ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Život bezdomovca sa odohráva na verejnom priestranstve

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Život bezdomovca sa odohráva na verejnom priestranstve. Nielen u nás v meste, ale na celom svete.

To, čo je pre nás verejné a snažíme sa tam teda správať inak ako v súkromí, je pre bezdomovca prirodzeným prostredím. Ulica je zpravidla ich kuchyňou, špajzou, obývačkou, spálňou, ale žiaľ aj toaletou. V momente, kedy si uvedomíme tento podstatný rozdiel medzi nami pochopíme, že bezdomovec je skutočne bez domova a nemá teda kam ísť cez deň, ale ani v noci.

Bezdomovectvo nie je problémom len Serede a Slovenska. Bezdomovci sú všade na svete a vo všetkých veľkomestách. Tam sa ale zpravidla „stratia v dave“ a keď ich nie je veľa a nezložia kosti priamo na obchodných uliciach, či hlavných námestiach, tak ich bežný turista ani nezaregistruje.

Keďže k bežnému turistovi mám ďaleko a problematika ma zaujíma už viac ako dvadsať rokov, pri návšteve každého mesta okrem vychytenej štvrte s nákupnými centrami, mrakodrapmi a pamiatkami, najradšej chodím do štvrtí bežných, až  chudobných. Tam je vidieť pravú tvár mesta a tam je vidieť to, čo vláda danej krajiny ukazuje len nerada.

Veľkomestá ako San Francisco, New York, Los Angeles, Chicago, Miami, Moskva, Kyjev, Hong Kong, Paris, Rím, Londýn, ale aj skutočne bohaté Tokyo, sa s bezdomovcami vysporiadavajú rôzne.

Fotografie: Rio de Janeiro – Brazil

Rio de Janeiro – Brazil

Extrémnym príkladom je Rio de Janeiro (fotografie vyššie), kde sú bezdomovci a to aj deti súčasťou kolorytu mesta. Ležia priamo na uliciach, ľudia idúc po chodníkoch na zemi ležiace vychudnuté deti prekračujú a technické služby ich pri upratovaní jednoducho obídu.

Voidel som dieťa ležiace priamo na exkluzívnej a asi na svete najznámejšej pláži  Copacabanna. Dieťa tam ležalo bez pohnutia v 35 stupňovom teple v tieni viac ako 8 hodín bez pohnutia. Okolo neho hrali turisti plážový volejbal. Nik dieťa neriešil. Možno bolo mŕtve…

Fotografie: Japonsko – Tokyo

  Napríklad v Tokyu majú stanový tábor bezdomovcov priamo v centre mesta v jednom z parkov. Nik si ich nevšíma a samospráve sa darí udržať poriadok v okolí tábora.Povedané inak, ak sa pri chodení po chodníku nezaujímate o to, kto v tábore žije, nevyrušuje vás samotná prítomnosť týchto ľudí bez domova.

Fotografie: USA – Los Angeles S veľkým problémom spôsobeným bezdomovcami sa pasujú súčasné Spojené štáty Americké. Bezdomovcov pribudlo závratným tempom a polícii sa nedarí pred ich stanovými tábormi uchrániť už ani hlavné ulice LA.

Počas pandémie koronavírusu  COVID-19 na chodníky medzi postavené stany mesto rozmiestnilo mobilné nádoby s vodou a dezinfekciou. Problém s bezdomovcami ale nevyriešia.

Fotografie: USA – San Francisco V USA je špeciálnym problémom bezdomovectvo veteránov vojen, ktorých sa USA zúčastnili. Ani dnes nechýbajú veteráni dokonca ani Vietnamskej vojny, na ktorú väčšina Američanov už v podstate zabudla.

 

Bezdomovci sú teda problémom všade vo svete. Ak sa človek dostane na ulicu a riešime jeho možný návrat späť do spoločnosti je dôležité, ako dlho na ulici žije. Takýto spôsob života totiž prináša nielen problémy, ale aj slobodu, určitú formu nezávislosti a nulovej zodpovednosti, ktorá sa väčšine ľudí po čase začne páčiť. V kombinácii s drogami, lacným alkoholom a prakticky nulovými povinnosťami voči štátu a spoločnosti, sa im takýto život zdá celkom znesiteľný.

V ďalšom článku na tému bezdomovci sa dozviete viac o tom, ako žijú bezdomovci v Seredi tam, kde ich bežne nevidíte a o sociálnom experimente, ktorý sme osobne absolvovali s jedným zo seredských bezdomovcov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko zase výborná reportáž.Je vidieť že som počula pravdu a vaše cestovanie je naozaj výnimočné.Vidíte to čo nám ostatným naveky zostane skryté.Aspoň môžeme pochopiť prečo dokážete rozumne odôvodňovať vážne veci.A tiež prečo je váš pohľad na spoločnosť iný.Závidím vášmu synovi ktorý cestuje s vami.Kam idete tento rok?Podarí sa vôbec niekde???????Dnes ste pán Majko hovoril s Masným bezďákom.Videla som vás pred panelákom.Bude to uverejnené?

