ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

OPATRENIA MESTA PRE LOKÁLNU EKONOMIKU – Peter Bročka, primátor mesta Trnava

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Trnava / V súčasnej situácii, kedy nielen štát, samosprávy, ale hlavne podnikatelia a samotní občania budú mať mimoriadne vysoké výpadky príjmov pre zatvorené prevádzky, nástup šetrenia a presunu investícií, resp. presmerovania peňazí z verejných zdrojov je nevyhnutný. Maximum financií je nutné presunúť do záchrany ekonomiky a jej oživenia v momente, kedy bude takýto krok možný.

Samosprávy sa k realizácii krízových opatrení stavajú rôzne. Niektorí primátori sa dobrovoľne vzdávajú navýšenia svojich platov a mnohé samosprávy proaktívne menia inak pomerne prísne pravidlá pre (väčšinu) podnikateľov využívajúcich mestský majetok, alebo podnikajúcich v meste všeobecne.

Ako sa k podnikateľom postavila samospráva v Trnave, prinášame vo vyjadrení primátora mesta:

Peter Bročka

OPATRENIA MESTA PRE LOKÁLNU EKONOMIKU

na štvrtkovom stretnutí mestskej rady sme si prešli navrhované opatrenia vedenia pre podporu lokálnej ekonomiky počas mimoriadneho stavu. Právomoci a zdroje mesta sú zákonom extrémne obmedzené, no aj napriek tomu sa ešte pokúsime o doplnkové sociálne programy pre najohrozenejších občanov. Mestská rada sa na štvrtkovom stretnutí stotožnila zatiaľ s nasledovnými opatreniami v nehnuteľnostiach vo vlastníctve mesta, resp. mestských prispevkových organizácií:

NEBYTOVÉ PRIESTORY/NÁJOMNÉ

1. Priestory, resp. prevádzky zatvorené z dôvodu opatrení a rozhodnutia CKŠ/Vlády SR
a) Od 1.3 bude nájomca platiť len energie + nájom 0 € (predpokladané obdobie marec, apríl 2020) – trvanie tohto režimu až do odvolania mimoriadnej situácie/ núdzového stavu – pokiaľ nerozhodne MR/MZ Trnava inak
b) Splátka najbližšieho nájmu bude + 1 mesiac po odvolaní mimoriadnej situácie/ núdzového stavu
c) Odpustenie sa netýka nájomcov/ predajní: drogérie, lekárne, potraviny
d) Iné odklady a odpustenia platieb po ukončení mimoriadnej situácie/núdzového stavu budú riešené individuálne a len na základe podania žiadosti – Komisia finančná jednotlivo žiadosti prehodnotí
e. Nájom zaplatený do 16.3. (resp. už uskutočnená marcová platba za nájom) bude považovaný za preplatok na nájomnom
f. Doručené výpovede z nájmu – vypovedajúci nemajú odpustené platby energie ani nájmu – platia ako doteraz v zmysle zmluvy

2. POLIKLINIKA Družba + ZC Prednádražie
a) Od 1.3 bude nájomca platiť len energie + nájom 0 € (predpokladané obdobie marec, apríl 2020) – trvanie tohto režimu platí až do odvolania mimoriadnej situácie/ núdzového stavu – pokiaľ nerozhodne MR/MZ Mesta Trnava inak – rzohodnutie platí len pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti (vrátane rehabilitácie), ktoré sú v priestoroch mesta/príspevkových organizácií Mesta
b) Splátka najbližšieho nájmu bude hneď v nasledujúci mesiac po odvolaní mimoriadnej situácie
c) Neplatí pre lekárne (t.j. UKS/Vláda SR ich činnosť počas mimoriadnej situácie/ núdzového stavu neobmedzil)
d) Nájom zaplatený do 16.3 (resp. marcová platba za nájom v marci) bude považovaný za preplatok
e) Výpovede z nájmu nemajú odpustené platby energie + nájmu – platia v zmysle zmluvy

TERASY A VONKAJŠIE SEDENIA
– poplatok sa v letnej sezóne 2020 nebude vyberať

BYTY/NÁJOMNÉ

Každá žiadosť bude posudzovaná individuálne s dôrazom na predĺženie ochranných lehôt.

DAŇ Z NEHNUTEĽNOSTÍ
PO okrem možnosti jednorazovej platby je úhrada rozvrhnutá do 3 splátok:
1. splátka – do 45 dní od prevzatia rozhodnutia
2. splátka – do 31. augusta 2020
3. splátka – do 31. októbra 2020
+ možnosť individuálneho splátkového kalendára na základe žiadosti

FO
Okrem možnosti jednorazovej platby je úhrada rozvrhnutá do 6 splátok do novembra 2020
+ možnosť individuálneho splátkového kalendára

Ako som spomenul na začiatku. Štát do tejto chvíle takmer vôbec nespomína pomoc pre samosprávy. Výpadky v rozpočte, ktoré prognózuje rada pre rozpočtovú zodpovednosť budú v najhoršom scenári bez zásahu štátu likvidačné pre drvivú väčšinu obcí, miest a krajov.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img