ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

V troch prípadoch účelových sobášov obvinených päť žien

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| Vyšetrovateľ národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii ÚHCP P PZ vzniesol obvinenie piatim ženám z východného Slovenska, ktoré mali za odmenu vo výške 4.000 eur uzatvoriť účelový sobáš s cudzincami pochádzajúcimi z tretích krajín.

K trestnému činu prevádzačstva spáchaného formou účelových sobášov došlo v troch prípadoch pred dvomi rokmi, ktoré polícia odhalila a zadokumentovala.

V prvom prípade si obvinená Rolanda R. z Moldavy nad Bodvou v tom čase 18 ročná vzala v Írsku 31 ročného občana Pakistanu.

V druhom prípade mala Ingrid D. nahovoriť k uzatvoreniu účelového sobáša vo Veľkej Británii v tom čase 23 ročnú Veroniku Š. z Uble. Mala jej tiež zabezpečiť ubytovanie v meste Bristol a všetky doklady potrebné k uzatvoreniu manželstva. K sobášu bez toho, aby si manželia rozumeli došlo, a „nevesta“ si vzala 28 ročného občana Bangladéša.

Tretí prípad sa odohral v Rakúsku.  Denisa Ž. mala nahovoriť Michaelu M. z Krompách na sobáš s cudzincom. V čase sobáša mala 20 rokov a za finančnú odmenu sa jej manželom stal občan Egypta.

Vo všetkých prípadoch išlo obvineným o finančný prospech, ktorí získali v celkovej výške okolo 4.000 eur. Obvinené ženy sú stíhané na slobode a za uvedený zločin im hrozí trest odňatia slobody na 2 až 8 rokov.

Opätovne upozorňujeme na riziká spojené s podvodnými sobášmi, ktoré súvisia nielen s trestnou činnosťou ale aj so záväzkami, ktoré z takéhoto sobáša plynú. Uzavretý sobáš nesie so sebou aj povinnosti v podobe starostlivosti o deti, vyživovaciu povinnosť, v prípade smrti aj dedenie.

Okrem toho, že za uzavretie takéhoto manželstva hrozí väzenie, sobáš nedá sa anulovať, a je potrebné rozviesť sa podľa zákonov Slovenskej republiky. Účelové manželstvo je Trestným zákonom pomenované ako prevádzačstvo. Občanom Slovenska hrozí za fiktívny sobáš väzenie na dva až osem rokov, cudzincovi hrozí vyhostenie na päť rokov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img