ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Od stredy 6. mája sa uvoľnia na Slovensku ďalšie opatrenia. K 2. fáze sa zlučuje aj 3. fáza

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Premiér Igor Matovič spolu s konzíliom odborníkov na stretnutí dnes ráno rozhodli o uvoľnení ďalších opatrení od 6. mája.  Na tlačovej konferencii uviedol, že Slovensko je na tom veľmi dobre v boji proti koronavírusu, 10x lepšie ako okolité krajiny okolo nás.

„Vzhľadom na to, že sme dokázali výskyt výrusu znížiť na absolútne minimum, nad očakávania sme dokázali byť úspešní a vďaka ľuďom, ktorí opatrenia rešpektovali a Slovensko sme posunuli k tomu, že sme veľmi blízko k tomu, že sme tento vírus zvládli“ povedal Igor Matovič.

Vzhľadom na priaznivý vývoj epidémie koronavírusu rozhodlo že spolu s uvoľnením 2. fázy zlučuje aj 3. fázu avšak s niektorými zmenami oproti plánovaným uvoľneniam.

Ubytovanie (krátkodobé, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou,  bez iných služieb, po odchode hosťa izba 24 hodín voľná)

Kaderníctva, holičstvá, pedikúry a manikúry, kozmetika a soláriá (podľa podmienok)

Vonkajšie turistické atrakcie

Taxislužby (podľa podmienok)

Bohoslužby (podľa podmienok)

Svadby (podľa podmienok)

Obchody a služby (dezinfekcia rúk, 25 m2 na zákazníka a 2 m odstupy)

Verejné stravovanie (vonkajšie terasy, okraje stolov 2 m od seba, dezinfekcia dotykových plôch po každom zákazníkovi, max. 2 ľudia pri stole alebo rodičia s deťmi, na WC dezinfekcia dotykových plôch každú hodinu, na WC k dispozícii dezinfekcia na ruky a jednorázové utierky, zákaz sušičov rúk)

Rehabilitačné služby, len suché procedúry

Múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene (podľa podmienok)

Premiér na tlačovej konferencii informoval, že vzhľadom na uvoľnenie otvárania prevádzok sa výrazne zvýšia kontroly dodržiavania stanovených hygienických podmienok. Naďalej platí zákaz stretávania sa na verejnosti mimo osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

K ďalšej 4. fáze uvoľnení opatrení by mohlo dôjsť po 20. máji.

Minister zdravotníctva SR Marek Krajčí zdôraznil a opätovne vyzval nemocnice a ambulancie na postupnú realizáciu plánovaných výkonov a ošetrení. „Chcem sa zároveň poďakovať všetkým zdravotníkom za doterajšiu prácu,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí. Doplnil, že momentálne je na Slovensku dostatočné množstvo osobných ochranných pracovných prostriedkov.

Minister zdravotníctva zároveň informoval, že je pripravená reprofilizácia lôžok v nemocniciach, ktorá reflektuje aktuálnu epidemiologickú situáciu. V prípade potreby by sa v najvyššej fáze vedelo pripraviť 12 500 postelí pre pacientov s koronavirusom alebo podozrivých na ochorenie v 12tich nemocniciach po celom Slovensku.

Hlavný hygienik Ján Mikas zdôraznil, že naďalej budú platiť prísne hygienické opatrenia v prevádzkach – nosenie rúšok, dezinfekcia rúk, dvojmetrové odstupy medzi zákazníkmi, na jednu osobu v prevádzke musí pripadať 25 metrov štvorcových.

Zároveň premiér Igor Matovič avizoval sprísnenie kontroly dodržiavania opatrení. Okrem toho sa sprísňuje tzv. kĺzavý medián, podľa ktorého sa bude riadiť otváranie a zatváranie obchodov. Znižuje sa z terajších 150 na 50, čo znamená, že pri 12-násobnom zhoršení situácie sa opatrenia spomalia.

TLAČOVÁ KONFERENCIA PO STRETNUTÍ KONZÍLIA ODBORNÍKOV Vďaka dobrému vývoju šírenia nového koronavírusu sa od stredy, 6. mája 2020, naraz spustí 2. aj 3. fáza uvoľnovania opatrení. Na tlačovej konferencii o tom informoval predseda vlády SR Igor Matovič po stretnutí s konzíliom odborníkov.

Gepostet von Úrad vlády Slovenskej republiky am Montag, 4. Mai 2020

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img