Ministerstvo zdravotníctva SR |MM| Na Slovensku by sa mohli od stredy 22. apríla otvoriť viaceré obchodné prevádzky a služby do 300 metrov štvorcových, vonkajšie športoviská, zariadenia dlhodobého ubytovania, či vonkajšie trhoviská za prísne stanovených podmienok. Zároveň by sa mali zmeniť otváracie hodiny určené prednostne pre dôchodcov – od pondelka do piatku od 9. do 11. hodiny. Predpokladá to plán pod názvom „Niečo za niečo,“ o ktorom ešte musí rozhodnúť Ústredný krízový štáb, informoval premiér Igor Matovič. 
Plán „Niečo za niečo“, na príprave ktorého sa podieľalo konzílium odborníkov, je rozdelený na štyri fázy. Prvá by sa mala začať 22. apríla. Najskôr by malo dôjsť k otvoreniu:
– prevádzok do 300 metrov štvorcových
– prevádzok verejného stravovania – výdajom stravy cez okienko
– vonkajších športovísk: musí ísť o bezkontaktný šport , bez šatní a WC, bez obecenstva
– zariadení dlhodobého ubytovania, bez spoločného stravovania
– vonkajších trhovísk za presne určených podmienok
– predajní automobilov a autobazárov
„Do ďalších fáz sa dostaneme podľa toho, ako zvládneme tú prvú skúšku,“ uviedol premiér Igor Matovič. Zdôraznil však, že to bude platiť len vtedy, ak po prvej fáze nebude nárast nových prípadov, alebo to bude v únosnej miere. Ak sa však bude nákaza šíriť rýchlo, prevádzky sa zatvoria. Ďalšie fázy by mali nasledovať v dvojtýždňových intervaloch. Vývoj nakazených novým koronavírusom sa bude pravidelne vyhodnocovať stanoveným indikátorom a dôjde buď k prechodu na novú fázu, ponechaniu tej doterajšej alebo návratu k predchádzajúcemu stavu.
Naďalej musia platiť prísne hygienické pravidlá ako nosenie rúšok, dvojmetrové rozostupy medzi ľuďmi, 25 metrov štvorcových na jednu osobu, dezinfekcia rúk a vetranie priestorov.
V prípade úspechu 1. fázy môžu nasledovať ďalšie.
V 2. fáze by sa otvorilo ubytovanie (krátkodobé, bez spoločného stravovania, jedlo na izbu, s WC a kúpeľňou, bez iných služieb), za stanovených podmienok – kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxi služba, detské kluby do 10 rokov, bohoslužby a svadby.
V 3. fáze by nasledovali obchody a služby do 1000 metrov štvorcových, verejné stravovanie – vonkajšie terasy, masáže, športové rekondičné rehabilitácie – len suché procedúry, múzeá, galérie, knižnice a výstavní siene podľa podmienok.
V 4. fáze by to mohli byť kiná, divadlá, kúpaliská, hromadné podujatia, obchodné centrá, školy, škôlky, vnútorné športoviská, športové podujatia, ubytovanie.

​​