ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Nebalené pečivo nepredstavuje v prípade koronavírusu hrozbu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
NEXTINA |MM|  Nebalené pečivo nepredstavuje, v prípade rozširujúceho sa koronavírusu, hrozbu pre spotrebiteľov. A preto nie je potreba ho baliť. Zhodli sa na tom odborníci zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a pekári združení v Slovenskom zväze pekárov, cukrárov a cestovinárov po včerajšom zasadaní krízového štábu. „Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu. Samozrejme, je potreba pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať doporučené hygienické opatrenia,“ tvrdia zástupcovia oboch inštitúcií. Na oficiálnej stránke Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR sú k dispozícii odporúčania na zabránenie šírenia nového koronavírusu spôsobujúceho ochorenie COVID-19 pri predaji potravín.

 

Balené pečivo nemusí byť bezpečnejšie

V posledných dňoch sa totiž začali šíriť informácie o potrebe balenia chleba a pečiva z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. Včera podvečer sa potravinári zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, no s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice či sáčky.

 

Výrobcovia zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, no najmä sa chrániť ochrannými pomôckami. Pekári preto neustále apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa (rúško, šatka, šál), ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. „Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovali k nim s ochranou na tvári,“ vyzýva Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. Zároveň oslovuje všetkých spoluobčanov, aby sa pri nakupovaní správali zodpovedne a ohľaduplne nielen kvôli nebalenému pečivu, ale aj ostatnému tovaru, zákazníkom i obslužnému personálu v predajniach. Nakoniec dodáva , že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza žiaden vírus, stačí ak si ho dá približne na 2 minúty zahriať v rúre na 70 stupňov. „Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé.“

 

Balenie by znamenalo prudký pokles výroby

Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín potravinárskych výrobných zväzov a obchodu však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný. Pekárne po celom Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.

 

Podľa zväzu pekárov k tomu nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. „Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť. Podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 percent. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynulo zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktami, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo pravdou,“ dodala Tatiana Lopúchová, predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Aha,čiže,ked sa jedna o nejaké zvýšene náklady na hygienicke balenie,tak zrazu,je tu problem,ale obal na pečive,či chlebe lahšie umyješ,poobchytávane pečivo,či chleba,už neumyješ..najlepšie je hned argumentovať tým,že by bolo menej pečiva,či chleba…čiže,ked tu bude problem s vírusom niekoľko mesiacov,tak srať na ľudí,ale o dotácie budu žiadať medzi prvými..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img