ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Bezpečnostná rada informovala o opatreniach kvôli hrozbe koronavírusu, na letiskách a hraničných priechodoch budú kontroly

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM| V súvislosti s hrozbou koronavírusu od piatka 28. februára 2020 sa na medzinárodných letiskách SR začne vykonávať zdravotná kontrola každého pasažiera. Informovali o tom zástupcovia štátu po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR vo štvrtok 27. februára 2020.

Na hraničných priechodoch, najmä na vstupe do SR z Rakúska, sa takisto budú vykonávať náhodné kontroly cestujúcich, motoristi budú mať povinnosť prechádzať úsekom hraničného priechodu zníženou rýchlosťou, budú sa tiež distribuovať informačné letáky. Na základe uznesenia BR bude na Ministerstve zdravotníctva SR zriadený stály krízový štáb, zaoberajúci sa opatreniami na zvládnutie možnej epidémie. Tento štáb bude mať právo v prípade nevyhnutnej situácie navrhnúť vláde vyhlásiť krízový stav a mimoriadnu situáciu

Ministerstvo vnútra má o riziku koronavírusu informovať Slovákov, ktorí sa momentálne nachádzajú v zahraničí a možno sa s nimi spojiť prostredníctvom registrovaných SIM kariet mobilných telefónov.

RTVS má takisto pripraviť rozhlasovú a televíznu informačnú kampaň o nebezpečenstve koronavírusu.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí má zvážiť obmedzenie konzulárnej činnosti v krajinách, v ktorých sa vyskytuje koronavírus.

Pre všetky nemocničné zariadenia platí povinnosť postarať sa o ľudí, ktorí pociťujú príznaky naznačujúce možné infikovanie.

Slovenské nemocnice sú schopné zabezpečiť 7700 lôžok na prípadné zvládnutie prípadnej epidémie, ministerstvo obrany takisto vypracovalo projekt umiestnenia dva a pol tisíca pacientov do izolovaného prostredia vo výcvikovom areáli Lešť.
Správa štátnych hmotných rezerv dostane dva milióny eur na zakúpenie a dokúpenie ochranných prostriedkov. V pláne je zakúpiť 148.000 ochranných oblekov a návlekov na obuv, desaťtisíce ďalších ochranných prostriedkov. Rezort vnútra má v koordinácii s ďalšími rezortmi pripraviť aj plán zabezpečenia karantény mesta či obce v prípade vypuknutia epidémie.

Infoletáky si stiahnite dolu pod textom
Hlavný hygienik SR Ján Mikas zopakoval, že koronavírus na Slovensku zatiaľ potvrdený nebol. Vzhľadom na situáciu v okolitých krajinách je podľa neho však potrebné pripraviť sa na to, že prípady nákazy sa aj na Slovensku vyskytnú, nemožno vylúčiť ani epidémiu. „Nechceme šíriť paniku, je potrebné však zdôrazniť, že okrem opatrení štátnych orgánov a inštitúcií sa musí zodpovedne k tejto situácii postaviť každý občan,“ uviedol Ján Mikas.

V tejto súvislosti zaznela aj výzva na zváženie cesty do oblastí, v ktorých sa koronavírus objavil.
Ministerstvo zdravotníctva SR, že všetky vzorky, ktoré boli s podozrením na ochorenie COVID-19, teda nový koronavírus, zaslané na laboratórne testy na Slovensku, sú negatívne. Rezort v stredu 26. februára evidoval 90 testovaných vzoriek s negatívnym výsledkom. Rezort zdravotníctva v spolupráci s ÚVZ SR pripomína, že situáciu pedantne sleduje a problematiku rieši. Vo všetkých regiónoch fungujú nepretržite call centrá, poskytujúce informácie týkajúce sa situácie na Slovensku, ale i odporúčania pre osoby, ktoré sa vrátili či sa chystajú do krajín, v ktorých sa koronavírus potvrdil. Rovnako je k dispozícii e-mailová adresa novykoronavirus@uvzsr.sk.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img