ISSN 1337-8481

štvrtok, 18. apríla, 2024

Prezidentka prijala investigatívnych novinárov a občianskych aktivistov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezidentka Zuzana Čaputová prijala v stredu 19. februára 2020 v Prezidentskom paláci investigatívnych novinárov a zástupcov iniciatívy Za slušné Slovensko pri príležitosti 2. výročia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, ktoré si pripomenieme v piatok 21. februára 2020.

Prezidentka vo svojom príhovore uviedla, že rešpekt k pravde je esenciou právneho štátu a žiadna civilizovaná a demokratická spoločnosť nemôže existovať bez toho, aby v nej pôsobili ľudia, ktorých profesionálnou povinnosťou je pravdu hľadať, nachádzať a tlmočiť ju spoluobčanom. „Pravdu o tom, čo sa v spoločnosti deje, ale aj pravdu, že sa v nej objavili vážne  poruchy, by mali hľadať a zverejňovať novinári. Najlepší z nich to robia. Robil to aj Ján Kuciak.“ 

Prezidentka ocenila spôsob, akým po februári 2018 začali redakcie spolupracovať. „Zároveň s poďakovaním chcem dôrazne odmietnuť všetky verbálne a fyzické útoky, zastrašovanie, šikanu, ktorým v súvislosti s vašou prácou čelíte. Nemôžeme dopustiť, aby v demokratickej krajine zomierali rukou vraha novinári. Hoci sme mnohí tušili, čo všetko, aj to nevidené, sa v našej spoločnosti deje, čo všetko stálo za vetou „skutok sa nestal“, informácie, ktoré sa vďaka vám dostávajú na povrch, ďaleko prekračujú rámec našej predstavivosti. Až pri ich čítaní si naplno uvedomujeme, aké nebezpečné a rizikové môže byť pre investigatívneho novinára hľadanie pravdy.“

Prezidentka sa poďakovala aj občianskym aktivistom, ktorí stoja za iniciatívou Za slušné Slovensko. „Spôsob, akým ste organizovali zhromaždenia po celej krajine i v zahraničí, bol výnimočný tým, že vám nešlo len o vyjadrenie nesúhlasu a protestu, ale aj o obnovovanie dôvery voči orgánom a inštitúciám, ktoré si dôveru zaslúžia.  Nedovolili ste, aby oprávnený protest nadobudol podobu  nepokojov či výtržností. Iniciatíva Za slušné Slovensko sa stala príkladom, že sú možné masové protesty, ktoré prebiehajú občiansky slušne a sporiadane. Vašou veľkou zásluhou je, že ste nedovolili, aby sa kritika zlého a nespravodlivého zmenila na totálne odvrhnutie všetkého, čo sme od vzniku republiky dosiahli. Patrí vám vďaka, že ste prelomili apatiu, nezáujem a ľahostajnosť a našej občianskej spoločnosti ste dali nový impulz.“

Celý príhovor prezidentky je dostupný tu.

zdroj: prezident.sk

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Kiskovu videoteku vam spristupni matovix hned po volbách. On totiz remisovu neodpustí tomu masnemu vlasu. A pan majko je iba novinar, to neznamena objektivny nocinar, takzze od neho sa toho dockas az ked jeho matovic zautoci

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
Predchádzajúci článok
Ďalší článok
spot_img