ISSN 1337-8481

utorok, 23. apríla, 2024

Anatómia zlyhania štátu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Naša krajina je v rukách amatérov a som značne opatrný v optimizme, či sa to zmení aj po výmene vlády. Vlastne celá naša krajina je nekonečným morom nekompetentnosti, dezorientovanosti a šarlatánstva, v situácii, keď vypukla pandémia. Silné slová? Veď čítajte.

Pred pár dňami médiami obehla správa, že Angela Merkel sa obáva rozšírenia vírusovej infekcie na 60-70% obyvateľstva v Nemecku. Vychádzala z názoru riaditeľa Virologického ústavu v slávnej berlínskej nemocnici Charité Prof. Dr. Christiana Drostena, ktorý sedel na tlačovej konferencii hneď vedľa nej. Zareagovali iní poprední nemeckí virológovia, ktorí spochybnili tieto odhady a médiá to trošku bulvárne nazvali hádkou medzi virológmi. Profesor Drosten sa oprel o spresnený matematický model publikovaný v literatúre, no zároveň uviedol, že nie je známe v akom časovom rozsahu bude prebiehať nákaza. Ako v každom vednom obore, názory na komplexné problémy sa rôznia, no čo je kľúčové, že v Nemecku sa neriadia pocitmi brucha, ale sofistikovanými matematickými modelmi. Niet sa čo čudovať, Nemecko vyspelosť dosialo aj preto, lebo vedu má vo svojej DNA. V prebiehajúcej kríze ide o veľmi veľa, ohrozené sú životy a hospodárske škody sú nedozerné. Kedy, keď nie dnes by sme sa mali riadiť tým, čo nám ponúka vedecké poznanie. V Nemecku dávno pochopili, že takúto obrovskú krízu, akej dnes čelíme nemožno riešiť podľa iracionálnych pocitov politikov, ale na základe analytických nástrojov, aké nám ponúka súčasná veda.

V jednom z najlepších medicínskych časopisov, The Lancet, vyšli v priebehu menej ako mesiaca dva kľúčové články, ktoré pojednávajú o matematických modeloch šírenia koronavírusu postavených na aktuálnych dátach. Lancet patrí k časopisom s najvyšším impakt-faktorom na svete, kde sa publikuje len veda par excellence. Toto nie je priestor na vysvetľovanie podrobností, preto len spomeniem, že tieto modely, nech majú aj limitovanú presnosť a výpovednú hodnotu, môžu zásadným spôsobom prispieť k poznaniu, čo sa deje, aké opatrenia treba prijať a využiť ich spätnú väzbu pri rozhodovaní o osude jednotlivých krajín. Napríklad pojednávajú ako kvantitatívne merať úspešnosť opatrení proti šíreniu vírusu, ako je izolácia a identifikovanie infikovaných osôb, a rovnako posudzovať zavádzané opatrenia v systéme zdravotného zabezpečenia. V jednom z článkov, ktorý zohľadňuje dáta do minulého týždňa autori píšu, že pochopenie predchádzajúcej dynamiky prenosu infekcie a vyhodnocovanie opatrení je kritické pre odhad potenciálu pokračovania prenosu a pre posúdenie epidemiologickej situácie v nových oblastiach. Vo svetle týchto prác možno skonštatovať, že ktokoľvek príjme akékoľvek zásadné rozhodnutie, alebo ho aj odmietne, mal by to mať podopreté objektívnymi metódami, inak je to šarlatán hazardujúci so životmi a ekonomickou existenciou spoluobčanov.

Teraz sa pozrime na Slovensko. O nejakej objektívnej metodike ani chýru ani slychu, ale zato tlačových konferencií, televíznych či iných verejných debát, kvantá nekompetentných vyjadrení, vzájomného osočovania a to všetko v podaní našich politikov, tak z odchádzajúcej ako aj prichádzajúcej vlády. Krajina stojí nad priepasťou, ale táto amatérska skupina si ani nevie predstaviť, že vo svete existuje aj vedecký pokrok. O tak životne dôležitých veciach, o akých momentálne rozhodujú a k akým sa vyjadrujú, je potrebné mať kompetentné postoje podložené vedecky robustnými metodikami. Počúvajúc vrcholných politikov tak na jednej ako aj druhej strane je celkom evidentné, že netušia, kedy a ako mali reagovať, kedy a či zaviesť karanténu na mestá, či na krajinu, či a do akej miery treba identifikovať pohyb osôb, nehovoriac, že netušia aké nástroje treba pri rozhodovaní využiť, v akej miere treba diagnostikovať a tak ďalej.