  2. Anna, ak dokazete napisat, ze zavidite materialne veci, tak mi vas je luto. To svedci o nastaveni vasich zivotnych hodnôt. Ja som v zivote nikdy a nic nikomu nezavidel. Preto na vas reagujem.

  3. ANNA 10. apríla 2020, 20:04 – dakujem, obdobnych fotografii mam v archive podstatne viac. Ide o uvod do problematiky bezdomovcov, ktorej sa venujem uz niekolko rokov v Seredi. Chcel som najskor ukazat, ze bezdomovci su vsade…

    Tento rok ZIAL si nepocestujeme nikde. Letenky do Osla a Libanonskeho Beirutu nam zrusila letecka spolocnost. Letne do Petrohradu sice este zrusene nie su, ale myslkim ze budu. Cesta za severny polarny kruh do Ruskeho Murmanska je ohrozena.
    Jesenna cesta do Vorkuty – rovnako v Rusku s cielom v byvalych sovietskych gulagoch je ohrozena rovnako.

    Takze tento rok asi vela toho nebude.
    Netreba zavidiet, cesty robime za vyborne ceny a moze sa pripojit kazdy, kto ma zaujem cestovat a vidiet ine veci, ako ponuka cestovka.

  4. Myslím, že to nie je ozajstná závisť. Ono sa to tak zvykne iba hovoriť. Jednoducho by aj Anna rada cetovala ako pán Majko. Myslím, že nie je nič zlé na tom, ak niekto rád cestuje.

  5. Anonym 10. apríla 2020, 21:56 – cestovanie prave ze nie je o materialnych hodnotach, ale o duchovnych. A umoznit dietatu vidiet svet povazujem za podstatne hodnotnejsie pre jeho buducnost, ako kupit mu znackove tenisky, capicu ci vetrovku.

    Ale nemam problem s chapanim hodnot podla Vas, je to Vas zivot a Vase vnimanie sveta.

  6. ANNA 10. apríla 2020, 20:04 – este k bezdomovcovi bez nohy. Ano, po spracovani to bude uverejnene v spomenutom seriali rovnako, ako reportaz z Milexu, ktoru sme robili pred cca mesiacom.

  7. snad v zime, mozno uz aj na jesen sa bude dat cestovat…vyzera to na zlate casy cestovania…lacne hotely, aj letenky…viacere letecke spolocnosti asi skrachuju

  8. Myslim si, ze skrachuje skutocne viac leteckych spolocnosti – hlavne nizkonakladovky.

    Lauda uz nezije, tak Laudamoution pusti Ryanair do kytek. Jedine, ze by mal pre nas tazko citatelne plany.

    Skrachuju aj v USA letecke spolocnosti a je otazne, ci AlItaliu stat este podrzi. Ti maju problemy roky.

    WizzAir to myslim ze ustoji, otazka je, kam bude lietat z BA. Ak to obmedzi a este nieco skrtnte Ryanair, tak na bratislavskom letisku budu pristavat praskovacie lietadla.

    Pobeda to z BA do Moskvy mozno ustoji zo strategiskeho hladiska, no po zmenach v udelovani viz netusim, akych pasazierov bude mat.

    A tak sa z provincneho BA letiiska kde sa odlety za den vmestili na tabulu bez zmien, sa skutocne stane letisko pre dalsie letecke spolocnosti nezaujimave.

    Ale moze tu byt aj iny scenar, aj ked ho nepredpokladam.

    Problemom bude postupne cistenie krajin od korony a tak si myslim, ze v ruskach deti nastupia v septembri do skoly a v ruskach budeme chodit este v decembri.
    Ak bude umoznene cestovanie, tak urcite.
    Na letiskach budu merat teplotu a nedaj Boze po ceste do Budapesti cloveka ofukne klima a zvysi sa mu teplota na 37,1 a rodina pojde do prdele a nie na dovolenku. Rovnako bude v prdeli, ked sa z dovolenky bude vracat. A moze sa stat, ze si niekto v exotike pobudne o dva tyzdne dlhsie a rodinka si zacaluje 3 litriky za nove letenky, ked sa budu chciet dostat domov.

    Nooooo, zmeni sa toho hodne.

  9. Nooo zmeni sa toho naozaj hodne. Planéta je preludnena, nastala obrovska migrácia a planeta zacina kolabovat. Keďže sa nepodarilo rozputat doposial celosvetovu vojnu co by malo uz k vyspelosti zbrani katastrofálne dôsledky už aj na elitu sveta, tak padlo rozhodnutie biologicka tichá vojna, ktora bude mat za nasledok znizenie populacie a obrovsku regulaciu zivota ludstva. Vsetko do seba pekne zapada podla urciteho scenára. Najskôr je to urcita filmova predloha aby nenastal celosvetový chaos a ludstvo na to pripravili. A teraz nastava cas na realizaciu tohoto projektu

  10. Halo, to ze tvoj obmedzený mozoček zatial nechape moje prispevky a ďalšie suvisloslosti nic neznamena a dokazuje len to ze aj ty si len živý tvor ktory ma určitú myseľ, aj ked zatial dosť obmedzenú. Ale nezufaj, stačí ked nebudeš reagovať a zatiaľ len pozorne čítať alebo počúvať ľudí s väčším rozhľadom

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img