ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

„Týmto si Vás dovoľujeme vyzvať, aby ste podporili verejný a vyšší záujem, ktorým je bezpodmienečne ochrana zdravia a života obyvateľov“ – píše viceprezident Odborového zväzu Moderné odbory AIOS primátorovi Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vážený pán primátor,

Slovensko je nanešťastie jednou z krajín, v ktorej sa čoraz rýchlejšie začína šíriť globálna pandémia COVID-19 a situácia tento týždeň vyústila do vyhlásenia núdzového stavu. Tento fakt je potvrdením toho, že sa obyvatelia Slovenska, nachádzajú v ohrození zdravia a života.

Náš zväz Moderné odbory AIOS, druhý najväčšií v SR, zastupuje tisíce pracovníkov pôsobiacich prevažne v oblasti výroby, logistiky a obchodu, tj. tam, kde sa dennodenne pracovníci postavia často deň i noc k výrobným linkám, aby uspokojili zákazníkov, medzi nich patrí aj Amazon, s viac ako 2 000 zamestnancami (mimo peaku), nachádzajúca sa v katastrálnom území Serede.

Dovoľujeme si obrátiť sa na Vás ako na najvyššieho predstaviteľa mesta Sereď, v ktorom podnikáte v tejto súvislosti rozsiahle aktivity na zamedzenie šírenia koronavírusu a ochranu zdravia ľudí, vrátane tých najzraniteľnejších, starších či osamelých obyvateľov aj detí.

Chceli by sme Vás informovať, že sme sa 16. marca obrátili na všetky zamestnávateľské firmy otvoreným listom (v prílohe), v ktorých naša odborová organizácia pôsobí, s výzvou, aby neodkladne podnikli všetky dostupné kroky na prevenciu a zabránenie šírenia koronavírusu. Jedinou spoločnosťou, ktorá promptne zareagovala, bol Jaguar Land Rover Slovakia, ktorý k 20. marcu zastavuje výrobu a prerušuje prevádzku.

V Amazone pracuje viac ako  2 000 zamestnancov a naša doterajšia skúsenosť nám nepreukázala istotu, že v tejto spoločnosti sú na zabránenie šírenia pandémie COVID-19 zabezpečené dostatočné opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov, a tým aj ochranu osôb, s ktorými prichádzajú každodenne do kontaktu, ich rodín, priateľov či iných obyvateľov Serede, kam si chodia napr. nakupovať či kde využívajú autobusovú či vlakovú dopravu. Vnímame to ako vysoký hazard s bezpečnosťou ľudí, ich zdravím a najmä životom!

Naše skúsenosti sú tieto, napriek tomu, že je vyhlásený núdzový stav:

–        zamestnanci dochádzajú každodenne do priameho fyzického kontaktu s obalmi a obsahom tovaru z najviac postihnutých oblastí koronavírusom ako napr. Taliansko, ale aj Nemecko a iné – podľa expertov  koronavírus prežije na povrchoch až tri dni

–        na rozdiel napr. od Jaguar Land Rover, v Amazone zamestnanci nedostali žiadne ochranné rúška, ktoré sa iní zamestnávatelia snažia zabezpečiť

–        neprebiehajú žiadne merania teploty zamestnancov, externých dodávateľov či prepravcov,

–        naďalej sa nepredchádza zhromažďovaniu osôb na jednom mieste, nie sú dostatočné vzdialenosti medzi pracovníkmi, hoci napr. v USA boli tento týždeň zrušené tzv. stand up mítingy

–        firma vyžaduje naďalej nadčasy, v čase, keď im môžu oslabiť námahou imunitu, a tým zvýšiť ich riziko nákazy, neboli ponúknuté a zabezpečené ani aspoň vitamínové balíčky, ktoré firma mohla poskytnúť zo Sociálneho fondu

–        hromadné stravovanie v jedálni nepovažujeme za bezpečné v čase pandémie COVID-19,

–        firma neposkytuje zamestnancom dezinfekčné gély ,

–        nepodnikla iniciatívne žiadne opatrenia na zabezpečenie prevencie v autobusoch, a tie podnikla len spoločnosť, ktorá im zmluvnú dopravu zabezpečuje.

–        u zamestnancov pretrváva oprávnená obava, že manežment nedodržiava karanténne opatrenia. Amazon na túto tému zamnekomunikuje žiadne informácie.

Týmto si Vás dovoľujeme vyzvať, aby ste podporili verejný a vyšší záujem, ktorým je bezpodmienečne ochrana zdravia a života obyvateľov, keďže Slovensko sa nachádza vo vyhlásenom núdzovom stave a pripojili sa k výzve – prosíme Vás, podniknite Vám dostupné kroky na to, aby sa aj dobre situovaný, zahraničný investor, americká nadnárodná spoločnosť Amazon Slovakia, ktorá je súčasťou najväčšieho internetového obchodu na svete a jej majiteľom je najbohatší muž na svete, správala zodpovedne voči prostrediu, v ktorom pôsobí a svoj zisk neuprednostňovala pred bezpečnosťou a zdravím občanov Slovenska.

