ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Zmenami na postoch musí prejsť a polícia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Stará, prehnitá, spolitizovaná policajná garnitúra musí odísť, kompletne celá.

Po nástupe Dzirindovej vlády v novembri 1998 stála pred nami rovnaká úloha – radikálna výmena vedenia ministerstva a polície a operatívne začatie vyšetrovania najvypuklejších mečiarovsko-lexovských káuz. Vtedy nikto z nás, ktorí sme sa na tejto výmene podielali nezapochyboval o tom, že musí prísť k radikálnej a bezpardónovej výmene na všetkých rozhodujúcich funkciách ministerstva vnútra i policajného zboru. A pripomínam, že to bolo len po štyroch rokoch vládnutia (valcovania) Mečiarovej vlády a teraz to ide po 12 rokoch s ôsmymi nepretržitými rokmi vládnutia na ministerstve vnútra a v polícii pod straníckym vedením Smeru. V tejto situácii sa čo i len zamýšľať nad tým, či má pokračovať policajné vedenie na čele s Milanom Lučanským zahrávaním sa s budúcnosťou novej vlády založením nášlapnej míny nevídaného deštrukčného účinku a (alebo) politickým diletantizmom.

Samotný Milan Lučanský je bezosporu nominantom Smeru reprezentovaným R. Kaliňákom, ktorý z neho urobil najprv I. viceprezidenta PZ, potom v roku 2016 po politických „dohodách“ a potrebe postúpiť funkciu I. viceprezidenta pre Málika, nominanta Dankovej strany SNS a túto škatulu tiež ako nominanta SNS (ktorú M. Lučanský prijal) posunuli na inšpekciu ministerstva vnútra, aby sa po výmene ministrov opäť cez Kaliňákovu sukňu Sakovú prešupla škatula menom M. Lučanský na post policajného prezidenta, ktorého tam s veľkou pompou zabetónovali zmenou nič nehovoriaceho zákona o „novom“ systéme jeho výberu a menovania. Ten, kto sa dostal do vyššej policajnej funkcie v čase ministra Kaliňáka či Sakovej nemá žiadne morálne oprávnenie v nej ostávať, keďže sa v pravý čas nepostavil nezákonnostiam čelom.

Pre budúcnosť prípadného pokračovania v beztrestnosti určitých osôb či už na bývalých politických funkciách, či z prostredia polície, prokuratúry a silných oligarchických zoskupení či tzv. veľkopodnikateľov je jednou z kľúčových pozícií práve pozícia policajného prezidenta. Z tohto pohľadu s výmenou tejto osoby na danej funkcii nemôže nikto hazardovať prípadným jeho ponechaním, ale tohto bez zbytočných debatných krúžkov je treba požiadať o podanie demisie a v prípade jej odmietnutia na základe vykonaného vyšetrovania tvrdení bývalého I. viceprezidenta Málika požiadať NBÚ SR o preskúmanie osvedčenia pre M. Lučanského na stupeň utajenia prísne tajné s predpokladom jeho odvolania.

Ten, kto vehementne presadzuje jeho ďalšie zabetónovanie v tejto pozícii poukazovaním na terajšie „výborné výsledky“ je buď politicky naivný alebo sa pokúša podať pomocnú ruku ohrozeným skupinám páchateľov, aby si udržali štatút beztrestných (trestne nestíhateľných), pravdaže v obchode „niečo za niečo“.

Pri tých výborných výsledkov „novej“ polície pod vedením M. Lučanského je treba sa pýtať, prečo už nie sú vyšetrovaní a trestne stíhaní policajti a vyšetrovatelia, ktorí sa podielali na vyšetrovaní prípadoch s podozrivým Bašternákom, Kočnerom, pošk. Robertom Čížom (Glance House), prokurátorom Špirkom (jeho trestné stíhanie ale aj daňový prípad „strapatého a Robka“), prečo už nie sú stíhaní ďalší policajti v súvislosti so zneužitím informačných databáz na vyhotovenie vzťahových pavúkov na najmenej 30 novinárov, prokurátorov a iných osôb a na ich nezákonnom sledovaní a vyhotovovaní obrazových záznamov, prečo už nie je stíhaný Dobroslav Trnka, podozriví vo veci Tipos – Lemikon, mýtneho systému, podozriví, ktorí sa podielali na nezákonnom vyšetrovaní a trestnoprávnom šikanovaní poslanca Matoviča, Naďa, prečo už nie sú stíhaní …