A čo k tomu treba? Po preštudovaní vyššie spomenutých vedeckých článkov v Lancete sme spolu s kolegom potrebovali asi hodinu, aby sme nainštalovali všetky potrebné štatistické balíky na obyčajnom PC-čku a rozbehali publikované modely (viď obrázok), ako sa to napríklad robí v Nemecku. Nikto dnes nedokáže predpovedať ďalší vývoj, no tieto modely umožňujú simulovať rôzne scenáre ďalšieho vývoja vrátanie spätnej väzby z prijatých opatrení. Na Slovensku, ktoré čelí najväčšej kríze od jeho vzniku dosiaľ zrejme nikomu nenapadlo, čo i len trošku analyticky myslieť, aspoň trošku podriadiť konanie vedeckým metodikám a do rozhodovania zakomponovať relevantné počítačové simulácie. V podstate sa niet ani čomu čudovať, krajina, ktorá namiesto reálnych investícií do vedy a výskumu, chcela pred nedávnom rozdať eurofondovým mafiánom stovky miliónov a teraz, kedy by to potrebovala, niet tej sily, ktorá by to podchytila.

Aby mohla byť pochopená epidemiologická situácia a modely mohli byť naplnené dátami je potrebné poznať skutočný stav počtu infikovaných ľudí v čase. Dnes zisťujeme, ako žalostne bolo podcenené diagnostikovanie nových prípadov a ako tragicky zlyhávame nielen v tomto, ale mnohých ďalších ohľadoch.

Neostáva nám nič iné, ako sa bezradne prizerať tomu šialenému politickému divadlu a s hrôzou sledovať, na akých zdevastovaných základoch, personálnych aj inštitucionálnych, naša krajina stojí.

Keby som mal moc niečo zmeniť, okamžite by som dal dokopy všetky domáce mozgy, môzeme to nazývať mozgový trust, a vytvoril im podmienky, aby sme mali k dispozícii čo najlepšie informácie pre obyvateľov, lekárov a všetkých, ktorí dnes robia zásadné rozhodnutia.

Na prahu bezprecedentnej krízy by mali rozhodovať a situáciu ovplyvňovať kompetentní politici, no namiesto toho naši ľudia buď počúvajú srdcervúce odkazy, alebo sa strácajú v dezorientovaných vyhláseniach.

Ak by náhodou v tomto zhnitom štáte dánskom niekoho zaujímalo ako prekročiť tieň amaterizmu, tu sú linky na spomínané referencie s matematickými modelmi:
https://www.thelancet.com/action/showPdf…
https://www.thelancet.com/…/la…/PIIS2214-109X(20)30074-7.pdf

Na IT projekty boli povyhadzované miliardy, z ktorých asi boli nakupované vily v Cannes, v eurofondoch boli spálené miliardy, z ktorých dodnes nevidíme žiadne na Slovensko prispôsobené matematické modely šírenia epidémie, u nás sa nabalili grázli na diagnostických laboratóriách a dnes nemá kto plošne diagnostikovať koronavírus. Nami spojazdnené modely, a vyvinuté špičkovými vedcami, ktoré vidíte na obrázku nás stáli presne nula euro. To je anatómia zlyhania štátu, ktorý je navyše v rukách plnokrvných amatérov.

Fotka Robert Mistrík.
Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Autor článku zabudol na jednu vec a to, že správanie vírusu nemožno merať matematickými odhadmi…..To čo robí terajšia vláda naopak odobrujú naši virológovia aj napr. pán Krčméry ktorý bol pri epidémii SARS aj MERS….Nepochybne to bude mať obrovské ekonomické škody, ale môj názor je že štáty ako napr.Nemecko zlyhali…Je rozdiel či sa to rieši z pohľadu ekonomiky alebo sa štát zameria na ľudí…..Ak pani Merkelová povedala že 60-70% Nemcov sa môže nakaziť, prečo neurobila potrebné opatrenia skôr? Čím vyšší počet nakazených, tým viac ťažších stavou a úmrtí…..Takže ak sú najzraniteľnejšou skupinou seniori a ľudia s poruchou imunity, je možné že štát vyrovná ekonomické straty vyplácaním dôchodkov, ID čiže práve dávkami neproduktívnych zomrelých ľudí…..

