Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade koronavírusu hrozbu

- Inzercia -
- Inzercia -
- Inzercia -
NEXTINA |MM|  Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov po včerajšom zasadaní krízového štábu. „Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. Samozrejme, je potreba pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať doporučené hygienické opatrenia,“ tvrdia zástupcovia oboch inštitúcií. Na oficiálnej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sú k dispozícii odporúčania na zabránenie šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 pri predaji potravín.

 

Balené pečivo nemusí byť bezpečnejšie

V posledných dňoch sa totiž začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. Včera podvečer sa potravinári zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, no s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.

 

Výrobcovia zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, no najmä sa chrániť ochrannými pomôckami. Pekári preto neustále apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. „Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovali k nim s ochranou na tvári,“ vyzýva Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň oslovuje všetkých spoluobčanov, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému tovaru, zákazníkom i obslužnému personálu v predajniach. Nakoniec dodáva , že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí ak si ho dá približne na 2 minúty zahriať v rúre na 70 stupňov. „Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé.“

 

Balenie by znamenalo prudký pokles výroby

Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný. Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.

 

Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. „Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť. Podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 percent. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynulo zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktami, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo pravdou,“ dodala Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

- Inzercia -
  1. Aha,čiže,ked sa jedna o nejaké zvýšene náklady na hygienicke balenie,tak zrazu,je tu problem,ale obal na pečive,či chlebe lahšie umyješ,poobchytávane pečivo,či chleba,už neumyješ..najlepšie je hned argumentovať tým,že by bolo menej pečiva,či chleba…čiže,ked tu bude problem s vírusom niekoľko mesiacov,tak srať na ľudí,ale o dotácie budu žiadať medzi prvými..

  2. Majte rozum, viete si predstaviť tú ekologickú záťaž ak by sa to všetko malo baliť? Nezmysel.

  3. Ekologicka a zdravotna záťaž budu voľne vyhodene zasvinene jednorázove rúška..

Pridať komentár

Zadajte svoj komentár!
Zadajte vaše meno

- Inzercia -
- Inzercia -

Ďalšie články