ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Umelá inteligencia v galantskej nemocnici

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ak máte určité zdravotné problémy a zavoláte si RZP, tá Vás s najväčšou pravdepodobnosťou odvezie do galantskej nemocnice. Výsledky každého pacienta s podozrením na cievnu mozgovú príhodu od tohto mesiaca hodnotí v tejto nemocnici aj umelá inteligencia. Ako uviedla Jana Fedáková z ProCare a Svet zdravia, umelá inteligencia poskytuje pri posudzovaní pacientskych výsledkov lekárovi rýchly a presný druhý názor spolu s objemom dát, ktoré do takýchto detailov nie je možné vypočítať. Zároveň výrazne pomáha mladým lekárom a umožňuje liečiť aj pacientov, ktorí by predtým liečení neboli. Pozrieť si snímku pacienta a poradiť kolegovi pritom lekár dokáže aj doma, sken mu totiž systém pošle do mobilu.

„Výskyt cievnych mozgových príhod na Slovensku neustále rastie a čoraz viac postihuje nižšie vekové kategórie. Nevyhnutná je včasná a správna diagnostika, ktorá výrazne zvyšuje šance na záchranu pacientov a znižuje stupeň invalidity. Mnohé štatistiky dnes poukazujú na pomerne veľké rozdiely pri posúdení stavu jedného pacienta rôznymi lekármi. Veríme preto, že aj zavedenie tohto systému nám pomôže zvýšiť kvalitu a bezpečnosť poskytovanej zdravotnej starostlivosti,“ hovorí medicínsky riaditeľ siete polikliník ProCare a nemocníc Svet zdravia Róbert Hill.

Ako umelá inteligencia funguje? Do minúty dodá hodnotenie

Keď príde pacient s podozrením na cievnu mozgovú príhodu, nemocnica okamžite uskutoční dva CT skeny. Jedným urobí vyšetrenie v oblasti hlavy a druhým dokáže pomocou kontrastných látok vidieť aj mäkšie tkanivá, ako sú cievy. Rádiológ CT skeny popíše, neurológ ich následne zhodnotí a na základe toho navrhne ďalší postup. Niektoré nemocnice však počas nočnej služby rádiológa v budove nemajú a neurológ tak musí na popis čakať.

Od februára každý pacient v galantskej nemocnici s podozrením na cievnu mozgovú príhodu prechádza zároveň aj systémom e-Stroke Suite, ktorý využíva umelú inteligenciu. Tá vyhodnotenie skenov dokáže lekárovi poskytnúť do jednej minúty, pričom súčasťou popisu snímku je aj presný objem dát, ktoré lekárovi napomáhajú pri zvolení správnej liečby. „Lekár získa rýchle, komplexné a kvantifikované hodnotenie, ktoré nie je možné dosiahnuť manuálnymi metódami,“ zdôraznil Balo.

„Systém nie je pre nás rozhodovací nástroj, ale podporný. Lekára nenahrádza, ale poskytuje mu druhý názor a informácie navyše, ktoré mu pri diagnostike dokážu veľmi pomôcť. Niekedy sa musíte o akútneho pacienta postarať o druhej, o tretej v noci, čo je aj pre lekára vyčerpávajúce. Inokedy zase slúži mladý lekár, ktorý ešte nemá toľko skúseností s rôznymi prípadmi pacientov. Systém ho v tomto dokáže upozorniť na veci, ktoré by si nemusel všimnúť alebo mu potvrdiť jeho rozhodnutie, akým smerom sa má liečba uberať,“ vysvetľuje primár neurologického oddelenia Nemocnice Svet zdravia Galanta Oto Petrík.

V galantskej nemocnici minulý rok ošetrili 465 pacientov po náhlej cievnej mozgovej príhode. Primár neurologického oddelenia Oto Petrík vysvetľuje, že v okrese Galanta evidujú takmer trojnásobne vyšší počet prípadov pacientov s cievnou mozgovou príhodou, ako je priemerný výskyt v Európskej únii. Mozgovú mŕtvicu podľa neho v galantskom okrese dostane 300 ľudí zo 100-tisíc obyvateľov, pričom pribúda čoraz viac mladých pacientov do 35 rokov, pod čo sa podpisuje aj nezdravý životný štýl. Počas roka ich v galantskej nemocnici po mozgovej mŕtvici ošetria minimálne desať.

Hoci sme však región s nadpriemerným výskytom cievnej mozgovej príhody, oproti priemeru Slovenska dokážeme pacientovi poskytnúť rýchlejšiu pomoc. Od príchodu pacienta do nemocnice po podanie liečby u nás neubehne viac ako 25 minút, pričom celoslovenský priemer bol minulý rok 40 minút. Pomocou umelej inteligencie dokážeme diagnostiku robiť ešte kvalitnejšie, čím sa zvýši šanca na čo najlepšie uzdravenie pacienta,“ vysvetľuje Petrík.

Lekár si dokáže skeny bezpečne pozrieť v mobile i tablete a to kdekoľvek na svete.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img