ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Kvôli koronavírusu kontroly na letiskách a hraničných priechodoch, ochorenie potvrdili už aj v SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Prvý prípad nákazy ochorením COVID-19 potvrdili na Slovensku v piatok 6. marca 2020. Ide o päťdesiatnika, ktorý je hospitalizovaný v jednej z bratislavských nemocníc a jeho stav sa zlepšuje. V tejto súvislosti sa na MV SR v piatok zasadne krízový štáb.

V súvislosti s hrozbou koronavírusu sa už od piatka 28. februára 2020 na medzinárodných letiskách SR vykonáva zdravotná kontrola každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR vo štvrtok 27. februára 2020.

Na hraničných priechodoch sa vykonávajú náhodné kontroly cestujúcich, motoristi sú povinní prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou, distribuovali sa informačné letáky. Na základe uznesenia bezpečnostnej rady vlády je  na Ministerstve zdravotníctva SR zriadený stály krízový štáb, zaoberajúci sa opatreniami na zvládnutie možnej epidémie. Tento štáb má právo v prípade nevyhnutnosti navrhnúť vláde vyhlásiť krízový stav a mimoriadnu situáciu. Krízový štáb na svojich pravidelných zasadnutiach vyhodnocuje aktuálnu situáciu a prijíma všetky potrebne opatrenia na ochranu občanov Slovenskej republiky. 

Od piatku 6. marca do nedele 8. marca 2020 bude na štátnych hraniciach opäť spomalená doprava, aby cestujúcich prichádzajúcich z Rakúska či Talianska preventívne informovali o tom, čo robiť, ak by sa u nich začali prejavovať symptómy, naznačujúce riziko infekcie koronavírusom.

 

Ministerstvo vnútra SR a všetky kompetentné štátne orgány intenzívne pracujú na adekvátnych bezpečnostno-preventívnych a ďalších opatreniach ako vo vzťahu k obyvateľstvu tak aj k štátnym zložkám.
V spolupráci s ďalšími rezortmi pripravuje plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie.

Slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.

Na otázky súvisiace s ochorením COVID-19 hygienici odpovedajú na telefonických linkách s nepretržitou 24-hodinovou prevádzkou:

Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky – 0917 222 682
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Banskej Bystrici – 0918 659 580

  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Bratislave – 0917 426 075
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Nitre – 0948 495 915
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trnave – 0905 903 053
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Trenčíne – 0911 763 203
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach – 0918 389 841
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Prešove – 0911 908 823
  • Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Žiline – 0905 342 812

Aktuálne fakty a informácie týkajúce sa koronavírusu nájdete vždy na stránkach Úradu verejného zdravotníctva SR.


 

Infoletáky si stiahnite dolu pod textom


Hlavný hygienik SR Ján Mikas zopakoval, že koronavírus na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Vzhľadom na situáciu v okolitých krajinách je podľa neho však potrebné pripraviť sa na to, že prípady nákazy sa aj na Slovensku vyskytnú, nemožno vylúčiť ani epidémiu. „Nechceme šíriť paniku, je potrebné však zdôrazniť, že okrem opatrení štátnych orgánov a inštitúcií sa musí zodpovedne k tejto situácii postaviť každý občan,“ uviedol Ján Mikas.

V tejto súvislosti zaznela aj výzva na zváženie cesty do oblastí, v ktorých sa koronavírus objavil.

Ministerstvo zdravotníctva SR, že všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. Rezort 4. marca 2020 evidoval 247 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Že to vypuklo v Číne, nebude náhoda. Je jednoduché napísať, že to pochádza z plazov alebo iného zvieracieho druhu, ale páčil sa mi diskusný príspevok pod jedným článkom k tejto téme – to začali jesť len tento rok? Trefná otázka.

  2. Je dosť možné, že ešte stále veríš tomu, že revolúcia v r. 1989 bola vďaka študentom, že revolúciu na Ukrajine chcel ľud, že v Iraku boli zbrane hromadného ničenia, že Amerika bojuje v cudzích štátoch za demokraciu… Ale do bláznov ti nadávať nebudem, to je také progresívne. Každý verí čomu chce.

  3. Anonym,dobré som si myslel,no proste blázon,a čo sa to ešte všetko stalo vo svete,o čom Ty pochybujes? A Ty odkiaľ berieš tie múdrosti.Porad mi.

  4. :-D..hneď na úvod hovori človek s funkciou „conspiracy expert“..to je pecka..oni sa tým uz ani netaja, že si vymýšľajú rozprávku.. 😀

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img