ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Vicepremiérka Remišová presadila požiadavky Slovenska v Európskej komisii v rámci opatrení proti koronavírusu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚPV SR II |MM|  Bratislava, 2. apríla 2020 – Európska komisia (EK) dnes zverejnila ďalší balík návrhov opatrení, ktoré súvisia so súčasnou krízou spôsobenou ochorením COVID-19. Mimoriadne pozitívne je, že v ňom zohľadnila viacero slovenských návrhov. Tie prezentovala minulý týždeň počas videokonferencie s Európskou komisiou a členskými štátmi Európskej únie (EÚ) podpredsedníčka vlády SR pre investície a informatizáciu Veronika Remišová.

„Som nesmierne rada, že si Európska komisia vypočula naše návrhy a zahrnula ich do návrhu novej legislatívy na boj proti koronavírusu. Pre Slovensko sú to vynikajúce správy. Nevyčerpané financie vláda môže v aktuálnej krízovej situácii rýchlo a flexibilne nasmerovať tam, kde to naši ľudia a firmy najviac potrebujú,“ povedala vicepremiérka Veronika Remišová.

Podpredsedníčka vlády Veronika Remišová žiadala EK o to, aby boli maximálne zjednodušené pravidlá pri čerpaní eurofondov. „Našim cieľom je mať voľné ruky pri presúvaní peňazí medzi jednotlivými fondami a kategóriami regiónov, aby sme tieto finančné prostriedky použili v oblastiach najviac postihnutých koronavírusom a podľa toho, čo ľudia najviac potrebujú,“ vysvetlila Remišová.

Európska komisia predstavila tri návrhy, ktoré pomôžu členským štátom v tomto boji. Prvým návrhom je veľká sloboda a flexibilita vo využití doposiaľ nevyčerpaných eurofondov. Znamená to, že budeme môcť presúvať peniaze do oblastí a regiónov, ktoré sú ochorením COVID-19 najviac zasiahnuté. Jednoduchšia bude najmä administratíva. Najdôležitejšie však je, že EÚ navrhuje, aby projekty určené na sanáciu škôd boli financované vo výške 100- percent, t. zn. bez potreby akéhokoľvek spolufinancovania.

Ďalším návrhom je vytvorenie úplne nového nástroja na zmiernenie rizík nezamestnanosti, tzv. SURE. Cez tento nástroj by komisia poskytovala členským štátom pôžičky, pričom sa predpokladá, že Slovensko by mohlo byť oprávnené na získanie úveru od komisie až do výšky 0,5 – 1 miliardy eur. Z týchto peňazí by sme mohli pokryť výdavky súvisiace s udržiavaním zamestnanosti. „Teda najmä pomáhať firmám či podnikateľom prekonávať ťažké obdobie tak, aby nemuseli prepúšťať a aby sa nám podarilo zachovať čo najväčší počet pracovných miest,“ uviedla vicepremiérka s tým, že to je veľmi dôležitý nástroj na zmierňovanie ekonomických, ale najmä sociálnych a ľudských dôsledkov tejto krízy.

Okrem toho EK navrhla aj opatrenie, ktorého podstatou je presmerovanie peňazí v aktuálnom rozpočte. Znamená to, že cez tzv. Nástroj núdzovej podpory (ESI) by približne 2,7 miliardy eur malo ísť na nákupy zdravotníckeho vybavenia (ventilátory, testy), fungovanie a presúvanie mobilných zdravotníckych tímov a podobne. Táto pomoc by mala byť smerovaná do najpostihnutejších oblastí EÚ. Je to prejav solidarity a vzájomnej pomoci v rámci EÚ.

Podpredsedníčka vlády SR Veronika Remišová v týchto dňoch intenzívne rokuje s jednotlivými ministrami o presmerovaní eurofondov  na opatrenia na boj proti koronavírusu. Tento druhý balík návrhov Európskej komisie sa primerane zohľadní a využije pri jednotlivých presunoch. Okrem toho vicepremiérka pripravuje na svojom úrade komplexný audit všetkých verejných obstarávaní a zmlúv z nich vyplývajúcich, informatických projektov a poskytnutých dotácií. Na základe jeho výsledkov prijme ďalšie potrebné kroky v súvislosti s epidémiou. „Aby sme vedeli pomoc z eurofondov využiť čo najefektívnejšie, audit je na úrade nutný,“ dodala na záver vicepremiérka.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Remisova moze presadzovať akurat tak izbové kvety.. Ale vidite, ako sa daju masirovat mozgy, resp. ta hmota, co nosia niektori ludia, mienkotvorcovia v tých, inak prazdnych hlavach

  2. Pre sused,tak mi povedz,namiesto toho,že hneď niekoho urazas,čo presadila.! Tieto všetky opatrenia už stoja,sú na to mechanizmy už vypracované,je to dobré pre Slovensko,ale chváliť sa ,že to ona presadila je populizmus.Uvidime,ako sa s tými peniazmi naloží.

  3. Pre Halo. Dočkajme aspom 100 dní a potom možeme hodnotit vládu čo urobila pre národ . Smerácka banda rozkdadla tento štát a upelešila sa v štatnych úradoch.

