ISSN 1337-8481

utorok, 19. marca, 2024

„Preventívne opatrenia majú zmysel. Nosením rúšok a nechodením na verejnosť môžeme šírenie vírusu spomaliť“ hovorí záchranár zo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V krízových situáciách si každý z nás podstatne lepšie uvedomuje ako dôležité sú zložky, ktoré za normálnych okolností ani nevnímame. Ide konkrétne o hasičov, políciu a záchranárov. Asi netreba ľudom ktorí niektorú z týchto zložiek potrebovali vysvetľovať, ako sa zrazu zo sekúnd stávajú minúty a z minút akoby hodiny čakania v momente, kedy vám horí dom, auto, alebo sa dusí vám blízka osoba.

Rozšíreným rizikom koronavírusu práve záchranári sú tými, ktorí bojujú v tzv. v prvej línii. Žiadna z posádok nemôže tušiť, či osoby, ktorým idú zachraňovať život nie sú nositeľmi vírusu, u ktorých sa príznaky ešte neprejavili.

Jedna z posádok rýchlej zdravotnej pomoci sa našťastie pre nás Sereďanov nachádza od januára opätovne v Seredi. De facto v centre mesta je pravidelne vidieť odstavené vozidlo RZP s osádkou zloženou z 2 záchranárov. O tejto posádke sme už písali a dnes sme položili zopár otázok staničnému záchranárovi Martinovi Sojkovi.

Registrujete v súčasnej dobe zmenu v práci záchranárov v súvislosti s rizikom nákazy koronavírusom ?

Určite áno, registrujeme túto zmenu, všetky opatrenia ktoré sú prijaté v súvislosti s koronavírusom sú opodstatnené a občania by ich mali brať naozaj vážne. Neexistuje nič lepšie ako prevencia. Preto používanie rúška každým občanom na verejnosti ale aj vtedy keď ide vyniesť napr. smeti by malo byť v súčasnej dobe štandardom.

Môžu originálne rúška nahradiť tie ktoré sú vyrábané doma svojpomocne.

Určite áno, každá ochrana úst a nosa je základnou prevenciou proti šíreniu vírusu. Samozrejme špeciálne rúška s filtrom sú podstatne bezpečnejšie, no v súčastnosti sú prakticky nedostupné, preto tieto aj doma vyrobené sú vhodné na používanie a naozaj majú zmysel.

Aj ja som sa vo vlastnom záujme odizoloval od svojich detí, aby som ich neohrozil. Nakoľko predsalen moje povolanie je podstatne rizikovejšie ako iné.

Poznám dokonca lekárku, ktorá si prenajala jednoizbový byt, býva v ňom a tým v tejto rizikovej dobe rovnako chráni svoje deti a manžela.

V akom režime momentálne fungujú záchranky?

Po vyhlásení núdzového stavu všetci zdravotníci a teda aj my záchranári musíme byť 24 hodín denne k dispozícii s tým, že aj v prípade riadneho voľna musíme byť schopní na stredisko dostaviť sa veľmi rýchlo a pracovať. Nesmieme opustiť štát a nemáme nárok ani na dovolenku. Povedané inak, momentálne musíme počítať s tým, že v krízovej situácii by sme mohli byť nasadení do služby aj na iné stanice, kde by sa zdravotná situácia obyvateľov výrazne zhoršila.

Registrujete zmeny v správaní sa a konaní obyvateľov v súčasnej dobe.

Áno registrujem. Určite sa správanie ľudí mení. Stále viac ľudí si uvedomuje potrebu chrániť sa a rúška používajú. Za pozitívnu považujem určitú zmenu správania niektorých ľudí, ktorí začínajú byť voči sebe ľudskí. Možno neuveríte, ale zrovna dnes sa nám stal prípad, ktorý nemôžem nespomenúť. Z nedostatkom rúšok zápasia nielen bežní občania, ale aj záchranári. Štát do dnešného dňa nezabezpečil ochranné pomôcky ani pre nás záchranárov, ktorí sme nasadení naozaj v prvej línii. Dnes predpoludním na dvere našej stanice v Seredi zaklopala neznáma pani a podala nám doma vyrobené rúška so slovami „nech vám pomôžu“ odišla. Aj touto cestou by som sa jej chcel verejne poďakovať a to aj v mene svojich kolegov.

Boli zaznamenané prípady utajenia príchodu zo zahraničia. Je takéto konanie nebezpečné za záchranárov?

Prosíme ľudí, ktorí volajú ZZS, aby hovorili na operačné, spravidla linku 112 len pravdu. Pri príznakoch na koronavírus je nutné volať špeciálne telefónne číslo na toto určené. Pri podozrení na koronavírus je vysielaná špeciálne záchranárske vozidlo s príslušnou výbavou. Možno si ľudia neuvedomujú, ale v prípade, že k pacientovi príde bežná posádka ako sme my a je u neho následné podozrenie na koronavírus, do karantény musí ísť aj naša posádka a tým sme v podstate vyradení z prevádzky. Minimálne na dobu, pokým budú vyhodnotené testy. V súčasnej dobe každá absencia záchranárov môže spôsobiť problémy vo včasnom poskytnutí pomoci tým ľuďom ktorí ju môžu potrebovať.

Čo by ste chceli odkázať občanom mesta pre najbližšie obdobie?

Chcel by som im odkázať, nech sú všetci zodpovední, treba sa chrániť, dodržiavať nosenie rúšok, dezinfekciu rúk a všetkého čoho sa dotýkajú. Za najdôležitejšie považujem výzvu pre ľudí, aby neopúšťali relatívne bezpečie svojho domova a nevystavovali sa ohrozeniu na verejnosti. Riskujú totiž zdravie nielen svoje, ale aj zdravie svojich blízkych a ostatných ľudí. Jedinec má malú šancu zastaviť šírenie nákazy celkovo, ale každý z nás môže svojou troškou spomaliť šírenie minimálne v našom meste.

