ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

The Slovak Spectator informuje svet o Slovensku v angličtine už 25 rokov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Martina Mišíková |MM| Prvého marca uplynie 25 rokov od publikovania prvého čísla novín o Slovensku v angličtine – The Slovak Spectator. Boli to práve tieto noviny, ktoré v čase mečiarizmu otvorene informovali svet o praktikách vtedajšieho režimu a o novodobom boji za demokraciu. Ako nezávislý zdroj informácií spájajú Slovensko so svetom dodnes.

„Nikdy vo svojej histórii The Slovak Spectator neoslovoval viacej ľudí ako v súčasnosti,“ povedal Ján Pallo, riaditeľ vydavateľstva. „Pre mnohé ambasády, medzinárodné inštitúcie, zahraničných novinárov či cudzincov žijúcich u nás sme jedným z najdôležitejších zdrojov informácií o Slovensku. Nezávislosť a vyváženosť spravodajstva je preto pre nás na prvom mieste,“ dodal Pallo.

Noviny číta aj stále väčší počet Slovákov, ktorí chcú byť v kontakte s angličtinou, alebo chcú rýchlo získať prehľad toho najdôležitejšieho, čo sa u nás deje. V rámci projektu Bringing World to the Classroom pripravuje vydavateľstvo pre učiteľov a študentov stredných škôl vypracované otázky pre ústne maturitné skúšky z anglického jazyka, pričom témy pokrývané v materiáloch sú veľmi aktuálne.

S myšlienkou založiť jediné noviny v anglickom jazyku, ktoré by prinášali informácie o Slovensku prišli štyria Američania Richard Lewis, Daniel  Stoll, Rick Zednik and Eric Koomen a začiatkom roka 1995 vzniklo vydavateľstvo The Rock. Za uplynulých 25 rokov sa len potvrdila vízia zakladateľov (v tom čase žijúcich na Slovensku), že na slovenskom mediálnom trhu je priestor pre noviny v anglickom jazyku.

„Za to, že sme sa na trhu úspešne udržali, vďačíme nášmu dlhoročnému partnerstvu s denníkom SME, ako aj všetkým riaditeľom, redaktorom, reportérom, predajcom a študentom, ktorí s nami počas týchto 25 rokov spolupracovali na tvorbe výnimočného obsahu a článkov o Slovensku pre našich čitateľov,“ povedal jeden z vlastníkov spoločnosti Daniel Stoll.

Stoll bol prvým obchodným riaditeľom vydavateľstva The Rock a v rokoch 1997 – 1998 pôsobil ako šéfredaktor novín. Na tejto pozícii ho neskôr vystriedal Tom Nicholson. Bolo to po tom, ako sa pôvodní zakladatelia vrátili späť do zahraničia. Svoju novinársku kariéru v The Slovak Spectator začínali aj také osobnosti ako Beata Balogová (terajšia šéfredaktorka denníka SME) alebo Lukáš Fila (dnešný vydavateľ Denníka N).

V roku 2001 sa The Rock, s.r.o stal dcérskou spoločnosťou vydavateľstva Petit Press, čo mu pomohlo ustáť zložité obdobie krízy v roku 2009. „V podmienkach mediálneho trhu je fungovanie The Slovak Spectator zázrakom, ktorý každý deň uskutočňujú moji kolegovia, naši čitatelia, inzerenti a ambasády,” povedal Pallo.

Od roku 2017 vychádzajú noviny ako mesačník. Redakcia sa zameriava na publikovanie aktuálneho spravodajstva v anglickom jazyku na portáli spectator.sme.sk. „V našich článkoch kladieme dôraz na témy, ktoré rezonujú aj za hranicami našej krajiny a dávame ich do súvislostí tak, aby boli uchopiteľné pre zahraničné publikum. Zo skúsenosti vieme, že naše texty sú vstupnou bránou na Slovensko aj pre zahraničných novinárov, čo nám potvrdili aj uplynulé dva roky, keď sa svet na našu krajinu pozeral omnoho pozornejšie, než sme na to boli zvyknutí,“ povedala Michaela Terenzani, ktorá je šéfredaktorkou novín od roku 2015. Pred ňou na tejto pozícii pôsobili Richard Lewis, Rick Zednik, Dan Stoll, Tom Nicholson, Rachel Salaman a Beata Balogová.

Okrem mesačníka The Slovak Spectator vydáva spoločnosť aj tituly Book of Lists (kniha kontaktov), Career Guide (ročenka o HR oblasti a vzdelávaní v SR), Investment Guide (ročenka o podnikateľskom prostredí) a edíciu moderných cestovateľských knižných sprievodcov po Slovensku: Spectacular Slovakia. Cestovateľská edícia obsahuje už 11 titulov a okrem angličtiny sú dostupné aj verzie v slovenčine či nemčine.

The Slovak Spectator rozvíja aj aktivity v prepájaní vzdálavania s praxou. V spolupráci s Univerzitou Komenského a Ekonomickou univerzitou v Bratislave realizoval niekoľko vzdelávacích projektov, ktoré priniesli na akademickú pôdu zahraničných odborníkov. Za pilotný projekt „Get trained and then get published“ realizovaný v spolupráci s Katedrou žurnalistiky Univerzity Komenského získal The Slovak Spectator v roku 2012 ocenenie Via Bona Slovakia za zodpovedné pôsobenie na trhu a o dva roky     neskôr aj hlavnú cenu v kategórii malá / stredná firma za zodpovedný prístup k podnikaniu.
Od roku 2011 v spolupráci s Nadáciou Tatrabanky a Nadáciou Petit Academy pozýva The Slovak Spectator na Slovensko držiteľov Nobelovej a Pulitzerovej ceny a spoluorganizuje prednášky laureátov na akademickej pôde.

 

Čitateľmi The Slovak Spectator sú predstavitelia zahraničnej diplomatickej komunity na Slovensku, cudzinci žijúci a pracujúci na Slovensku, slovenské a zahraničné spoločnosti so zastúpením na Slovensku, štátne inštitúcie a organizácie, zastupiteľské úrady, obchodné komory, Slováci s dobrou znalosťou anglického jazyka, univerzitní a stredoškolskí študenti, a i. Ďalšiu skupinu predstavujú čitatelia, ktorí trvalo žijú v zahraničí a zaujímajú sa o dianie na Slovensku.

Počas svojej existencie The Slovak Spectator prilákal mnoho talentovaných novinárov, ktorí sa postupne vypracovali na profesionálov v renomovaných médiách na Slovensku i vo svete.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img