ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Vláda aj národná rada akceptovali pri „Lex korona“ vo finančnej oblasti požiadavky samosprávnych krajov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Združenie samosprávnych krajov – SK8 |MM|  Poslanci Národnej rady SR schválili vládny balík opatrení, tzv. „Lex korona“ Ministerstva financií SR. Vládny návrh zákona obsahoval požiadavky Združenia samosprávnych krajov – SK8.

Samosprávne kraje v tomto aj v budúcom roku očakávajú výrazný výpadok bežných príjmov (podielová daň). Celkový výpadok pre župy, podľa odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, je viac ako 254 miliónov Eur. Zároveň župy majú významné neplánované výdavky s opatreniami, ktoré prijímajú proti šíreniu COVID-19. Zároveň sa očakávajú nižšie príjmy v spojitosti s uzatvorením jedální a internátov, či obmedzeniami vo verejnej doprave a pod.

  1. Prijatý zákon umožní samosprávam používať na  krytie bežných výdavkov aj financie z rezervných fondov, kapitálových príjmov a úverov. Cieľom je, aby samosprávy mohli financovať mimoriadne výdavky v súvislosti s koronavírusom, ale aj reagovať na výpadok vlastných príjmov v priebehu najbližšieho obdobia.
  2. Zmeny rozpočtu, ktorými sa realizuje použitie peňažných fondov a úverov na úhradu kapitálových, ale i bežných výdavkov, je možné dnes vykonať len do 31.8. príslušného roka. Novela zákona umožňuje predĺžiť tento termín do 31.12, aby samosprávy mohli použiť financie z úveru či peňažných fondov v prípade potreby, až do konca roka.
  3. Vláda tiež akceptovala žiadosť SK 8, aby pri nákupoch materiálu, prístrojov, zariadení a služieb za účelom zamedzenia šírenia pandémie a pri bezprostrednom ohrození života mohli župy využívať aj preddavky. To znamená, že bude možné dodávateľom poskytnúť okamžité zálohové platby, a to aj bez existujúceho zmluvného vzťahu. Toto opatrenie urýchľuje proces nákupov nevyhnutných pomôcok v mimoriadnych situáciách.

Všetky tieto prijaté opatrenia zjednodušia samosprávam život a župy budú môcť flexibilnejšie reagovať na aktuálnu situáciu, no neriešia samotné výpadky finančných príjmov rozpočtov samosprávnych krajov. V krátkej čase chcú župy rokovať s ministrom financií o konkrétnych opatreniach, ktoré by riešili očakávaný masívny výpadok v ich príjmoch. Bude veľmi dôležité, aby aktuálna kríza nemala, v konečnom dôsledku, zásadný dopad na poskytovanie služieb pre verejnosť.

Jozef Viskupič

predseda SK 8 a trnavský župan

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img