ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Blistre z liekov – patria na skládku?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Nielen na Slovensku, ale aj vo svete je veľká spotreba liekov. Najčastejšie používaným obalom je blister. Je to kompozitný obal, t.j. nedajú sa oddeliť jednotlivé materiály z ktorých je zložený. Mladí reportéri pre životné prostredie zo ZŠ Jána Palárika Majcichov zisťovali, kde končia tieto obaly.

Samuel Nemček, Sofia Hlavatá – ZŠ Jána Palárika Majcichov |  Obal je neoddeliteľnou súčasťou každého lieku. Aby ho ochránil pred rôznymi vplyvmi, musí spĺňať prísne kritériá. Farmaceutické spoločnosti používajú viac druhov jednorazových obalov zo skla, plastu či hliníka, ktoré môže spotrebiteľ dať do triedeného zberu. Problematické sú ale blistre, ktoré sú tvorené z plastu a potiahnuté hliníkovou fóliou.

Veľa ľudí už pochopilo, že hádzať všetko do zmesového komunálneho odpadu (čierny kontajner) a vyvážať na skládku nie je najlepšie riešenie. Môže však ísť do triedeného zberu kombinovaný obal ako je blister? Keďže ide o najrozšírenejší obal na lieky, je dôležité vedieť, ako s ním nakladať. „Blistre sú takzvaným viacvrstvovým kompozitným materiálom. Skladajú sa z plastu a hliníkovej fólie. Nie je ich možné od seba oddeliť a samostatne správne vytriediť,“ povedala Katarína Kretter z ENVI – PAKu, a.s.

Triedený zber či skládka?

„Blistre, ako kompozitný odpad, odoberajú viaceré oprávnené organizácie pre nakladanie s odpadom,“ informoval Martin Chovanec zo spoločnosti GENERICA spol. s.r.o. „Nakoľko výrobca už zaplatil svojej organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) za zber tohto obalu, je potrebné vytriediť podľa väčšinovej zložky, čiže podľa toho, ktorý materiál je v obale najviac zastúpený. V tomto prípade je to plast. Preto blistre triedime do žltého kontajnera,“ doplnila Katarína Kretter z ENVI – PAKu, a.s.

Žiaci zo ZŠ Jána Palárika v Majcichove zisťovali, prečo blistre nepatria do zmesového komunálneho odpadu. Katarína Kretter z ENVI – PAKu, a.s. vysvetlila: „Ak by blister skončil v zmesovom odpade, jeho zber by bol dvakrát zaplatený – výrobcom (ktorý za každý svoj obal uvedený na trh zaplatil svojej OZV) a tiež občanom, ktorý platí obci za odvoz zmesového odpadu. Pracovníci na triediacej linke už rozhodnú, či bude možné daný odpad recyklovať, alebo či poputuje na energetické zhodnotenie.“

Uvažujú farmaceutické spoločnosti o zmene balenia?

„Pokiaľ sa máme baviť o zmene balenia pri liečivých prípravkoch, tak o žiadnych zmenách rozhodne neuvažujeme. Maximálne drobné zmeny, nič zásadné. Treba si uvedomiť, že balenie lieku má vždy svoj účel,“ povedal Jiří Kalous, z Glenmark Pharmaceuticals Distribution s.r.o.

Lucia Šabíková zo ZENTIVY k.s. upresnila: „PVC je z pohľadu stability a ochrany lieku ideálny materiál, ktorý liek neovplyvňuje. V našej spoločnosti sme o zmenách už mnohokrát uvažovali. Okrem stability a ochrany lieku v blistri, dôležitú úlohu zohráva ja prevod registrácie lieku, požívaných strojov a zariadení. To je zmena veľmi časovo a finančne náročná.“

GENERICA spol. s.r.o., zatiaľ taktiež využíva kompozitný obalový materiál, lebo poskytuje ochranu produktu a je praktický pri manipulácii. Podľa vyjadrenia zástupcu spoločnosti Martina Chovanca, blister priateľský k životnému prostrediu by privítali. „Ukazuje sa, že zákazník, resp. spoločenské povedomie, bude preferovať ekologickú voľbu obalu, k čomu sa naša spoločnosť hlási,“ uviedol.

Žltý kontajner nie je záruka

Kým nie je na trhu biologicky rozložiteľný obal, najlepšou voľbou je vhodiť použité blistre do plastového odpadu. I keď, aký je osud vytriedených obalov od liekov v regióne, sa tímu žiakov nepodarilo zistiť. Spoločnosť FCC Trnava, s.r.o., ktorá zabezpečuje nakladanie s odpadom, sa od marca do uzávierky nevyjadrila. Keďže sa v Trnave spaľovňa odpadu nenachádza, dá sa predpokladať, že blistre putujú na skládku.

Dobrou správou ale je, že britská spoločnosť, ktorá vyrába obaly pre farmaceutický priemysel, už vyrobila aj eko alternatívu blistra. Nový obal zachováva kvalitu liekov a komfort pre zákazníka, ale vďaka pridaniu unikátneho aditíva sa dá po použití biologicky rozložiť.

 

 

Autor: Samuel Nemček
Autor: Samuel Nemček
Autor: Samuel Nemček
Autor: Samuel Nemček

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img