Tak ako M. Lučanský a jeho viceprezidenti, tak nemôžu ostať vo svojej funkcii ani šéf inšpekcie nosiaci čiapku „mafia“, ani šéf NAKA, a iní …, pričom je treba okamžite pripraviť a prijať organizačné opatrenia na zmenu súčasného katastrofálneho tzv. modelu regionálnej organizácie a riadenia útvarov NAKA a tieto zmeniť do líniovej formy, aby sa im vrátila aspoň časť efektívnosti, začo už nesie plnú zodpovednosť policajné vedenie na čele s M. Lučanským a Zurianom.

Pokiaľ si nové politické vedenie krajiny aj ich odborné tímy predstavujú, že zločiny spáchané za 12 rokov vlády Smeru budú môcť vyšetrovať zložky NAKA s tým personálnym obsadením v akom sú doteraz, s tým „informačným systémom“ ako je doteraz, tak si pod sebou režú konár.

Zdroj: FB

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. svata sprostota. tak si nechas v novej firme vagabundov. ved oni sa polepsia….co na tom, ze kradli, ved sa uz vyrovnali s bohom a nebudu viac hresit. ty si naozaj nezasluzis nic lepsie ako Dankapitana.

  2. Vy neviete kto bol Šátek !
    bol to obyčajný vyšetrovateľ na odbore vyšetrovania v Bsratislave, potom sa stal vedúci skupiny ktorá vyšetrovala hospodárske tr. činy. Psochádza zo Záhoria. Bol to úlisný a nepredvídavý človek – prospechár a karierista.

  3. Po nástupe prezidenta Policajného zboru gen. Lučanského sa častokrát skloňovala reorganizácia polície. A skutočne by sa mohlo zdať, že k niečomu podobnému aj prišlo. Ale zdanie klame. Ohlasované veľké zmeny prišli len na oko. Oko laika a bežného občana. V skutočnosti sa udialo to, že prišlo len k „reorganizácii“ NAKA. Ako? Jednoducho. Nežiaducich príslušníkov sa zbavili najľahšie, ako mohli, a to organizačnou zmenou. Ten, kto šťastie nemal, alebo bol viac v nevôli, musel zobrať to, čo mu bolo podhodené, alebo odísť do civilu. Následne si na pozície mohol dosadiť „svojich“ ľudí a centralizovať tok informácií ku svojim riadiacim pracovníkom. To bola za viac než rok celá reorganizácia polície. Toto bol najväčší problém, otlak, ktorý tlačil Policajný zbor. Nie to, čo skutočne trápi políciu, a tým je nedostatočný počet policajtov v uliciach, neobsadenosť základných útvarov, dosadzovanie si svojich ľudí na posty, zapratané krajské riaditeľstvá a prezídium často nepotrebnými miestami a mnoho iného. Radovými, slušnými a poctivými policajtmi dlho očakávané zmeny nenastali. A načo aj. Keď máš známosť, ideš. Na základné útvary sa prijímajú riaditelia a zástupcovia bez potrebnej praxe na úkor starších, skúsenejších policajtov, možno ich bez problémov nazvať aj „kamocajti“. Zvykne sa používať aj „kamaratčák“. Je jedno, či si dobrý, zlý, podstatné je, aké máš koníčky, s kým sa stretávaš, kto je tvoj otec, strýko, teta a pod. Choroba, rokmi sa šíriaca Policajným zborom dlho ohlasovanými reformami zahubená nebola. Pliaga, ktorá sa nekontrolovateľne rozšírila od najnižších stupňov riadenia v polícii, až po jej najvyššie články. Apolitickosť v policajnom zbore? Toto konštatovanie nemožno snáď ani brať vážne. Dnešní funkcionári, dá si ich pomenovať aj „smerocajti“ jasne vysielajú signál stále slušným a poctivým kolegom, že nemajú nárok. Smerovanie základných útvarov polície je choré a nezmyselné. Sem však až reorganizácia nedorazila. Za viac, ako rok. Podstatnejšie bolo do pár mesiacoch rozdať generálov svojim ľuďom. Skresľovanie štatistík, vytváranie „odkladačiek“ na zomrelé osoby, umelé preklápanie neznámych trestných činov na priestupky, veď je lepší neznámy priestupok, ako neobjasnený trestný čin a opačne. Teda zo známeho priestupku umelým vyčíslením škody spraviť objasnený trestný čin, to je len zlomok toho, do čoho sú a boli tlačení „obvoďáci“. Umelé znižovanie nehodovosti na úkor škodových udalostí je tiež perličkou v inak „dokonalom“ systéme. Kedy sa teda dočkáme skutočnej reorganizácie polície? Kedy sa začnú riešiť skutočné problémy polície odtiaľ, kde to najviac páli? Od základných útvarov? To je otázka na budúceho ministra, na budúcich funkcionárov Policajného zboru. Lebo za ostatných osem rokov nebol záujem túto problematiku riešiť a z policajtov sa stali vyberači pokút a ich dôvera v očiach spoločnosti klesla kdesi na úroveň 50%.

