ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Pomoc občanom sa rozširuje o SOS dotáciu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Občania, ktorí sa v aktuálnej situácii pandémie koronavírusu ocitli bez príjmu, môžu žiadať o dotáciu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Rozširujeme tak okruh žiadateľov aj o tých, ktorí z rôznych dôvodov nemajú nárok na príspevok z projektu „Prvá pomoc“.

Nová SOS dotácia je určená pre tých, ktorí pred vypuknutím pandémie koronavírusu mali prácu, príjem z podnikania alebo vykonávali samostatne zárobkovú činnosť a aktuálne zostali bez príjmu. Podmienkou je, aby nepoberali starobný, predčasný starobný, invalidný, výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodok, nemocenskú dávku, dávku v nezamestnanosti, dávku nemocenského zabezpečenia alebo obdobnú dávku zo zahraničia. Rovnako nesmú byť príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, poberať rodičovský príspevku alebo príspevok na opatrovanie. „Práve v tejto SOS dotácii sa nájdu aj takzvaný „dohodári“, ktorí jednoducho od 12. marca nemajú žiaden príjem, prípadne nemajú žiaden príjem za apríl. Ale nie je to len pre nich, je to aj pre iné skupiny občanov, ktorí nespĺňajú nároky na niektorú z pomocí zo strany štátu a sú bez príjmu,“ konkretizuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Dotáciu bude ministerstvo poskytovať vo výške 105 eur za mesiac marec a 210 eur za ďalšie mesiace až do skončenia krízovej situácie, ak medzitým žiadateľ nezačne opäť pracovať či podnikať. Podmienky pre získanie dotácie aj s návodom na vyplnenie žiadosti sú zverejnené na stránke www.pomahameludom.sk. Žiadosť o SOS dotáciu za marec a apríl je možné podať spolu za oba mesiace od zajtra, 1.mája 2020, do 15. mája 2020 poštou na adresu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Rovnako do 15. mája 2020 je potrebné požiadať aj o príspevky za marec v rámci projektu „Prvá pomoc“. „Za apríl bude možné žiadať o príspevky od 16. mája. Je totiž potrebné vyplniť iné výkazy ako za marec, keďže pomoc sa bude poskytovať za celý mesiac, nie iba za časť. Žiadatelia budú mať na podanie výkazu za apríl čas do konca mája. Ak o pomoc žiadali už aj v marci, nemusia už podávať žiadosť, postačuje, ak do výkazu vyplnia číslo dohody uzavretej s príslušným úradom práce,“ približuje minister Milan Krajniak.

Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda Slovenskej republiky 31. marca 2020 a jej doplnenie 14. apríla. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu. Návrh nariadenia umožňujúci poskytovať SOS dotáciu schválila vláda 28. apríla a dnes bolo publikované v Zbierke zákonov SR. Všetky potrebné informácie nájdu záujemcovia na www.pomahameludom.sk.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dnes bola tlačovka hlavneho hygienika a tam dostal otázku,prečo je otvorený parlamentný bufet..chvíľu bol ticho a potom povedal,že to počuje prvý raz..na to hned reagoval nejaký poslanec z Olano,ktorý bol hned rozčúlený,že ked parlament rokuje,tak sa musia niekde najesť..potom redaktorka podotkla,že jedlo si môžu zaostarať..napr.aj donáškou,ako to robia iný ľudia..čiže zase dvojitý meter..je to veľká špinavosť…apelovať na zodpovednosť občanov,pritom poslanci to majú v paži..

  2. Tak potom,prečo nefunguju aj reštaurácie,letne terasy…hotelove jedalne…ked môžu fungovať závodne jedalne,tak môžu aj ine,v čom je rozdiel..

  3. V tvojej hlave je problém, rozmýšľaj, ja v závodnej jedálni sedím pri 4-miestnom stole sám, aj jedlo je podávané špeciálnym spôsobom inak, čakáme pri pulte v 2 m rozostupoch, žiadni čašníci, atď…

  4. Niektorým podnikateľom to vyhovuje, boli pred krachom a teraz sa aspoň vyhovárajú na koronu. Čo to je za podnikateľa, že je mesiac bez príjmu a je hotový?

  5. nedokážu, majú možnosť cez okienka a nerobia to, prečo asi, lebo sa to nevyplatí… A ty by si si išiel sadnúť do kaviarne sám k stolu a v rúšku? Netrep ! Aj tak by nemali hostí, nikto by tam za takýchto podmienok nechodil.

  6. Alebo sa choď najesť do vyľudnenej Prahy alebo ešte lepšie do tvojej obľúbenej Moskvy, či tam teraz nájdeš otvorenú reštiku…

  7. Do Moskvy môžeš ísť ty..roduverný bolševik..a čo mi radíš kam mám ísť..ja sa do teba nestarám,tak sa nestaraj do mna ani ty…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img