ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

COVID-19: Prísne opatrenia sa ukázali ako účinné

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Úrad verejného zdravotníctva SR |MM|  Prísne hygienické opatrenia na zabránenie šírenia ochorenia COVID-19 (koronavírus) sa ukazujú ako efektívne a adresné. Vďaka nim sa Slovensku darí vyhnúť ceste, ktorou sa šírenie nákazy uberalo v Taliansku či Španielsku. Uviedol dnes generálny riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR Martin Smatana.

Ak Slovensko dokáže tieto opatrenia dlhšie dodržiavať, mohlo by sa zaradiť medzi 5️ krajín, ktoré najlepšie zvládli pandémiu nového koronavírusu. „Cieľ je, aby sme znížili počet ľudí, ktorí budú potrebovať intenzívnu starostlivosť v čase vrcholiacej krízy,“ uviedol premiér Igor Matovič. Zdôraznil, že opatrenia nie sú svojvoľné, ale sú pre to, aby sme sa navzájom chránili medzi sebou, aby sme chránili dôchodcov a eliminovali škody na zdraví a životoch.

Podľa riaditeľa IZP ak sa budú dodržiavať sprísnené hygienické opatrenia v otvorených obchodných prevádzkach, vrchol ochorenia sa dá očakávať o 110 dní, keď bude potrebných 1100 umelých pľúcnych ventilácií.

Pandémia koronavírusu by podľa výpočtov mohla trvať do polovice júla a nakazených by malo byť 3,1 percenta populácie. Potrebné je zatiaľ zvýšiť kapacitu nemocníc a prísne dodržiavať opatrenia približne tri až štyri mesiace.

Bez prísnych opatrení by na 70. deň bolo potrebných 6000 pľúcnych ventilácií. Podľa Smatanu sa vďaka opatreniam zavedeným od 16. marca podarilo zastaviť nekontrolovateľné šírenie ochorenia a ďalšie opatrenia dopomohli opätovne znížiť agresivitu vírusu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Do vyjadrenia by som ja osobne vsunul slovicko „zatial“, alebo v tejto chvili, ci nateraz.

    Jeden jediny clovek flakajuci sa po verejnosti a osahavajuci zabradlia, klucky a pod., moze pocas doby pokym nema priznaky nakazit kludne aj tolko ludi, kolko je evidovanych na Slovensku doteraz.

    A nie kazdy moze mat to statstie, ze u neho bude priebeh choroby lahky.

    Osobne by som sa skor priklanal k sprisneniu zakazov, k uzatvoreniu obchodov v maximalnej moznej miere TERAZ napr. na este 2 tyzdne, k zakazu pohybu ludi a pod. preto, aby sme vsetko relativne plosne mohli uvolnit napr. uz o mesiac.

    Dolezite ale je vediet, ze nielen stav na Slovensku je pre nas klucovy, ale aj v okolitych statoch a vlastne celom svete. Akekolvek cestovanie a presuny ludi ci tovarov mozu nakazu znovu vratit „do hry“.

  2. Nechápem,v malých obchodoch je menšia pravdepodobnosť nákazy,ako vo veľkých supermarketoch..tak prečo by nemohli byť otvorene aj dalšie maloobchodne prevádzky..najdlhšie by mali zostať uzatvorene školy,reštaurácie,bary,kaviarne a samozrejme domy seniorov..

  3. Hovorím to už dlhšie, že je treba zastaviť život na Slovensku na 2-3 týždne. Doslova, ponechať iba služby dôležité na „prežitie“ obyvateľstva. Za ten čas sa ukáže kam vírus došiel a v akej miere. Opatrenia sú chaotické, darmo sú doma deti, keď rodičia chodia do práce a cez víkend ľudia ako bežní naháňajú vitamín D. Zastaviť život na 3 týždne je výhodnejšie aj ekonomicky ako povoliť rôzne výnimky, lebo všetko sa to predĺži a aj dosah na ekonomiku bude horší.

  4. Kam až vírus došiel za zistí iba masívnym testovaníma prečo by sa ľudia s rúškami nemohli prechádzať po vonku,imunita sa nedá posilniť sedením doma,v prírode v lese sa vírus nenachádza..

  5. Gulak, aj to je možnosť, ale bohužiaľ krém teoreticka. Masívne testovanie je proste nereálne. Zastaviť život na 3 týždne sa ale dá.

  6. Ja som za testovanie, ale počet testov k dispozícii je tragicky nízky. Samozrejme, že ideálne by bolo testovať všetkých, ale hovorím, že je to nereálne.

  7. To je pravda,testovať všetkých je istotne nereálne,by ma zaujímalo,prečo sa stále testuje tak málo,včera v Čechách otestovali okolo 6000 ľudí,u nás 10x menej,bolo by dobre,keby sa aspon v tejto situácii spolčili koaliční a aj opoziční poslanci a hľadali,čo najlepšie riešenia a potom,ked táto pliaga pominie,môžu si skákať po hlavách koľko budú chcieť

  8. Tiež nerozumiem tým nízkym počtom testovania. Potom je ale zbytočné hrdiť sa, že v boji s vírusom sme 3. na svete. Štatisti zabudli dodať, že len vďaka slabému testovaniu. Inak ak by chceli byť prví, stačí prestať testovať a postupne sa na to 1. miesto prederú. Takže dočerta aj s nič nehovoriacimi štatistikami a treba testovať koľko je len možné.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img