ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Úrady už posielajú na podpis dohody o poskytnutí finančného príspevku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚPSVR  |MM| Úrady práce , sociálnych vecí a rodiny už spracovali prvé žiadosti o príspevky na udržanie zamestnanosti v rámci prvej pomoci zamestnancom, zamestnávateľom a SZČO. Žiadateľom, ktorí zaslali správne vyplnené dokumenty, už zasielajú dohody o poskytnutí finančného príspevku. Po ich podpísaní, doručení príslušnému úradu práce a zverejnení v Centrálnom registri zmlúv im následne zašlú na účet schválené financie na náhradu mzdy alebo straty príjmu zo zárobkovej činnosti.
Od 6. apríla 2020 prijali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny na špeciálne adresy 22 524 emailových podaní so žiadosťami a výkazmi, z nich však iba 11 756 bolo správne vyplnených. Vo zvyšných sa vyskytovali závažné chyby pri povinných údajoch. „Vyzývame záujemcov o príspevky, aby si pozorne preštudovali všetky zverejnené dokumenty na našej stránke www.pomahameludom.sk. Je dôležité, aby si okrem oznámenia o možnosti predkladania žiadostí a podmienok pre získanie príspevku pozorne preštudovali aj pomôcky k vypĺňaniu žiadosti a výkazu,“ informuje minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Správne vyplnenie potrebných dokumentov totiž urýchli celý proces získania príspevku.
Ak záujemca ani po preštudovaní zverejnených dokumentov nevie úplne vyplniť žiadosť a výkaz, má k dispozícii špeciálne zriadenú infolinku +421 2 2211 5656. Tá poskytuje poradenstvo výlučne k projektu prvej pomoci, a to počas pracovných dní od 6:00 22:00.
Zaslané žiadosti a výkazy úrady práce, sociálnych vecí a rodiny postupne spracúvajú. V prípade chýb v potrebnej dokumentácii žiadateľa spätne kontaktujú pre doplnenie, resp. úpravu žiadosti. „Žiadateľom, ktorí zaslali správne vyplnené dokumenty, pošlú úrady dohodu o poskytnutí finančného príspevku poštou alebo do elektronickej schránky. Dohody zaslané poštou je potrebné podpísať a zaslať naspäť príslušnému úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, prípadne ich môžu doniesť do podateľne toho úradu osobne,“ približuje minister Krajniak. Pri komunikácii prostredníctvom elektronickej schránky je dôležité postupovať podľa návodu, ktorý bude zverejnený na stránke www.pomahameludom.sk. V niektorých prípadoch, pre urýchlenie vyplatenia príspevkov, pozvú úrady práce žiadateľov podpísať dohody osobne na úrad, samozrejme, za dodržania prísnych hygienických a bezpečnostných opatrení.
Prvú pomoc zamestnancom, podnikateľom a živnostníkom pri znižovaní negatívnych dopadov vyplývajúcich z aktuálnych mimoriadnych opatrení schválila vláda Slovenskej republiky 31. marca 2020. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny následne pripravilo projekt na podporu udržania zamestnanosti, aby podporilo zachovanie pracovných miest a podnikanie samostatne zárobkovo činných osôb v čase pandémie koronavírusu. Od 6. apríla 2020 prijímajú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny žiadosti o príspevky na mzdy zamestnancov od zamestnávateľov, ktorí museli povinne zatvoriť prevádzky. Od 8. apríla môžu o pomoc žiadať aj SZČO. Vláda SR na rokovaní 14. apríla 2020 schválila rozšírenie sociálnej pomoci o ďalšie dve opatrenia pre tých, ktorí aktuálne nemajú nárok na prvú pomoc od štátu. Pôjde napríklad o SZČO, ktoré neplatia odvody na nemocenské a dôchodkové poistenie, jednoosobové s.r.o alebo tzv. dohodárov. Príspevky na mzdy budú môcť žiadať aj veľkí zamestnávatelia, a to bez ohľadu na počet zamestnancov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img