Dnes Amazon  ignorovaním základných bezpečnostných opatrení, ktoré by mali byť absolútnou samozrejmosťou pre takú bohatú firmu, hazarduje s našimi životmi a ak príde k šíreniu ochorenia a nebodaj úmrtiam, aj slovenskou ekonomikou!

Sme šokovaní z toho, že spoločnosť, ktorá disponuje tak veľkými finančnými zdrojmi, nie je schopná, alebo ochotná ? promptne podniknúť a financovať všetky dostupné opatrenia na zabezpečenie ochrany zdravia a životov ľudí. Je skutočne nevyhnutné v tejto situácií, aby napr. Amazon neupravil podmienky na vrátenie tovaru tak, aby to bolo možné napríklad až 30 dní od zakúpenia tovaru a takto znížiť objem a nápor práce pre centrum vráteného tovaru? Mohla by sa skrátiť pracovná doba. Nebolo by ľudskejšie a zodpovednejšie obmedziť časť ziskov v prospech ochrany života a zdravia a chovať sa ako SKUTOČNE zodpovedná firma? – nestačia len odrobinky pre komunity v podobe čítačiek kníh a obnoseného šatstva, teraz je čas na skutočne rázny a zodpovedný krok.

S úctou,

 

Peter Mrázik

Viceprezident

Odborový zväz Moderné odbory AIOS

 

zdroj: Peter Mrázik

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Amazon v Seredi – v čase, keď sú povinné rúška pri vstupe do obchodov, v MHD a v samotnom meste Sereď sú povinné aj na ulici, tak tento najväčší zamestnávateľ v Seredi – teraz zamestnáva podľa informácií z tlače až 2.000 ľudí – ešte stále nenariadil povinné nosenie rúšok. V čase, keď v iných firmách oddeľujú zamestnancov čo najviac ako sa len dá, tak tu sa ešte stále konajú to až 2 x za smenu hromadné stretnutia zamestnancov tzv. Stand upy, na ktorých ešte štvrtok 12. marca povinne všetkých zamestnancov informovali, že sa vlastne nič nedeje a že novinári situáciu zveličujú!!! Je pravda, že sa vo väčšej miere robí hygiena, ale to je nepostačujúce, ak budú zamestnancov zbytočne hromadiť na jednom mieste a rúška nebudú povinné pre všetkých.

  2. Aha,čiže cca 2000 ľudí,bez ochranných pomôcok…to môže byť riadny prúser..dnes som zachytil správu,že EU podozrieva Rusko,že šíri paniku coronavirusu,aby zneistila občanov EU..dlho to netrvalo a Rusko je zase na pretrase..

  3. to iste vFM Logistik no tam aspon meraju teplotu ked nemaju pokazeny teplomer v tomto tyzdni uz 2krat a tiez sa robia nadcasy ruska sme tiez nedostali

  4. „Pripomíname, že pre zaistenie maximálnej bezpečnosti našich zamestnancov a ostatných spolucestujúcich musia všetci cestujúci vo verejnej doprave používať ochranné rúšky, príp. si zakryli nos a ústa šálmi, šatkami či inými prostriedkami.“

  5. Pán Mrázik
    Musím vám povedať, že ste naivný ak si myslíte že náš pán primátor urobí niečo, čo by sa vedeniu Amazonu nepáčilo. Nadštandartne dobré vťahy s touto firmou, ktoré sa prejavili napríklad aj vo volebnej kampani určite nenaruší nejakou nepremyslenou výzvou, nedajbože tlakom na Amazon.

  6. sú hlúpy, každý drží hubu a krok, nikto sa nepostaví za svoje práva? ste na hlavu a každý z týchto nespokojných zamestnancov ohrozuje seba a svoje rodiny!!!

  7. Teraz mi prezraďte,akým spôsobom môže ovplyvniť nejaký primátor 16000 mesta,a dokonca prinútiť taký kolos ako je Amazon k poslušnostiTo už ozaj neviem.Ked tak len vláda a to len na základe platných zákonov.Ako by to malo fungovať v praxi a hlavne kto by to kontroloval.A keby tie zákony neboli postačujúce,tak by kľudne Amazon požadoval odškodné.To oni sami musia.Samozrejme že by to mali urobiť

  8. Podľa doporučenia hygienikov rúška majú akú takú účinnosť..max.3 hod,alebo dovtedy pokiaľ nezvlhnú,potom ich treba vymeniť..čiže 2000 zamestnancov by za 8 hod. smenu potrebovali 6000 rúšok..nech sa páči..a tie rúška by sa mali zabaliť do sáčku a tak hodiť do koša..

  9. Ludia budte radi ze este pracujete a budete mat vyplatu. To sa moze lahko zmenit. Amazon zavre prevadzku a dudete na dlazbe. Toto je to co chcete? Z coho budete žiť?

  10. Skusenosti. Nikto nikoho nenuti. Maju na vyber ci budu pracovat alebo budu na 60% doma. Ked bude vsetko zatvorene dlhsie ako mesiac, skolabuje ekonomika totalne a doplatia na to obycajni ludia a urcite viac ako na virus…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img