ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

KORONAVÍRUS: Nová séria mimoriadnych opatrení a všetky užitočné informácie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

K 24.3. 10:00 je na Slovensku 204 pozitívnych prípadov, za posledných 24 hodín ich bolo zistených 19.

Vláda SR apeluje na dôchodcov, ale aj ich rodiny, priateľov a známych, aby sa z úcty k vlastnému životu postarali o minimalizovanie pohybu dôchodcov na verejnosti, keďže sú najzraniteľnejší a v prípade infikovania existuje vyššia šanca, že ochoreniu podľahnú. V prípade, že sa nakazia vďaka svojmu nezodpovednému správaniu, hrozí masové obsadenie strategických zdravotníckych prístrojov. Seniori nad 65 rokov, vychádzajte z domu iba v nevyhnutných prípadoch, necestujte MHD a vlakmi.

AKTUÁLNA SITUÁCIA NA HRANIČNÝCH PRIECHODOCH 

➡️ V čase zverejnenia tohto statusu platí situácia zverejnená na tomto odkaze, kde nájdete detaily o všetkých otvorených hraničných priechodoch so všetkými susediacimi štátmi: https://bit.ly/korona_hranice1
➡️ Pozor, pre najaktuálnejší vývoj sledujte kontinuálne túto stránku a nové statusy

VÝBER Z OPATRENÍ VLÁDY SR

✔️Bude zavedená povinnosť pre každého nosiť rúško všade mimo bydliska (spôsob kontroly/udelenia sankcie nezodpovedným sa ešte spresní)

✔️Budú uzavreté prevádzky (ktoré môžu byť dnes denne otvorené) v nedeľu za účelom sanitárneho dňa a oddychu pracovníkov obchodov

✔️Budú zavedené špeciálne otváracie hodiny pre ľudí nad 65 rokov vo všetkých otvorených prevádzkach od 09:00 hod do 12:00 hod. (informujte o tom svojich starších príbuzných, známych a priateľov)

✔️Dočasné zrušenie bezplatnej železničnej dopravy pre študentov

✔️Posúvajú sa povinné zdravotnícke a preventívne prehliadky

✔️Nebudú plynúť zákonné lehoty naprieč všetkými ministerstvami

✔️Ohľadom platobných lehôt a možného ich posunu sa vláda vyjadrí neskôr

✔️Platí núdzový stav pre zariadenia sociálnych služieb, ak aj zákaz návštev v domovoch dôchodcov

✔️Ukončená činnosť denných stacionárov

✔️Budú sa využívať lokalizačné dáta poskytovateľov mobilných telekomunikačných služieb v záujme verejného zdravia

✔️Obce zriadia telefonické linky na jedlo na donášku

✔️Platí výnimka pre poskytovanie služieb notárov a advokátov, nebudú plynúť zákonné lehoty, a to od 12.03.2020 do 30.04.2020

✔️Do 30.04.2020 nebudú realizované žiadne exekúcie ani dražby

✔️Bude zavedená prítomnosť policajtov a príslušníkov armády pri problematických nemocniciach, kde občania nerešpektujú pravidlá a ohrozujú svoje okolie

✔️Pred každou nemocnicou kde sa robia odbery budú odberné miesta formou drive thru (prejazd autom, testovaná osoba nebude musieť opustiť vozidlo)

✔️Platí odporúčanie pri každom rade ľudí na verejnosti, aby mali od seba odstup 2 metre

✔️Od 30.03.2020 sa bude pri vstupe do nemocníc, fabrík a všetkých otvorených prevádzkach merať teplota z čela

✔️RTVS bude každý deň o 18:00 hod. vysielať bohoslužby (upozornite na to seniorov vo vašom okolí) a taktiež bude mať povinnosť vysielať vyučovacie sloty pre deti

✔️Budú zavedené bezplatné a cielené SMS správy pre vybrané skupiny ohrozených obyvateľov

✔️Bola predĺžená platnosť zákazu organizovania spoločenských, hromadných a kultúrnych zhromaždení do odvolania

✔️Budú vybraté tri nemocnice na západe, strede a výhode SR len pre pacientov s Covid-19, pričom v prípade ostatných nemocníc budú pre nich vyčlenené samostatné budovy

✔️Plánuje sa nákup kvalitných testerov a zákaz vyvážania dôležitých liekov do zahraničia

✔️Ministerstvo zahraničných vecí pripravuje analýzu príkladov toho, čo v zahraničí (ne)funguje v boji proti vírusu

 POVINNÁ KARANTÉNA A NAHLASOVANIE NEZODPOVEDNÝCH ĽUDÍ

Povinná 14-dňová karanténa sa vzťahuje na osoby, ktoré boli v zahraničí a vracajú sa na územie SR v čase po 12.3.2020. Cez hraničné priechody sú na územie SR púšťaní iba občania SR s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR, respektíve cudzinci s trvalým alebo prechodným pobytom na území SR. Pre ďalšie výnimky si pozrite vyššie priložený link o situácii na všetkých hraničných priechodoch.

V prípade, že ste uviazli v zahraničí a chcete sa vrátiť na Slovensko, kontaktujte ambasádu SR v danej krajine, respektíve ambasádu SR, pod ktorej kompetenciu daná krajina spadá.

V prípade skupinového návratu organizovaného vládou SR, povinne nastúpite do skupinovej karantény v jednom zo štátnych zariadení. Ak sa vrátite na územie SR individuálne, aj karanténa bude individuálna.

Porušovateľov karantény nahlasujte na čísla 158 alebo 159. Policajný zbor rozdal už viac ako 250 pokút. Pre fyzické osoby to je 1659 eur, pre právnické osoby a ich porušenie nariadení to je 20 000 eur.

Do Prahy bolo prepravených hromadne niekoľko skupiniek Slovákov. Podľa vyjadrenia ministerstva zahraničných vecí sa niektorí „stratili“ v Prahe, aby sa vyhli skupinovej karanténe. Pokiaľ to bude takto pokračovať, takýto nezodpovední občania SR môžu ohroziť bezpečný návrat domov svojim krajanom.

NEPREŤAŽUJTE LINKU 158

Číslo 158 nie je infolinkou. O detailných podmienkach karantény môžete diskutovať s predstaviteľmi Úradu verejného zdravotníctva, ktorých čísla infoliniek nájdete v odkaze v nasledovnom odseku.

DÔLEŽITÉ ODKAZY NA ĎALŠIE INFORMÁCIE 

➡️ Všetko o vybavovaní dokladov, STK a podobne: https://bit.ly/korona_DOKLADY
➡️ Neverte hoaxom o koronavíruse, informácie si overujte aj na FB stránke Hoaxy a podvody – Polícia SR
➡️ Priebežne aktualizovaný počet nakazených s ich lokalizáciou na mape Slovenska: https://portal.minv.sk/covid19map
➡️ Štátny web o koronavíruse: https://www.korona.gov.sk
➡️ Úrad verejného zdravotníctva s infolinkami: http://www.uvzsr.sk
➡️ Ministerstvo zdravotníctva SR: https://www.health.gov.sk
➡️ VIDEO: Základné informácie o koronavíruse: http://bit.ly/co_vediet_korona

POĎAKOVANIE
Policajný zbor ďakuje všetkým zodpovedným občanom SR za ukážkové preventívne správanie, ktoré je príkladom pre všetky krajiny sveta. Rúško nie je hanba. Spolu to zvládneme.

zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Španielska armáda nachádza v domov seniorov,zanedbane,opustene a často aj mrtve telá dôchodcov,po vypuknutí epidemie veľa personálu utieklo a dôchodcovia niekde zostali bez pomoci…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img