ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

COVID-19: Od stredy 20. mája pristupujeme k výraznému uvoľňovaniu opatrení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
ÚVZ SR |MM|  Na Slovensku pristupujeme vzhľadom na pretrvávajúcu priaznivú epidemiologickú situáciu od stredy 20. mája k výraznému uvoľňovaniu opatrení, ktoré boli zavedené pre epidémiu ochorenia COVID-19.

PREVÁDZKY, SLUŽBY
• Otvoria sa obchodné centrá s výnimkou detských kútikov.
• Všetky otvorené prevádzky, vrátane tých v obchodných centrách, budú môcť mať vo svojich priestoroch viac zákazníkov – kým doteraz to bol jeden zákazník na 25 štvorcových metrov, po novom to bude jeden zákazník na 15 štvorcových metrov.
• Bude umožnené stravovanie aj v interiéri prevádzok, vrátane hotelových reštaurácií, za dodržania rovnakých podmienok, aké v súčasnosti platia na vonkajších terasách. Otváracie hodiny prevádzok verejného stravovania bude možné predĺžiť do 22:00.
• Otvoriť budú môcť aj tetovacie štúdiá a tiež prevádzky poskytujúce nastreľovanie náušníc, piercing, permanentný make-up.
• Bude možné otvoriť vnútorné priestory turistických atrakcií okrem vnútorných priestorov ZOO a botanických záhrad.
• Bude možná prevádzka kín, divadiel či organizácia hromadných podujatí s maximálnym počtom ľudí 100. Organizovanie valných zhromaždení či snemov bude možné organizovať bez obmedzenia počtu zúčastnených.
• Vnútorné plavárne a športoviská môžu otvoriť len pre športové kluby. Vonkajšie športoviská budú môcť fungovať bez ohľadu na druh športu, no bez použitia šatní a prítomnosti obecenstva, toalety budú sprístupnené.
• Sanitárny deň v nedeľu pre prevádzky zostáva zachovaný, rovnako ako aj vyhradený nákupný čas pre seniorov od pondelka do piatka v čase od 9:00 do 11:00 v potravinách a drogériách .

RÚŠKA
• Naďalej bude povinné nosenie rúšok v interiéroch.
• V exteriéri nebude potrebné nosiť rúško vo vzdialenosti päť metrov a viac od osôb mimo spoločnej domácnosti.

HRANICE (OD ŠTVRTKA 21.MÁJA)
• Povinnosť karantény (štátnej, domácej) alebo predloženia negatívneho testu sa po novom nebudú týkať ani osôb s trvalým alebo prechodným pobytom v SR, ktorí vycestujú do Maďarska, Poľska, ČR, Rakúska, Chorvátska, Slovinska, Švajčiarska a Nemecka s tým, že je potrebné sa na územie SR vrátiť do 24 hodín. Pred odchodom zo SR bude potrebné vyplniť formulár o čase opustenia územia, ktorý potvrdí na hraniciach príslušník policajného zboru.

ŠKOLY, ŠKÔLKY
• Od prvého júna sa otvoria všetky škôlky, vrátane špeciálnych, pričom na jednu triedu pripadne najviac 15 detí.
• Takisto môžu zriaďovatelia otvoriť základné školy (1. až 5. ročník), vrátane špeciálnych, pričom v jednej triede bude môcť byť najviac 20 detí.
• Rovnako sa budú môcť otvoriť aj školské kluby.
• Návrat do výchovno-vzdelávacích zariadení bude dobrovoľný, rodičia sa budú môcť rozhodnúť nechať deti naďalej doma.
• Bližšie informácie k téme zverejní Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

HLAVNÝ HYGIENIK SR JÁN MIKAS: „Výrazné uvoľňovanie obmedzení je výsledkom snahy nás všetkých. Ďakujem ľuďom, ktorí dokázali vydržať opatrenia, ktoré sme pripravovali občas s ťažkým srdcom, no vzhľadom na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 bolo ich prijatie v tom čase potrebné. Rovnako ďakujem všetkým odborným pracovníkom regionálnych úradov verejného zdravotníctva v teréne i v laboratóriách a ďalším mnohým zainteresovaným zložkám za maximálne nasadenie v týchto náročných časoch. Boj s ochorením COVID-19 ešte nekončí, ale dúfam, že spoločnými silami sa nám podarí dospieť do situácie, kedy budeme môcť uvoľniť ďalšie obmedzenia. Epidemiologickú situáciu naďalej pozorne sledujeme.“

