ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Ministerka spravodlivosti o Michálikovom senáte

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ministerka spravodlivosti o Michálikovom senáte:

„Rozumiem, že tieto prípady úplne legitímne vyvolávajú otázky, ktoré zjavne neboli riadne zodpovedané v rámci rozhodovania Najvyššieho súdu. To nie je dobre. Pretože ak sa riadne, včas a zrozumiteľne nevysporiadame s otvorenými otázkami, nechávame priestor na vlastné interpretácie a nemožno sa potom čudovať, že vznikajú pochybnosti, ktoré vôbec nepridávajú na dôveryhodnosti súdnictva.

Základná otázka, ktorú tu vnímam je, či uvedené rozhodnutia sú v zjavnom rozpore so zákonom a v danej súvislosti sa budem chcieť rozprávať aj s predsedom Špecializovaného trestného súdu a povereným predsedom Najvyššieho súdu, aký majú oni pohľad na vec. Pre budúcnosť zvažujeme aj prijatie trestného činu ohýbania práva, pri ktorom podstatou pre spáchanie tohto trestného činu bude, že sudca rozhodne v zjavnom rozpore so zákonom v prospech či neprospech účastníka konania na súde.“ Mária Kolíková

Fotka Moniky Tódovej.
Zdroj: FB
– – –
Obdobných rozhodnutí je viac a to aj na nižších stupňoch súdov. Vieme o konkrétnych prípadoch na Okresnom súde, kde sudcovia v konkrétnych veciach postupovali povedané diplomaticky – hodne svojsky.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pani ministerka, netreba vymyslat nove skutkove podstaty. Aj dnes tu mame marenie spravodlivosti, zneuzitie pravomoci verejneho cinitela. Vyuzite sucasne moznosti a nevymyslajte teplu vodu. Alebo mi chcete tvrdit, ze sa s tym sudcom neda teraz nic robit?

  2. Pokiaľ sa uzákoní nový trestný čin alebo prečin tak nemôže platiť spätne lebo by to bolo retroaktívne alebo sa mýlim

  3. Presne tak. Preto treba proti takýmto hajzlom využiť súčasné prostriedky. Mám pocit akoby ministerka hľadala možnosti ako im neublížiť. Nová skutková podstata môže byť dobrá do budúcna, ale treba sa vysporiadať s tými čo už svinstvá narobili. Však pani ministerka…

  4. Anonym 13. apríla 2020, 14:26 – som jednoduchy chlapec z ulice a tak potrebujem dovysvetlit.

    Podla Vas je zodpovedna za nezakonne konanie, resp. nepotrestanie zmrdov v politike a parazitov na state nova ministerka? Povedane inak, podla Vas nova ministerka chce tychto ludi kryt?

    Mozno som len nepochopil… Dakujem za vysvetlenie.

  5. V odpovediach anonyma nie je pani ministerke podsúvana zodpovednosť za konanie sudcov , ale apel na to aby boli potrestaní v zmysle súčasnej legislatívy, aspoň tak to chápem …

  6. Kde v texte tvrdím, že za nezákonné konanie zmrdov je zodpovedná ministerka? Nežartujte. Ale očakávam od ministerky (a nielen od nej), že vyvinú všetku snahu o vysporiadanie sa s takýmito ľuďmi vo svojich rezortoch. A k tomu by mali využiť všetky v súčasnosti účinné zákonné prostriedky, čiže konkrétne v rovine trestného práva už existujúce skutkové podstaty. Vymyslieť novú skutkovú podstatu v budúcnosti nie je zlý nápad v boji proti hávedi, ale trestnosť činu tých, ktorí už trestnú činnosť spáchali, sa posudzuje podľa zákona účinného v čase, keď bol čin spáchaný. Čiže novú skutkovú podstatu im nikto neprišije. Retroaktivita je neprípustná. Ale to vy predsa dobre viete. Čiže je fajn, že ministerka rozmýšľa ako sa v budúcnosti vysporiadať so škodnou, ale bol by som rád, keby rovno povedala, ako sa vysporiadať s nimi teraz. Ale možno som len ja, tiež chlapec z ulice, celkom nepochopil dobre mienené slová ministerky. Stačí tak?

  7. Ešte aby som to doplnil. Byť na mieste ministerky, tak podám trestné oznámenie. Nech súd rozhodne či prišlo alebo neprišlo k spáchaniu trestného činu. Ak súd skonštatuje, že neprišlo, naozaj bude dobrá nová skutková podstata, ktorá by takéto konanie obsiahla. Ale treba skúmať, aspoň podľa mňa, čo sa s tým sa robiť teraz v trestnoprávnej rovine. A ona tú trestnoprávnu možnosť spomenula „len“ do budúcna. Možno trošku nešťastná formulácia, aj keď verím, že to myslí dobre, ako som to ja pochopil.

  8. Anonym 13. apríla 2020, 16:10 – mate zmatok v pojmoch.

    Od podania trestneho oznamenia – nepodava sa na sude – az po sud je potrebne vykonat vela, vela prace vysetrovacimi organmi.
    Skuste si kamaratsky pokecat s niekym, kto vie, o com je rec.

  9. V poslednej dobe máme sudcov všade , ale ako píše anonym začať treba trestným oznámením … A potom krok za krokom…

  10. Nepisal som, aby to podala na sude. Ale o vine a treste rozhoduje sud, preto som spomenul nech sud rozhodne. Teda ak sa to tam vobec dostane…

  11. Vyjadrenie ministerky je asi take, no skusím,uvidíme.Je tam krátko,uvidíme aspoň po 100dňoch ,či s niečim v tom našom sudnictve pohne

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img