ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

My sme obmedzení v pohybe karanténou týždne, v Bosne a Hercegovine ľudí v pohybe už viac ako dvadsať rokov obmedzujú nášľapné míny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Práve počas výrazných obmedzení spôsobených pandémiou COVID-19 si uvedomujeme, aký vážny zásah do slobody pohybu je obyčajná niekoľko týždňová karanténa či izolácia. Za významné obmedzenie dokonca považujeme nosenie ochranného rúška.

U nás sme vojnu nezažili trištvrte storočia. Vojnu na Balkáne bežní turisti „spoznali“ niekoľko rokov po nej a to hlavne pohľadmi na dostrieľané, zbombardované a vypálené budovy v centre miest a dedín, cez ktoré sa hnali na pobrežie Jadranu za dovolenkou.

Spomínam si na našu prvú povojnovú návštevu Chorvátska. Zastavili sme sa v jednej dedine po ceste niekde medzi Plytvickými jazerami a pobrežím. Jeden rodinný dom zničený za druhým. S údivom sme sa pozerali na stopy po nábojoch vo fasáde domu a v rozstrieľaných  oknách. Pred jedným z domov sedelo niekoľko domácich pri ohni a bez slov pozerali niekde do diaľky. Tak deprimujúci pocit dotvorený atmosférou zachádzajúceho slnka v nás nemohol nenechať zvláštny pocit.

Od Balkánskych konfliktov uplynulo viac ako dvadsať rokov. U nás vnímame ako obmedzenia krátkodobý voľný pohyb po meste či v prírode, v Bosne a Hercegovine ešte aj dnes, teda viac ako dvadsať rokov, nesmú deti či dospelí do lesov a prírody mimo niektoré dediny ísť bez rizika, že stúpia na nášľapné míny.

V roku 2014 pri expedícii vykonanej na pamiatku začiatku  1. svetovej vojny po Balkáne, sme sa do blízkeho kontaktu s mínovými poliami dostali niekoľko krát. Najtesnejšie to bolo pri ceste do Srebrenice, kde boli míny nakladené zákerne len pol metra od asfaltovej cesty.

S mínami nastraženými mimo asfaltové cesty, sa turista môže stretnúť aj pri ceste z Čiernej Hory do Bosny a Hercegoviny trasou z Podgorice do Sarajeva cez hory. Okrem úžasných pohľadov na rieku pretekajúcu v kaňonoch hlbokých snáď sto metrov, zvedavé pohľady turistov nepochybne zablúdia na výstražné tabule upozorňujúce na míny priamo v blízkom okolí colnice na strane Bosny a  Hercegoviny. Oba štáty od seba oddeľuje prirodzená hranica tvorená riekou. Potrebné je prejsť po moste a hneď za ním je colnica. Počas posúvania sa autom pri kontrole stačí pozerať sa do priestoru pri ceste vľavo. A nevystupovať z auta. Pre istotu…

Aj tu vkročenie z cesty na nespevnený povrch hrozí aktivácia nakladených nášľapných mín.

U nás sme zvyknutí na billboardoch v mestách vidieť reklamy  firiem na výrobky, či akciové ponuky hypermarketov.

V Bosne a Hercegovine majú iný problém. Na billboardoch upozorňujú ľudí na to, aby výstražné tabuľky  MINY  brali vážne. Mimo miest a obcí je krajina ešte stále zamínovaná.

Preto buďme radi, že nás dlhodobo ohrozujú iba dni strávené v karanténe. Väčšina ľudí na svete, totižto takúto výhodu nepozná…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img