HLAVNÁ ODBORNÍČKA HLAVNÉHO HYGIENIKA SR PRE EPIDEMIOLÓGIU MÁRIA ŠTEFKOVIČOVÁ: „Epidemiologická situácia je aktuálne veľmi dobrá, zaznamenávame len pár pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19 buď v podchytených ohniskách nákazy alebo v štátnej karanténe, čo znamená, že situáciu máme pod kontrolou. Radi by sme požiadali rodičov, aby stále dávali pozor na to, kam vezmú svoje deti. Stále platí základné a veľmi účinné pravidlo v boji proti infekčným ochoreniam – nosenie rúšok a udržiavanie adekvátnej vzdialenosti od iných ľudí. Vírus sa prenesie len vtedy, ak mu to dovolíme.“

Úrad verejného zdravotníctva SR aktuálne pracuje na bližšej špecifikácii opatrení, s ich definitívnym znením bude verejnosť oboznámená.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Uz chodte do prdele a to cela vlada aj vase nariadenia. Tak kurva stat nariadi vsetko zavrieť. A teraz podnikatelia maju straty a nezamestnanost stupla. Nasledne si maju podnikatelia ziadat o almuznu kompenzaciu. Vypisovat papiere, ziadosti, nasledne vycislovat straty v porovnaniach z minulorocneho obdobia cize zamestnavat uctovnicku dalsou platenou ulohou a dalsie podobne hluposti. No cista birokraticka katastrofa. Tak kurva ked štát nieco nariadi a zakaze, tak stat sa ma automaticky postarat o napravu a kompenzaciu. A nie toto co tu robia. Chodte do prdele

  2. Anonym celkom pekne napísané,ale je toho viac. Mňa doslova dvihlo zo stoličky keď som sa dozvedel ako našim pričmúdeným spoluobčanom do dediny v karanténe vláčili hory mäsa,krumpél a dokonca pivo Kelt !
    Biely keď sa dostane do karantény tak si musí všetko zaplatiť,dokonca aj test.
    A na konci karantény si naši „spoluobčania“ strieľali šampanské… kde ho vzali keď sú údajne chudobní ?
    A ten šašo z Trnavy ich dokonca nazval že : „hrdinovia zo Žehry “ Normálne sa mi zasekli myšlienkové obvody…

  3. Inde sa otváralo všetko , skorej , aj pomoc bola rýchlejšie. Tu idú otvárať všetko , až po funuse a v krachu . Tlieskam teda. Školy a škôlky sú v iných štátoch otvorené už od mája , a majú viacej nakazených , ako my. Víťazoslávne idú otvárať v júny. Celé na smiech.

  4. napr.tzv.Španielska chrípka prebiehala vo viacerých vlnách,pričom druhá vlna bola rekordne smrteľná
    Druhá vlna začala prebiehať po prvej v roku 1918 – počas leta vírus zmutoval a stal sa prudko nákazlivým. V októbri a novembri zabil milióny ľudí po celom svete. V tejto fáze Španielska chrípka zmutovala do formy, ktorá napadala najmä mladých a zdravých ľudí a bola rekordne smrteľná (budem používať aj naďalej termín Španielska chrípka napriek tomu, že sa už v podstate jednalo o nový typ nákazy).

    Prvá svetová vojna skončila 11. 11. 1918. Vojaci sa však z frontu vracali už počas leta, teda po skončení prvej, miernej fázy a pred začiatkom druhej, prudkej a smrteľnej fázy. Zmutovanú formu nákazy teda personál a vojaci vracajúci sa domov rozniesli do celého sveta.

    Masívne presuny veľkého počtu osôb a materiálu po celom svete, nemožnosť nájsť dostatok akéhokoľvek personálu, nedostatok materiálu všetkých druhov, nemožnosť vyhlásiť karanténu, nemožnosť zverejňovať informácie pre zachovanie morálky pred koncom vojny – to všetko vytvorilo pre Španielsku chrípku tak vhodné podmienky, o akých sa jej ani nesnívalo.

