácností všetkých žiakov školy. Svoje vedomosti a zručnosti si nenechali len pre seba, ale ich odovzdali počas projektového dňa mladším žiakom.

Tajomstvo čerstvosti

Žiaci deviatej triedy jednoduchými pokusmi porovnávali vzhľad jabĺk zo supermarketu a od miestneho záhradkára – dedka deviatačky. Zhodnotili, že na pohľad jablká zo supermarketu majú krajšiu farbu, väčší lesk a sú lákavejšie ako tie zo záhrady. Leštením jablka vypestovaného v záhrade flanelovou handričkou sa snažili dosiahnuť vzhľad toho kupovaného, čo sa im však nepodarilo.

Jednoduchým pokusom zisťovali, prečo majú jablká z obchodu nádherný lesk. Do misky naliali teplú vodu a pridali ocot v pomere 9 : 1, t.j. naliali 9 dl vody a 1 dl octu. Jablká nechali v tomto kúpeli 15 minút. Po uplynutí času porovnaním žiaci zistili, že jablká zo záhrady vyzerali ako pred pokusom. Zato na šupke jabĺk z obchodu sa objavili biele fľaky.

Týmito experimentmi žiaci zistili, že nádherný lesk jablká zo supermarketu získavajú vďaka voskovaniu. Vosk je však často tvorený z chemických látok, čo zabezpečuje, aby jablko vydržalo „čerstvé“ aj rok či dva. Jablko zo záhrady má síce navonok drobné chybičky na šupke, ale ani po namočení svoj vzhľad nezmenilo.

Nakoniec deviataci zhodnotili, že najlepšie je kupovať jablká od miestnych pestovateľov.

Starší učili mladších

Deviataci boli v mliekarni miestnej Farmy a navštívili aj predajcov potravín „z dvora“. Do školy si doniesli lokálne potraviny. Pripravili pre mladších žiakov školy projektový deň „Jeme pre Zem“ spojený s ochutnávkou vegetariánskych nátierok, šalátov a dezertu. Pri príprave jedla využili prevažne prinesené potraviny od miestnych predajcov.

Počas ochutnávky vysvetľovali mladším žiakom výhody kupovania sezónnych a lokálnych potravín. Vďaka projektu mohli mladší žiaci lepšie porozumieť téme zodpovednej spotreby

Mapa potravín s príbehom

Získané skúsenosti z návštevy miestnej mliekarne a predajcov využili na hodine geografie pri tvorbe mapy regionálnych potravín. Umiestnili ju na chodbe školy, kde mohli mladší žiaci dopĺňať farebnými špendlíkmi predajcov ovocia, zeleniny, medu a vajec. Spoločne tak vytvorili ucelenú mapu lokálnych (regionálnych) potravín obce Majcichov. Tá informuje nielen žiakov, ale aj rodičov, učiteľov a návštevníkov školy, kde si môžu kúpiť potraviny od miestnych výrobcov a pestovateľov.

Deviataci sa oboznámili s výhodami nákupu lokálnych potravín, videli prácu konkrétnych ľudí, za ktorou sa skrýva ich príbeh. Nakupovanie potravín v obci už nebude anonymné, pretože presne vedia, odkiaľ jedlo pochádza. Spolu s predajcami sa tak podieľajú na vytváraní komunity.

Mapa regionálnych potravín, Autor: Viktória Mrvová
Mapa regionálnych potravín, Autor: Viktória Mrvová
Jeme pre Zem, Autor: Laura Moravčíková
Jeme pre Zem, Autor: Laura Moravčíková

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img