  4. Počúvaj Jozef,čo to tu trepeš,povedz mi,ako sa to má v právnom štáte uskutočniť?Všetkých policajtov vymeniť? Vám už ozaj jebe.Aj celú legislatívu,? A čo ešte.Ved tu sú pracovné zmluvy,len za to ,že boli v nej za vlády smeru.Len pekne pomaličky!Vymeniť môžu,len tých,čo sú volený,alebo urcovany cez parlament,alebo rôzne komisie.To ako si predstavujete,?

  5. Halo 4. marca 2020, 15:22 at 15:22 – Jozef netrepe…

    V pravnom state by nemal byt dovod na akekolvek zmeny v PZ, na prokurature ci v justicii.

    To by si ale podli zmrdi nesmeli dovolit to, čo si dovolil:

    – nebetycny kok*t, kok*t t.c. generalny prokurator Trnka
    – prezident PZ Gaspar vo vztahu k Bodorovi
    – Krajmer po vrazde Kuciaka
    – opicka t.c. statna tajomnicka a inak sudkyna Jankovska

    a dalsi zmrdi, ktori svoju cest a samotny charakter institucii ktore im dali PROSTRIEDKY A POVINNOST zabezpecit PRAVO v state, vymenili za svoj osobny prospech.

    My na zaklade uvedeneho po 12 rokoch vlady SMERakov NIE SME PRAVNYM STATOM.

    Pravo a spravodlivost musia nastolit ludia so ctou a moralnym kreditom, nie nebetycni koko*i, opicky ci figurky politikov a oligarchov.

    Vymena na veducich postoch v policii, na prokurature a justicii je NEVYHNUTNA !

    A pripominam, ye aj na krajoch a okresoch.

  6. Pán Majko,pekne,ale to je len Vás názor,samozrejme že Slovensko je právny,stat samozrejme,že vyhral voľby te kto vyhral,ale kam by sme to došli,keby každý takto premýšľal,

  7. Už Vaše oslovovanie zmrdi sem, zmrdi tam,nechceli by ste sa náhodou trochu mierniť a nerozsirovat neustále túto nenávisť.Ziadne kolektívne tresty sa nebudú konať,ten kto bol trestnom činný,te nech pyká,nechceli by ste to náhodou nechať na orgány,ktoré to majú na starosti.Co bude ďalší krok lynčovanie.?A s tým morálnym kreditom?Kolár? Sulík? Kiska?,každý z nich má škvrnu na ich morálnom kreditné.To je realita.Teraz majú moc,sú vo vláde,nech ukážu čo je v nich,a ako oni zmenia Slovensko!