Martinovi Sojkovi ďakujeme za rozhovor.

Ako vidieť z rozhovoru so záchranárom Martinom Sojkom, situáciu so šírením koronavírusu nie je dobré podceňovať a odporúčané opatrenia je potrebné brať veľmi vážne a dodržiavať ich. V Seredi máme momentálne výhodu práve lokalizovaním strediska RZP v centre mesta. V prípade zdravotných problémov našich občanov je teda dojazd vozidla RZP so záchranármi pomerne rýchly.

V súčasnej dobe je len veľmi problematické predpokladať ako dlho budú opatrenia súvisiace s mimoriadnou situáciou trvať a dokonca či sa nebudú ešte pritvrdzovať. Aj v našich médiách niekoľkokrát denne aktualizujeme informácie týkajúce sa mimoriadnej situácie a rady pre občanov. Všetky informácie týkajúce sa týchto závažných udalostí získavame od príslušných autorít a tak sa občania na ich relevantnosť môžu spoliehať teraz, ale aj v budúcnosti.

zdroj fotografií: Martin Sojka

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Nechcem to tu stále písať,ale odborníci neustale tvrdia,že prechádzky v prírode posiluju imunitu a tiež aj psychický stav…v Česku,ked malo pristáť lietadlo s rúškami,tak tam čakali desiatky veľkých hasičských aut a tie to hned viezli do všetkých krajov,u nás ked sa jedná o čas,tak rúška pôjdu do centralneho skladu a tam sa to bude deliť…

  2. Naozaj sa tu stále omieľajú , len rúška ? Naozaj nie sú iné témy. Rúško si vie ušiť každí aj doma a nemusí nikto čakať na rúško. Tie sú potrebné hlavne pre zdravotníkov. policajtov, hasičov. predavačky , poštárov a iných , ktorý musia teraz robiť. Naozaj budme aj v tejto dobe troška menej útoční a kritický. Snažme sa v tejto pre nás ťažkej situácii byť voči sebe ohľaduplní . Ďakujem

  3. To,rúško ušite doma nezachytí,žiadny vírus,takisto aj to lekárnicke rúško a maximalne po 3 hodinách,ho treba vymeniť,na zachytávanie sú repirátory s vymeniteľnými filtrami,tak s tých rúšok nerobte záchranu ľudstva,to je len placebo efekt

  4. Češi skontrolovali vyše 11 000 ľudí,som zvedavý,ked skontrolujeme taký istý počet ľudí,koľko z nich bude pozitívnych..

  5. Ja len nechápem prečo sú obchody zaplnené viac ako inokedy. Spotreba vyššia ako na Vianoce. Prečo? Načo sa drbete do obchodov každý deň? Z nudy? My sme nakúpi nastavili tak, že ideme raz za 5-6 dní do obchodu. Sme 4 členná rodina + ešte nákup pre dôchodkyňu. Čo do Krista nakupujete každý deň? To fakt sa tam chodíte špacírovať z nudy niektorí? Zamyslite sa nad sebou, kým ešte nie je neskoro.

  6. Super ľudia zachránari..potreboval som ich aj ja minuly tyžden..klobúk dole pred nimi..prácu odvadzajú na 100%..Velká vďaka..

  7. Prišlo mi do emailu. Na zamyslenie…

    Ľudstvo dostalo presne takú chorobu ako potrebovalo..
    Prestávali sme si vážiť ZDRAVIE a preto sme dostali takú chorobu, aby sme si uvedomili, že na ňom úplne najviac záleží..
    Prestávali sme si vážiť PRÍRODU a preto sme dostali takú chorobu, aby bol pobyt v nej pre nás taký vzácny..
    Prestali sme vedieť fungovať v RODINÁCH a preto nás táto choroba zavrela do našich domovov, aby sme sa ako rodina opäť naučili fungovať.
    Prestávali sme si vážiť STARÝCH a chorých a preto sme dostali túto chorobu, aby sme si pripomenuli, akí sú zraniteľní..
    Prestávali sme si vážiť ZDRAVOTNÍKOV a lekárnikov, aby sme zistili, akí sú nepostrádateľní..
    Prestávali sme mať úctu voči UČITEĽOM a preto nám táto choroba zavrela školy, aby si to rodičia mohli sami vyskúšať..
    Mysleli sme, že si môžme KÚPIŤ VŠETKO, byť kdekoľvek a s kýmkoľvek chceme a preto sme dostali takúto chorobu, aby sme si uvedomili, že to všetko nie je samozrejmosť.
    Mamona nás opantala, voľný čas sme trávili v nákupných centrách, preto nám ich táto choroba zavrela, aby sme pochopili, že šťastie si nemôžme kúpiť.
    Zameriavali sme veľa pozornosti na náš vzhľad a VÝZOR a porovnávali sa, preto nám táto choroba zakryla tváre, aby sme pochopili, že tam netkvie naša krása..
    Mysleli sme si, že sme páni na tejto zemi a preto sme dostali túto chorobu, aby nás niečo miniatúrne čo ani nevidno dokázalo skrotiť, dať nám príručku a trochu pokory..
    Táto choroba nám veľa berie, ale zároveň nám dáva možnosť sa toho tak strašne veľa naučiť a pochopiť čo je v živote najdôležitejšie.
    Dostali sme chorobu ušitú na mieru..Asi sme ju ako ľudstvo naozaj potrebovali..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img