  2. Monika,plne s Vami súhlasím.V Nemecku je i naďalej všetko otvorené,školy sú zavreté len odnes,a hranice tiež.Tento stav je plne kalkulovany,a prípadne úmrtia tiež.Takze tento článok je zbytočný,aj tak tam nič nepovedal rozumného,čo by ľuďom pomohlo a ešte k tomu ho plne spolitizoval.Ja si myslím,že na taketo ohováranie už ľudia nie sú zvedavý,hlavne teraz nie.
    .

  3. Ak by aj presnejšie odhadli prípadné následky, nič to nemení na veci, že sú aj Nemci na tom zle. Pretože jediný objektívny ukazovateľ je počet nakazených a počet úmrtí v prepočte na napr. milión obyvateľov. Nie matematický model.

  4. Nie som veľkým zástancom vedátorstva v už prebiehajúcej praxi. Ale p. Mistrík má v princípe PRAVDU. Robiť veci metódou „pokus -omyl“ nikdy nič pozitívne neprinieslo, čo by pomohlo v napredovaní riešenia konkrétneho problému. Ľudia s jednoduchým myslením, ktorých navyše vzdeláva TV a brífingy (lebo tomu rozumejú) ktoré vedú naozaj nekompetentní politici môžu vypustiť len to čo som si prečítal v predchádzajúcich komentároch.
    Úroveň výrobných či riadiacich procesov a z nich plynúce produkty (technická vyspelosť výrobkov najrôznejšieho druhu) sú v dnešnej dobe postavené práve na princípe, ako tu napísal autor článku!
    Ku samotným politikom asi toľko: sú to až na malé výnimky ľudia, ktorí sa potrebujú zviditeľniť za každú cenu a rozhodovať o všetkom, hoci v prevažnej miere nemajú ani vzdelanostné a ani praktické predpoklady riadiť štát. Bohaté poznatky za 30 r. dozadu nás o tom dostatočne presvedčili!
    Presvedčila nás o tom aj sama predsedkyňa EK Von der Leyenová. Nie len že neurobila za zhruba ostatných 6 týždňov žiadne opatrenia týkajúce sa členských štátov EU, ale ešte sa aj pustila do kritiky predstaviteľov niektorých národných štátov za to, že uzatvorili hranice! Kto ju za tak nekompetentné (ne)konanie kopne na správne miesto na tele?
    Včera som zachytil prevzatú správu z nemenovaného českého portálu o tom, aké odporúčania prijali v Číne, kde už po viac ako týždni je pandémia
    spôsobená COVID19 na ústupe.
    Ak sa niekomu zdá, že u nás prijaté opatrenia sú drastické, tak je asi na omyle. V Číne s niekoľkonásobne väčšou hustotou obyvateľstva ako u nás a tým väčšou pravdepodobnosťou šírenia nákazy, zatvorili na tri týždne všetky výrobné podniky, prestala premávať verejná doprava, zaviedli zákaz vychádzania z domovov až na 2x v týždni po 2 hod na doplnenie potravín. Ich nákup bol regulovaný vypracovaným programom presne na ulice a čas….Áno to sa dá, ale si to vyžaduje skutočnú disciplínu. A tá nám žiaľ chýba.

  5. Na svete su krajinz ktore su uspesne (my to nie sme) v boji proti sireniu, presli vsetkymi fazami ako my vacsinou, alebo presli rovno na efektivne riesenia (karantera, testy, meranie teplot, ruska vsade, izolacia chorych od ich rodin) … poucit sa od nich a zacat na konci nie na zaciatku bola uloha nasich vodcov, to absolunte nefunguje, tak stat ani mesta, pravdepodobne si myslia ze mi mame lepsiu dna ako tialiani lebo viera v zdravotnictvo to nebude

  6. Dnes na TA3…najhorší možný scénar coronavirusu pre Britániu..môže trvať až do buducej jari..počet infikovaných 7,9 miliona..

  7. Nie,Nemci majú zrejme vakcínu,najneskorsie na jeseň bude pripravená.Trumph neuspel,firmu vlastní na 80 procent Hoppe,ten je tiež majiteľom fotbaloveho klubu Hofenheim.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img