    Katastrofe pomohli aj nedostatočné nástroje – mikroskopy schopné vidieť niečo tak malé, ako vírus, prišli až v 30tych rokoch. Ľudia žijúci počas Španielskej chrípky teda chybne identifikovali ako zdroj nákazy nový neznámy typ baktérie, pričom sa jednalo o nový neznámy typ vírusu. To však bolo odhalené až v roku 1933.
    celý článok:
    dennikn.sk/blog/1829230/spanielska-chripka/

  5. Mal by si si spraviť hlbší prieskum na túto tému a nielen čerpať informácie z „médií“ ako je Denník N

  6. Aha,aj tak ste blbeckovia,ktorým chyba to najzákladnejšie,logika,a aké také vzdelanie,lebo na tie Vase takzv.informacie naletia len ľudia,ktorí nevedia s internetom narábať,a žerú všetko,čo im kde aky somár predloží.Tak sa aj naďalej vzdelávajte,pre mňa to je strata času.Verte si čomu chcete.

  7. Uz zacinaju masirovat verejnost ze muzom na ti pomoze len chemicka kastracia tak sa pripravte na to lebo neprezijete😂

  8. Rakúsky predseda vlády vytvoril formár..smart countries..na ktorom budú krajiny,ktore najlepšie zvládajú pandemiu koronavírusu avšak Slovensko tam nie je..asi toho nášho Matelka(ktorého som aj ja volil) nejako ignoruje,žeby preto,že nevie o čom by sa s ním bavil..možno pred časom o tom,či vypnúť,alebo nevypnúť krajinu,či vziať,alebo nevziať seniorom určité socialne výhody,alebo mu ukázal redkovky od Krajniaka,možno by mu ukázal svoje infantilné tričenko..

  9. Nova doba korupcie. Financne skupiny pod ruškom darov uplacaju vladu. Napriklad ze ako dar davaju ruska a rozne dezinfekcne prostriedky a pomôcky do statnych hmotnych rezerv. Čistá korupcia Matovica a celej jeho vlady. Matovic, to bolo kriku ako budes bojovať proti oligarchom a finančným skupinam. Grc du blejt velebnosti

  10. Anonym..som ti už pár krát napísal,aby sa na mna osobne neutočil,ale asi si yebnutý cocot,lebo inak si to neviem vysvetliť..no a a čo ked som ho volil,to nemám právo napísať niečo,čo sa mi na nom nepáčí..je od neho ubohe,ked zahraničných Slovákov,čo si dali tu námahu a prišli na Slovensko voliť,teraz nazval..psami,čo štekaju za plotom..

  11. Asi preto , že volili PS a nie je jeho:D Ale nie, naozaj je to hanba , že čo robí z tou karanténou , ale bohužiaľ je to potrebné. Ak by to sem nezavliekli nebolo by to tu. Hneď , som písal zavrieť hranice a letiská . Nie som síce žiaden odborník , ale potom by sa nemuselo všetko zatvárať. Druhá stánka veci je , že čo bude potom . Už teraz sa dostávajú ľudia do existenčných problémov .Hrôza

  12. Obyvatel 21. mája 2020, 7:03 – mate to cele pomylene.

    Korupcia nie je to, ked darca VEREJNE daruje republike urcity produkt vo ZVEREJNENOM monozstve – teda transparentne.

    Korupcia je, ked darca daruje na tajnasa a ani jedna strana nechce priznat, ze k daru doslo.
    A nasledne (alebo este vopred) za dar cerpa nenalezitu vyhodu. Napr. dostava zakazky a pod.

    Mam popisat, ako zlozito sme v minulosti zistovali napr. „darcov“ na ohnostroj ci na cyklotrasu smerom na Kaskady? Ako dlho trvalo, kym sa demaskovalo OZ cez ktore boli veci realizovane? A to hovorime v podstate onicom a predsa je to dolezite – inak by bolo konanie transparentne od prvopociatku.

    Myslite si, ze verejny transparentny dar boli aj financie pre opicku Jankovsku, nebetycneho ko*ota vtedy generelneho prokuratora Trnku, sudcov a sudkyne, novinarku pracujucu pre Kocnera, uradnikov a uradnicky ktore zneuzivali funkcie a pod?

    Skusime sa preniest do Serede a budeme hovorit tu konkretne? 😉

  13. Minister zahraničných vecí I.Korčok potvrdil,že Slovensko do 15.júna musí rozhodnuť,aký režim nastaví na hraniciach..Rakúsko a Česko v danom dátume uplne otvoria hranice.

  14. Milos, mas to trosku pomýlené. Toto je legalna korupcia. Keby ze to daruju neziskovkam alebo charitam ci nemocniciam alebo ako anonymný darca tak to este beriem ale takto to je korumpujuce vladu

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img