ISSN 1337-8481

štvrtok, 25. apríla, 2024

Poľovníci v Pate vysádzali javory a duby

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dreviny sú významnou zložkou životného prostredia. Plnia v krajine dôležité a nezastupiteľné, predovšetkým ekologické a enviromentálne funkcie, teda chránia pôdu pred vonkajšími deštrukčnými procesmi, akými sú vodná a veterná erózia (zvetrávanie), zosuvy pôdy a pod.

Za čias našich otcov a dedov boli v extraviláne obce mnohé remízky a vetrolamy, ktoré tieto deštrukčné procesy v ekosystéme elimilovali. Žiaľ dnes sú, hlavne „vďaka“ modernizácii poľnohospodárstva a zisku čo najväčšej plochy ornej pôdy, minulosťou.

Tento stav sa rozhodli zmeniť členovia Poľovníckeho združenia v Pate, korí v sobotu, v deň s magickým dátumom (22.2.2020) zorganizovali brigádu, počas ktorej za sobotňajšie dopoludnie vysadili na „Borodoch“, popri poľnej ceste, 300 mladých náletových drevín, hlavne javorov a dubov.

Na margo brigády nám predseda poľovného združenia Marián Valenta povedal: „K tejto aktivite, ktorá nie je jednorazová, ale bude mať pokračovanie po dobu niekoľkých rokov, sme pristúpili z jedného prozaického dôvodu. Veď sa len pozrite, v extraviláne obce vidieť samé holé pláne. Voľakedy tam boli remízky, krovinaté hrádze, či vetrolamy, ktoré zabraňovali erózii pôdy, boli útočiskom pre vtákov a drobnú zver. Dnes tam nie je nič. Našim zámerom je vysadiť popri poľných cestách v okolí obce tisíce drevín (javorov, dubov, agátov), tak ako to bolo v minulosti. Máme výhodu, že nemusíme stromčeky kupovať, v okolí obce je množstvo náletových, takže ich stačí iba presadiť na správne miesto. Takto by sme chceli túto našu prírodu udržať aj pre ďalšie generácie, samozrejme pokiaľ ich rôzni vandali nevytrhnú, alebo nepolámu, tak ako nám ničia posedy“.

My len dodáme, že zasadiť ručne niekoľko stoviek mladých drevín za jedno dopoludnie si vyžaduje nielen fyzickú námahu a zručnosť, ale predovšetkým odhodlanie, ktoré patanským poľovníkom nechýba.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Priznam sa, ze v nasich koncinach som uz dlho nepocul o takomto vydarenom pocine v takom rozsahu.
    Myslienka, zamer a realizacia ma v tejto dobe nesmierny zmysel z pohladu ochrany, revitalizacie prirody a dopadu aj na nase zivoty.
    Okolitu prirodu sme zdrancovali takmer na maximum a sme to naozaj nasej prirode dlzni.
    Taktiez stoji za zmienku obzretie sa do minulosti nasich predkov, teda znovuzrodenie dedinskej tradicie spolunazivania s prirodou.
    Zaroven to je odkaz nasim buducim generaciam, ze nastal cas zmenit zmyslanie a pohlad na materialny svet.
    Myslienka naozaj velmi dobra a realizacia s naletovymi drevinami taktiez vyborna.
    To potvrdzuje, ze sa naozaj daju robit velke veci aj bez velkych penazi.. Staci dobra myslienka, obetavych ludi.
    Dufam, ze sa inspirujeme viaceri a pomozeme spolocne k navratu uctievania si okolitej prirody a zivosichov.

  2. Chlapci, super vec. Ste pre nas prikladom. Ked som pred par mesiacmi na Lazoch spolu s inou partiou sadil ceresne, bol to super pocit. Urcite ste ho mali aj vy. 👍👍👍

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img