ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Vernisáž výstavy „Anton Dubrovský – Obrazy“ vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 11. 2. 2020 sa o 17:00 uskutočnila očakávaná vernisáž výstavy „Anton Dubrovský – Obrazy“. Výstava prezentuje diela, ktoré sa podarilo Vlastivednému múzeu získať minulý rok – 19 diel cez dotáciu Fondu na podporu umenia a 21 diel s podporou TTSK. Diela tak obohatili už malú existujúcu kolekciu. Vzhľadom k malému počtu diel regionálnych umelcov v zbierke múzea bolo vždy snahou ju rozšíriť, čo sa podarilo záverom minulého roka.

Anton Dubrovský – ako autor je mimo galantský región pomerne neznámy. Narodil sa v Šoporni 23. januára 1915 v chudobných pomeroch, ale vďaka svojmu úsiliu, podpore rodiny a priateľov sa mu podarilo dostať na Akadémiu výtvarného umenia do Prahy, ktorú však kvôli vojne nedokončil a po návrate sa usadil a dožil v rodnej obci. Tradície Šoporne, jej obyvatelia a okolitá príroda – tie mu boli celoživotnou inšpiráciou.

Výstava prezentuje 41 získaných diel, z ktorých najstaršie pochádza z roku 1932 a jedno zapožičané dielo zo súkromnej zbierky. Žánrovo sú to všetko portréty. Každá ľudská bytosť je jedinečná a zachytiť ľudskú tvár tak,  aby sme v jej črtách spoznali konkrétnu osobu si vyžaduje veľký pozorovací talent aj tvrdú prácu a to všetko je dôkazom Dubrovského majstrovstva a nadania. Na tvárach týchto ľudí je  vidieť smútok, šťastie, hru svetla a tieňa  aj povrch látky ich odevu. Dokázal zachytiť nielen ich fyzickú podobu ale aj ich psychiku a všetko častokrát v náznakoch alebo pár ťahoch. Diela sú robené kriedovým pastelom, ceruzkou, ale zbierka obsahuje aj pár kusov olejomalieb, čo dokazuje že mu nebola cudzia žiadna kresliarska a maliarska technika.

Výstavu otvorilo vystúpenie detskej folklórnej skupiny Važinka zo Šoporne pod vedením PaeDr. Jozefa Búrana. Návštevníkov privítala krátkym príhovorom kurátorka výstavy. Vzácnym hosťom bola pani Marta Benková, rodáčka zo Šoporne, ktorá sa s Antonom Dubrovským osobne poznala a návštevníkov oboznámila v krátkom prejave s udalosťami z maliarovho života poznačenými vojnou, zajatím aj mnohými inými úskaliami.  Na záver opäť vystúpila folklórna skupina Važinka, ktorá svojím odevom, zjavom a hudbou na chvíľu priniesla tradície a hudbu umelcovej rodnej dediny. Na výstave sa zúčastnilo množstvo záujemcov o históriu, ľudia, ktorým meno Dubrovského nie je neznáme, aj tí, ktorí maliara osobne poznali a na chvíľu sa im vrátili osobné spomienky. Dubrovský, aj keď nemal ľahký život, nikdy maľovať neprestal a aj vďaka tomu môžeme tieto diela obdivovať aj dnes. Organizátori sú presvedčení, že si všetci návštevníci odniesli veľa nových poznatkov a mali príjemný kultúrnospoločenský zážitok.

Samotná výstava potrvá do 30.4. 2020 a je možné si ju pozrieť v bežných otváracích hodinách.

 

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

 

Autor tlačovej správy: Mgr. Erika Slobodová, historik Vlastivedného múzea v Galante, kurátorka výstavy Anton Dubrovský: Obrazy

Galéria k článku (foto: VMGa)

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img