ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

KORONAVÍRUS: Aktuálne informácie a nové opatrenia platné od 16.3.2020

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Pozorne si prečítajte tento status. Zdieľajte ho čo najviac medzi svojich priateľov. Nezdieľajte hoaxy. Súkromné otázky tu na Facebooku nevybavujeme, neposielajte nám preto žiadne správy (výnimka: informácie o šíriteľoch poplašných správ). Iné užitočné kontakty nájdete nižšie. Čísla 158/112 nie sú infolinkou, nepreťažujte ich!

👮‍♀️ Ďakujeme za šírenie tohto statusu, za to, že ste doma a na prechádzkach ste s minimálnym počtom ľudí a za to, že sledujete Hoaxy a podvody – Polícia SR, aby ste neverili dezinformáciám. Z tejto situácie sa dostaneme iba spoločnými a racionálnymi silami. Sledujte aj Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky, www.health.gov.sk a pripravovanú stránku www.korona.gov.sk.

🚫 Polícia rieši zatiaľ viac ako 200 prípadov, keď došlo k porušeniu povinnej karantény. Všetci títo ľudia dostanú pokutu v maximálnej výške 1659 eur. Ak poznáte niekoho, kto porušuje povinnú karanténu, volajte štátnu políciu na 158 alebo mestskú políciu 159 alebo regionálnu pobočku Úradu verejného zdravotníctva.

➡️ V pondelok 15. marca Vláda SR vyhlásila núdzový stav, aby poistila plynulé a bezproblémové poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Zaviedla aj nové opatrenia, ktoré uvádzame nižšie. Aktuálne sa rieši aj zastavenie výroby vo Volkswagene a ďalších fabrikách, pomoc s dopravou Slovákov uviaznutých v zahraničí (ministerstvo zahraničných vecí) a ďalšie opatrenia, ktoré budú prerokované v pondelok.

⁉️ Slováci v zahraničí: Ak chcete prísť na Slovensko, kontaktujte veľvyslanectvo SR v danej krajine, kde sa nachádzate, nevolajte na číslo 112. Následne dostanete viac informácií o tom, ako ďalej postupovať, keďže sa bude na vás vzťahovať povinná karantená v jednom z účelových zariadení Ministerstva vnútra SR (Gabčíkovo, Donovaly, Liptovský Ján).

⚠️ NOVÉ OPATRENIA OD 16.3. ⚠️

➡️ na 14 dní budú zatvorené všetky maloobchodné prevádzky a služby okrem: potravín, drogérií, lekární, predajní zdravotníckych pomôcok, novín, pošty, bánk, poisťovní, čerpacích staníc, predajní krmiva pre zvieratá a veterinárnych ambulancií

➡️ reštaurácie môžu zostať otvorené, ale ľudia sa v nich nemôžu zhromažďovať, jedlá si môžu zobrať so sebou

POVINNÁ KARANTÉNA A ĎALŠIE OPATRENIA

➡️ kto teraz príde zo zahraničia, musí ísť do 14 dňovej karantény

➡️ osoby bez trvalého alebo prechodného pobytu na Slovensku, teda hlavne cudzinci, sa na územie SR nedostanú

➡️ občania SR žijúci v pohraničí do 30 km od našich hraníc s trvalým/prechodným pobytom v pohraničí, môžu cestovať za prácou na územie SR

➡️ občania SR žijúci na Slovensku dochádzajúci do zahraničia za prácou, buď ostanú doma, alebo v krajine, kde pracujú (okrem tých, ktorí pracujú v oblasti zdravotníctva a ošetrovateľstva v pohraničí)

➡️ povinná karanténa sa nevzťahuje na vodičov komerčnej nákladnej dopravy, vodičov menších vozidiel (do 3,5 tony) s nákladom, ktorí sa preukážu CMR dokladom, pilotov, rušňovodičov, strojvodcov, zdravotníkov, zamestnancov pohrebných služieb a námorníkov za presne daných podmienok uvedený na webe Úradu verejného zdravotníctva

➡️ zatvorené sú medzinárodné letiská, zastavená je medzinárodná vlaková a autobusová doprava (výnimka pre dopravu je cargo), školské zariadenia budú zatvorené do 30.3., zatvorené sú sociálne a kultúrne zariadenia, lyžiarske strediská i wellness centrá a aquaparky

🚫 KDE MÔŽETE NAHLASOVAŤ OSOBY, KTORÉ NEDODRŽUJÚ KARANTÉNU A ČO IM ZA TO HROZÍ 🚫

⚠️ Osoby, ktoré nedodržujú štátom nariadenú povinnú karanténu, nahlasujte regionálnemu úradu verejného zdravotníctva podľa pobytu danej osoby alebo na číslo 158 alebo 159

➡️ Zoznam, kontakty a územnú pôsobnosť úradov nájdete tu: http://www.uvzsr.sk/index.php…

pokuta do výšky 1659 eur hrozí fyzickým osobám a až do 20 000 eur právnickým osobám za nedodržanie nariadenej karantény

ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a danej osobe bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach od jedného až po 10 rokov (Šírenie nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby podľa §163 a §164)

ZATVORENÉ HRANIČNÉ PRIECHODY

– s Českou republikou: Červený Kameň – Nedašova Lhota, Skalica – Sudoměřice, stará cesta
– s Maďarskom: Schengenská cesta medzi Čunovom – Rajkou, Obec Peťov – most cez hraničnú rieku, Kalonda – Ipolytarnoc, Tachty – Cered, Lenartovce – Banréve, Hosťovce – Tornádska, Buzica – Butos, Perín – Hidasnemeti, Slovenské Nové Mesto – Sátorljaújhelyy – peší, Trstená pri Hornáde – Keked, Skaroš – Holohaza, Veľký Kamenec – Pácin, Pribeník – Lácacséke
– s Rakúskom: Záhorská Ves – Angern – kompa, Bratislava – Kopčianska ulica prechod do Rakúska, Moravský Svätý Ján – Hohenau
– s Poľskom: všetky hraničné priechody
– všetky ostastné hraničné priechode sú otvorené

👮‍♂️ PÁTRAME PO AUTOROCH POPLAŠNÝCH SPRÁV 👮‍♀️

Ak poznáte komu patria hlasy na už zverejnených zvukových poplašných nahrávkach, napíšte nám tu na Facebooku alebo volajte číslo 158, ak bude prijímanie správ dočasne nedostupné. Ďakujeme.

⚠️ VIDEO: Základné informácie o koronavíruse: http://bit.ly/co_vediet_korona

zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. tu pišu že treba volať na č. 158 a 159 ale v tv hovoria a aj na facebooku sa policajti stažujú, že obćania volajú tam….

  2. Mam podstivo odsedenych 14dni v karantene po‘ prichode zo zahranicia. Moj lekar nebereie telefon. Potrebujem nejake potvrdenie ???a je bezpecne ze ked som nebola na teste(aj ked horucky nemam) chodit po‘ vonku? Lebo hovoria ze priznaky u niektorych sa neukazu. Tak teraz neviem ze Co.???

  3. Monika,ja si myslím,že sa môžte zase „zaradiť“,keď máte zachytené,že kedy ste karanténu začala.Zrejme ste zdravá.To je ale môj osobný názor.Takze,aj naďalej veľa zdravia a pekný deň.

  4. Pre: Monika 17. marca 2020, 12:28

    Nezavádzaj. Ako môžeš mať už dnes poctivo odsedených 14 dní v karanténe po príchode zo zahraničia, keď táto povinnosť bola prijatá iba 12.3.2020 s platnosťou od 07:00 hod dňa 13.3.2020.!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img