  8. Halo 4. marca 2020, 17:39 at 17:39 – ospravedlnujem sa za mierne oznacenie ludi v dolezitych statnych funkciach, ktorych som menoval v predchadzajucom prispevku.
    Za svoje nezakonne zavrhnutiahodne konanie si zasluzia podstatne horsie oznacenia – on ten Kocner to u nich vystihol asi fakt najlepsie…

  9. Pán Majko,tu nebola reč o nejakých popredných politikoch Smeru,tu bola reč o výmene kompletnej polície a celej legislatíve takže teraz nie zase takto.

  10. Halo 4. marca 2020, 20:11 at 20:11 – nechce sa mi, no darujem Vam 2 min casu svojho zivota a kopirujem, co som napisal:

    „V pravnom state by nemal byt dovod na akekolvek zmeny v PZ, na prokurature ci v justicii.

    To by si ale podli zmrdi nesmeli dovolit to, čo si dovolil:

    – nebetycny kok*t, kok*t t.c. generalny prokurator Trnka
    – prezident PZ Gaspar vo vztahu k Bodorovi
    – Krajmer po vrazde Kuciaka
    – opicka t.c. statna tajomnicka a inak sudkyna Jankovska

    a dalsi zmrdi, ktori svoju cest a samotny charakter institucii ktore im dali PROSTRIEDKY A POVINNOST zabezpecit PRAVO v state, vymenili za svoj osobny prospech.

    My na zaklade uvedeneho po 12 rokoch vlady SMERakov NIE SME PRAVNYM STATOM.

    Pravo a spravodlivost musia nastolit ludia so ctou a moralnym kreditom, nie nebetycni koko*i, opicky ci figurky politikov a oligarchov.

    Vymena na veducich postoch v policii, na prokurature a justicii je NEVYHNUTNA !

    A pripominam, ye aj na krajoch a okresoch.“

    Ak to nie je dostatocne jasne, prosim oslovte na vysvetlenie niekoho, kto ma lepsie pedagogicke schopnosti ako ja.

  11. Pán Majko,ja žijem v právnom štáte ,žil som v právnom štáte aj za vlády pravice.Ale mám taký dojem,že sa nič,ale nič nezmení,lebo namiesto konštruktívneho hľadania cesty,máte len pomstu v hlave.Je Trnka prokurátorom?nie je,chytili vrahov? Chytili,sám predsa neustále píšete,kde všade zasahuje NAKA,atď.Nie neustála konfrontácia,ale zdravý kompromis je nutný.Je to aj moja vláda,nielen Vaša.

  12. Halo 5. marca 2020, 7:33 at 7:33 – doteraz to moja vlada nebola, aj ked som ju musel trpiet a akceptovat. Pre mna bola nutne zlo. Pravo a spravodlivost boli tymto ludom cudzimi pojmami a pre mna prioritou.

    Neviem ako ini, ale ja konstruktivne hladam cestu uz 9 rokov – viete dobre, ze ma viac ako Putin, Trump, Fico a svetovy mier zaujima samosprava, kde zijem.

    Svetielko na konci tunela zosilnelo. Nie uplne, ale zosilnelo viditelne. Ti, koho sa to tyka vedia o com pisem…

  13. Len aby to svetielko rýchlo nezhaslo ,určite by sa veľa občanov potešilo .Chlapci sa bijú o autíčko ako v škôlke,ešte nedospeli ,a asi ani nedospeju.

  14. Asi sa niečo pohlo, keď malého Kočnrera rozbolelo Brucho a maróduje. Ľudia na úrade hovorili, že v pondelok ho skoro ani nepoznali.

  15. Tak skoro ?????čo budeme teraz robiť keď pôjde do penzie p.primátor?pôjde na dlhodobú dovolenku ??? do teplých krajov aj jeho kamaráti 🙂

  16. Zmena 5. marca 2020, 20:04 at 20:04 – pekne krok za krokom. Pravo a spravodlivost su na ceste.

    Onedlho kamosi na prokurature, policii a sude prestanu dvihat telefon. Potom sa stale viac podnikatelov zacne tvarit, ze ho poznaju len z fotky na urade, az nakoniec bude konecna…

    … a on to vie.

  17. Kto sa bojí, nech nechodí do lesa. Je tam 19 poslancov, ktorých môžu aj keď len tak tajne osloviť a povedať, kde sa co deje. Myslím že toto je jedna z ciest.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img