ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

PROSÍM PODPORTE PETÍCIU NA OBNOVU PROGRAMU POŠKODENEJ KRAJINY SLOVENSKA

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

PROSÍM PODPORTE PETÍCIU NA OBNOVU PROGRAMU POŠKODENEJ KRAJINY SLOVENSKA

Takúto hrádzku dokážu postaviť štyria chlapi za dva dni. Môže veľa chlapov po Slovensku stavať takéto dielka pre naše spoločné dobro. Stačí podporiť petíciu, aby to nová Vláda Igora Matoviča spustila to, čo Ficová vláda zastavila.

Petíciu môžete podporiť tu: https://www.peticie.com/…/vyzva_vlade_sr_obnovit_program_r…/.

Milí priatelia, táto hrádzka postavená v roku 2011 v povodí riečky Kysuca za zhruba 700 € je naplnená bahnom, ktorého je viac ako 100 m3. Podobných takých a podobných drevených hrádzí bolo postavených na Slovensku viac ako 38 000 kusov v rokoch 2011-12.

Ak by táto hrádzka nebola postavená, tak toto bahno by bolo odnesené ho Hričovskej nádrže na Váhu, kde sa už teraz nachádzajú milióny ton sedimentov z eróznej činnosti.

Vieme dobre, ako sú bahnom zanesené všetky nádrže na Slovensku. Náklady na ťažbu bahna z nádrže aj jeho skládkovanie ako nebezpečného odpadu presahujú 40 € na jeden kubík.

To znamená, že táto hrádzka postavená za 700 € dokáže zamedziť škode 4 000 €. Z toho vyplýva, že len na ochrane zanášania nádrží je 5 násobne lacnejšia, ako nechať zaniesť priehradu sedimentami z vodnej erózie. Až po zrealizovaní vodozadržných opatrení môžeme priehrady vyčistiť od nánosov.

Táto hrádzka má aj iné pozitívne prínosy. Spomaľuje odtok vody z územia, podporuje zásoby vodných zdrojov v podzemí i k protipovodňovej ochrane všetkých dedín, pod touto hrádzkou.

Veľa obyčajných ľudí na Slovensku vníma pozitívny efekt takýchto riešení, ktoré boli odštartované za Vlády Ivety Radičovej a ľudia očakávajú, že sa k tomu programu naspäť vrátime. Včera spustili petíciu podporovatelia tohto programu, aby Nová Vláda Igora Matoviča to obnovila.

Ďalšími riešeniami sa môžete inšpirovať tu: www.peopleandwater.international/

Od včera večera podporilo túto petíciu viac ako 100 ľudí. Prosím milí priatelia pridajte sa a podporte obnovenie programu, ktoré nám zabezpečí nie len prácu, ale nechá nám viac vody na Slovensku, aby sme nevyschli a nepremenili na púšť.

Ak petíciu podporíte, prosím potvrdte mail, ktorý dostanete do svojej e-mailovej schránky na overenie Vášho podpisu.

Ďakujeme, že podporujete obnovu Slovenska

Zdroj: FB

Fotka Michala Kravcika.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Chod si tam ľahnúť aj z Matovičom a netreba nič stavať. Matoavič nechce stavať ale už postavil problém upozornil dôchodcov aby zabudli na sociálne výhody trinásty dôchodok ako aj dvanásty.

  2. za 700.-€ ti postavím takúto hrádzu za dve hodiny. Položiť 8 ks dreviny to dokáže ktokoľvek a nie 4-ria chlapi.
    To je ďalší nápad ako okrádať štátnu kasu.

  3. Ty chmulo čoby tam robili štyria chlapi dva dni – asi len prpíjali tých 700€.
    Spamätaj sa za celý mesiac nezarobí človek v čistom 700 €.
    Ty budeš pekný grázel a vyžierka.

  4. Tá hrádzka bola postavená za 700€? To nemyslíte vážne? Aj teraz by bolo 700€ veľa, v r. 2011 ani nehovorím.

  5. nieco mi to pripomina:na slovensku sa isiel stavat plot,tak spravili vyberove konanie,prihlasil sa poliak,ze ho postavi za 12000€,prihlasil sa ukrajinec,ze ho postavi za 8000€,prisiel slovak na urad a hovori uradnikovi,spravime to takto plot bude stat 70000€ uradnik zhikol,coo?slovak hovori,nic sa neboj ,31000€ dam tebe,31000€si necham ja a za tych 8000€ nam to ten ukrajinec zbucha.

  6. Otazka na diskutujucich: dal si niekto z vas namahu a spytal sa odbornikov, co vsetko hrazda obsahuje? Alebo ako obycajne, kodnotite bez poznania faktov a len pohladom na fotogafiu?

    Ja problematike fakt nerozumiem. Ale kedby som chcel pod material odbornika napisat cokolvek, najskor by som sa ho pytal. Netusim, ci to robim dobre, alebo zle. Som si vsak isty, ze zo seba neurobim uplneho blbca…

  7. p.majko vy ked si idete nafukat koleso na pumpu zavolate na to odbornikov co maju ciachovane manometre aby vas tlak v pneumatike bol presne 2,4mpa?ludia co chodia na tury do lesa poznaju tieto hradze,nieje to ziadna specialna zelezobetonova hradza,ale material pochadza priamo z lesa cize je cela z dreva.
    takze 7-8 ks mensej gulatiny,zopar zaostrenych kolov,potrebujete motorovu pilu a sekeru,pre dvoch chlapov je to praca max na 3hodiny.bavime sa o mini hradzkach na lesnych potocikoch.
    mozno ti odbornici co taketo hradze stavaju fakturovali santalove drevo dovezene z afriky,predsa odbornikom do toho nemoze nikto kecat.

  8. tony 21. marca 2020, 16:17
    nie je hrádzka ako hrádzka. Niekde naozaj stačí niekoľko 3-5 m gulatín, ťažké kladivo a zručných chlapov a hrádzka je za deň dva hotová. Ale sú aj zložitejšie, kde treba pri budovaní použiť ťažkú techniku. Stačí dať do Google heslo „záchytné hrádzky“ a nedočítate sa konca, koľko ich je. Nemožno to odbyť metódou jednoduchého videnia „hop na krávu a je tele“. Mimochodom, Na aký tlak fúkate pneumatiky na Vašom aute? To naozaj na 2, 4 MPa (teda 24 bar)? To čo máte za auto? Lebo ja natlačím 230 kPa a je to akurát.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img