  4. SMER-mafia bola založená s cieľom drancovať a kradnúť slovenskú ekonomiku a ožobračovať občanov, najviac tých, ktorí toto mafiánske zoskupenie volili. Ako hovorí klasik, niekedy aj chvalabohu, že žiaľbohu, pretože títo tupci sú trestaní, len o tom mnohí ešte nevedia.

  5. Sused,toto počujeme neustále,neviem kto kedy čo kradol,len jedno viem,ľuďom sa vedie DOBRE,ekonomika bola dobrá,nezamestnanosť skoro nulová,zadlženosť štátu,jedna z najmenších v Európe.Obchody plne,dovolenkári po celom svete,nenormálne auta,tak o akých zebrakoch to rozprávaš.

  6. pre sused NO COMENT. Ty si typicky volic Matovica. Ja len dufam ze nas ten tvoj rytier v jasnej zbroji nezruinuje. Lebo to co doteraz urobil je jedno velke NIČ, okrem plackania a okydavania. Je to neschopny clovek ktory nevie kde je sever. Uz aj jeho volici sa zacinaju spamatavat. A nie, nie som volic Smeru :D. PS: ak je niekto tak naivny, ze veri ze Remisova dokazala presadit dake poziadavky Slovenska v europskej komisii tak je to obycajny HLUPAK. Sused napis mi ako ich konkretne presadila, cim sa o to zasluzila, ako, kedy a s kym rokovala?

  7. Soros, mimovládky, EÚ, USA. Čo iné ostáva zločineckej skupine Smer, ako loviť v krčme a u nevzdelaných? Dnes už prakticky nie je žiadny rozdiel medzi kotlebovskými fašistami a súdruhom Blahom. Je to rovnaká stoka plná nenávisti, klamstiev a tuposti. Tak hlboko totiž klesli. Bohužiaľ to trvalo až 13 rokov, kým to ľudia ako tak pochopili a ta ten čas Smerácki zločinci rozkradli a zdevastovali tento štát.

  8. Halo…len škoda že Fico na tú ekonomiku nemal žiadny vplyv, darilo sa celej Europe, proste bola ekonomicka konjuktura a on z nej ťažil a rozhadzoval…. posledné roky už boli náznaky krízy a namieto toho aby republiku na krízu pripravil tak „prežral“ celý ekonomický rast…asi najlepšie to vystihuje jeden český výrok: Sociální demokraté rádi rozdávají koláče, které sami neupekli a upéci ani nemohli, protože snědli těsto, které ještě nestačilo vykynout.

  9. Ratafak Plachta,si absolútne vedľa,ale to je tvoj názor,ktorý nemá ani hlavu ani pätu.Mna nezaujímajú Vaše žabomyšie konflikty,ani Fico ani Matovič,ja som napísal „Ľuďom sa vedie dobre“ lebo som reagoval na tie klamstvá,ako sa ľuďom vedie zle.A Vaša odpoveď? Má to logiku?

  10. Grécka lúpež – také pomenovanie dostala veľkodušná pomoc EU Grécku, keď sa na jeho záchranu v r. 2008 – 2009 vytvoril tzv euroval, ktorý sme zaplatili my všetci, ale profit z toho mali len niektorí. Grécko prišlo vďaka pomoci EU o prosperujúce letiská a prístavy a iné malé a stredné podniky. Píše o tom Český europoslanec Ivan David, „Európska komisia oprášila staré metódy použité proti Grécku. Navrhla, aby krajiny čeliace finančným problémom v dôsledku COVID-19, čerpali pomoc z Európskeho stabilizačného mechanizmu a úverových liniek za sprísnených podmienok. Čo by znamenalo, že by v prípade potreby mali ponechať kontrolu nad štátnymi rozpočtami úradníkom v Bruseli,“ Jeho príhovor vysvetľuje aj to, k čomu sa hlási nová vicepremierka pre „veci zbytočné“ V.R.
    V nedávnych dňoch a ešte aj teraz sme svedkami ako EU na čele s predsedníčkou U. Von der Leyen „pomáha“ najviac postihnutým členskými krajinám (E, I) rôznymi odporúčaniami a „dobrými radami“ najmä o zachovaní voľného pohybu tovarov po EU. Zatiaľ čo skutočná pomoc plynie z nenávideného Ruska a Číny. Akosi mi to nepasuje do toho, že na SVK sa uvažuje o niekoľkodňovom „blackoute“…
    Niet sa preto čo čudovať, že pred pár dňami bolo na uliciach Talianskych miest počuť verejne reprodukovanú hymnu RF a dnes sa situácia vyhrotila až natoľko, že predseda Talianského senátu Fabio Rampelli demontoval vlajku EU a nahradil ju ich „trecolori“ s odkazom, že „možno“ sa ešte niekedy vyvesí a nie je ojedinelým javom ani to, že niektorí núdzou pritlačení ľudia „milujú“ EU až tak, že verejne pália modré vlajky so žltými hviezdičkami.
    Pekná to perspektíva EU !

  11. EU vyčlenilo 2.5.bilionov Eur.Ono bude existovať život aj po pandémii.Co vlastne chcete povedať.? Rusko,Čína? Ale nech sa paci !

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img