ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Sitra Achra online (Predvíkendové šamorínske kúzla)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V poslednom čase rada spomínam na pohodový živý koncert kapely Dura & Blues Club, ktorý som zažila v októbri 2019 v bratislavskej kaviarni Next Apache. Vtedy sme ešte o koronavíruse ani nechyrovali, v kaviarni bola hlava na hlave, a nikomu to neprekážalo. Keď takéto koncerty budú zase reálne, poriadne si vydýchneme.

S kaviarňou Next Apache je nerozlučne spätá bratislavská bluesová kapela Sitra Achra. Je mi ľúto, že som práve tam na jej vystúpení ešte nikdy nebola.

  1. apríla 2020 ma Sitra Achra príjemne prekvapila online live stream koncertom v rámci iniciatívy projektu Aby kultúra žila. Live stream bol vysielaný zo šamorínskeho štúdia Romana Turteva – kamaráta a kolegu hudobníkov zo Sitry Achry.

Koncert sa začal o 20.00 hod. Hudobná formácia Sitra Achra vystúpila v tejto zostave: Erich „Boboš“ Procházka – ústne harmoniky a spev, Igor „Ajdži“ Sabo – bicie, Martin Gašpar – basová gitara, Štefan „Pišta“ Lengyel – elektrická gitara a Martin Wittgruber – klávesy.  Do kompletnej zostavy chýbal len, ako povedal Boboš, „nehrajúci kapitán“ – gitarista Martin Zajko.

Keďže v ten deň bol piatok, koncert sa začal skladbou Friday od J. J. Calea. Bobošov hlas znel pokojne, no nekompromisne, akoby niekde na hranici medzi rozprávaním a spevom vyslovoval zaklínadlá. Zvuk harmoniky bol silne citovo zafarbený a meditatívne povznášajúci. Gitara Pištu Lengyela mi znela mnohotvárne a expresívne, rytmika „šlapala“ ako sa patrí a mala som pocit, že hra klávesov výslednú hudbu trochu zjemňovala.  Hudobnícke čarovanie Sitry Achry pokračovalo počas celého koncertu. Všetky skladby boli pôsobivo pretvorené, ako to má táto kapela vo zvyku. Live stream sledoval hojný počet fanúšikov, komentáre svedčili o ich veľkej spokojnosti. Skladba The Little Red Rooster od Willieho Dixona bola v podaní Sitry Achry podmanivo groovujúca. Na želanie zazneli pesničky Cocaine od J. J. Calea a Johnny B. Goode od Chucka Berryho. V druhej menovanej mala dôležité slovo Pištova gitara. Nasledovala skladba I Can´t Hold Out (Talk To Me Baby), pri ktorej som rozmýšľala, čo by asi povedal jej autor Elmore James na túto temnú verziu. O najstaršej pesničke večera Boboš prezradil, že sa volá Going To The River a napísal ju Mississippi Fred McDowell. Zaujal ma na nej výrazný rytmus. Sitra Achra svoje vystúpenie zakončila rezkou verziou skladby Jealous Hearted Man z autorskej dielne Muddyho Watersa. Priam do tanca. Poslucháči by určite s radosťou prijali aj nejaký ten hudobný prídavok, no nasledovalo už len Bobošovo poďakovanie a pozdrav: „Do zmŕtvychvstania!“ Neskôr pribudol na internete i komentár, v ktorom kapela ešte raz všetkým poslucháčom zaďakovala a vyjadrila nádej, že odohrá ešte ďalší online live stream koncert, kým sa život po pandémii koronavírusu dostane do normálnych koľají.

Kapela Sitra Achra hrá zázračnú hudbu. A ak sa do stiesnených priestorov kaviarne Next Apache vmestí jej kompletná šesťčlenná zostava, tak to je ďalšie kúzlo hodné majstrov. Keď sa skončí doba pandémiová, rada sa na to pôjdem niekedy pozrieť.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img