ISSN 1337-8481

utorok, 16. apríla, 2024

Charlie Slavík Revue online (Koncert v hudobnom klube U staré paní)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pandémia koronavírusu naďalej kazí náladu celému svetu. Ako tvrdo zasiahla hudobnú oblasť, je všeobecne známe. Dôsledkom je okrem iného aj to, že sa priam roztrhlo vrece s online koncertmi. Napríklad priame prenosy koncertov z (momentálne samozrejme) zatvoreného pražského hudobného klubu U Staré paní realizujú spoločne U Staré paní Jazz & Cocktail Club, Pozitiv s. r. o. a Bathroom production. Znie tu predovšetkým jazz, blues, alternatívna hudba a folk. Live streamy je možné sledovať na sociálnej sieti, na YouTube a tiež na portáli Nechodven.cz, kde majú fanúšikovia možnosť podľa ľubovôle a úplne dobrovoľne prispieť do virtuálneho klobúka. Časť vybraných peňazí organizátori venujú projektu Život 90, určenému na pomoc seniorom, ostatok sa rozdelí medzi kapelu a štáb. Kto nestihne koncerty v priamom prenose, sú mu k dispozícii záznamy.

Prvýkrát som sledovala live stream koncert z klubu U Staré paní 22. apríla 2020. Začal sa v tradičnom čase o 20.00 hod. Bol to v poradí 22. stream a v klube U Staré paní vystúpila kapela Charlie Slavík Revue. Poslucháči si teda užili poriadne rezké blues s príchuťou rockabilly či rock´n´rollu. Kapela zahrala v zostave: Charlie Slavík – ústne harmoniky, spev, Jiří Maršíček – gitara, spev, Milan Schmidt – basová gitara, Marcus Jurkovič – bicie a špeciálny hosť Jakub Zomer – klavír, spev.

Charlie Slavík je najuznávanejší český hráč na ústnych harmonikách a skvelý zabávač. Hudbu hnal dravo dopredu svojou hrou i výrazným hlasom a jeho kapela, zložená z mladých bluesmanov, „šlapala“ ako hodinky. Všetci jej členovia sa predviedli v pekných sólach. Temperamentný frontman kapely sa poslucháčom v rámci sprievodného slova prihováral po česky i po anglicky. Zazneli napríklad viaceré skladby od harmonikového virtuóza a inovátora Little Waltera či skladba Lonesome Train od Juniora Watsona, ktorá v podaní Charlie Slavík Revue naozaj evokovala rozbehnutý vlak.  V pomalej romantickej pesničke Honey od Johnnyho Watsona skúsil frontman zapojiť do spevu aj publikum. Bolo by zaujímavé sledovať, ako sme si nôtili pri počítačoch či pri mobiloch, každý v inom dome alebo byte. Pesničku Shame, Shame, Shame z autorskej dielne Jimmyho Reeda, ako aj pesničku Cold, Cold Feeling, ktorú napísala Jessie Mae Robinson, zaspieval gitarista Jiří Maršíček.  V skladbe Too Many Women Blues sa zase v úlohe speváka predstavil Jakub Zomer. Gitarista a klavirista sa v niektorých skladbách zhostili aj úlohy sprievodných vokalistov. Vypočuli sme si napríklad aj autorskú skladbu Charlieho Slavíka Baby, Do You Remember Me?

Koncert sa skladal z dvoch hudobných blokov. V prestávke medzi nimi sa moderátor porozprával s Charliem Slavíkom. Hudobník okrem iného prezradil, že do konca tohto roku plánuje vydať nové CD a že v detstve vyrastal na dychovke a na hudbe swingových orchestrov. Tiež sme sa dozvedeli, aké harmoniky preferuje a ako sa o ne stará. Zaujímavou informáciou bolo, že je aj znalcom vína.

Fanúšikovia sa z live streamu tešili a hudbu veľmi pochvalne komentovali. Možno si niektorí z nich, ktorí majú doma dostatok priestoru, pri online koncerte Charlie Slavík Revue aj zatancovali. Iste o to viac túžili po koncerte v otvorenom klube bez zdravotných a sociálnych obmedzení. Keď sa toho po dlhšej dobe dočkáme, určite sa zase raz presvedčíme, aké dokáže byť blues veselé.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img