ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Educate Slovakia 2020

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vedeli ste, že niekedy nemusíte cestovať za cudzou kultúrou, ale kultúra príde za vami? Žiaci ZŠ Jana Amosa Komenského sa o tom presvedčili už druhýkrát. Aj tento rok sa naša škola zapojila do projektu Educate Slovakia zastrešovaného medzinárodnou študentskou organizáciou AIESEC. Projekt bol zameraný na zlepšenie interkultúrneho porozumenia a globálneho zmýšľania prostredníctvom moderného neformálneho vzdelávacieho programu. Počas jedného týždňa (10.2.-14.2.2020) osem lektorov, vysokoškolských študentov, z Indonézie, Taiwanu, Mexika a Turecka viedlo pre našich žiakov na prvom aj druhom stupni prednášky a interaktívne workshopy o svojich krajinách v anglickom jazyku. Prostredníctvom týchto hodín a za aktívneho používania angličtiny žiaci mali možnosť rozvíjať nielen zručnosti v komunikácii v cudzom jazyku, ale aj sebareflexiu a toleranciu k rozmanitosti.

Keďže sa naši žiaci zoznámili s kultúrou, životným štýlom a tradíciami v uvedených krajinách, nechceli sme ani my v ničom zaostať. Spolu so žiakmi sme im ukázali mesto Sereď, v Mestskom múzeu sa dozvedeli o našej bohatej minulosti, prezreli si expozície a v Múzeu holokaustu im prednášajúci priblížili jednu z najtemnejších etáp vo svetovej histórii.

S ľudovými piesňami a slovenským krojom sa mali možnosť zoznámiť v posledný deň pobytu nielen v našej škole, ale aj na Slovensku. Pani učiteľka Mgr. Eliášová pre nich so žiakmi pripravila krátky program nesúci sa v duchu slovenskej folklórnej tradície. Poďakovať sa za medzinárodnú spoluprácu prišiel aj zástupca primátora pán Bc. Veselický, ktorý v mene mesta Sereď lektorom odovzdal darčeky a spomienkové predmety.

Niekoľko reakcií našich žiakov na vydarený projekt:

Mne sa najviac páčilo všetko!“ (Markus, 3.C)

Educate bol veľmi dobrý. Mohlo by to byť viackrát. Bola to super angličtina a som rád, že prišli až z Taiwanu na Slovensko. Najviac sa mi páčilo, ako sme robili aktivity. Bol to najlepší týždeň.“ (David, 4.A)

Som rada, že sú tu lektorky, pretože sa naučíme iné zvyky a tradície. Vedia iba po anglicky a my im niekedy nerozumieme, ale potom pochopíme, o čo ide.“ (Nina, 5.A)

Na týchto hodinách som sa dozvedela veľa vecí o Turecku a Mexiku a naučila som sa lepšie komunikovať po anglicky. Dúfam, že lektori prídu aj na budúci rok.“ (Zuzka, 6.C)

Tento projekt sa mi páči. Je veľmi dobré, že môžeme spoznávať aj iné krajiny a nemusíme ani cestovať. Rozvíjame si angličtinu a zdokonaľujeme sa v komunikácii s cudzincami. Určite by som v tomto projekte pokračovala naďalej, pretože nám to pomôže pri učení sa angličtiny. Môžeme sa tu hrať hVďaka tomuto týždňu som sa dozvedela niečo nové o Mexiku a Turecku. Taktiež som si rozšírila slovnú zásobu a precvičila svoju angličtinu.“ (Miška, 8.C)

Angličtinu môžeme využiť viac v praxi. Spoznáme nové kultúry. Získame nové poznatky o veciach, ktoré sme nevedeli. Trénujeme si výslovnosť a schopnosť zapojiť sa do konverzácie. Využívame všetky svoje poznatky.“ (Nina, 9.B)

A ako vnímali našu školu a žiakov niektorí lektori? Tu sú ich reakcie:

Phoebe z Taiwanu: „Som veľmi rada, že som mohla učiť v takej peknej škole. Budova školy je veľmi pekná a deti sú milé. Škola a žiaci mi budú chýbať. Ďakujem za vzácne spomienky, ktoré mi navždy zostanú v pamäti.“

Liang z Taiwanu: „Najskôr by som sa chcela poďakovať učiteľom a žiakom za to, že k nám boli takí milí. Žiaci sú aktívni a vidím, ako veľmi sa snažia, keď mi chcú niečo vysvetliť. Veľmi si vážim to, ako so mnou spolupracovali. Učitelia k nám boli milí, o všetko sa postarali a pripravili nám skvelé prehliadky. Je pre mňa pocta, že tu môžem robiť dobrovoľníka a táto skúsenosť bude pre mňa nezabudnuteľná. Vašu školu som si veľmi obľúbila a ďakujem za všetko. Budete mi chýbať.“

Batuhan z Turecka: „Táto škola sa mi veľmi páči. Žiaci nám rozumejú a dokážu s nami komunikovať. Učitelia sú milí a zodpovední. Musím povedať, že žiaci na Slovensku hovoria po anglicky lepšie ako žiaci v Turecku.“

Carlos z Mexika: „Myslím si, že táto škola je veľmi dobrá. Žiaci sa veľmi snažili rozumieť nám. Deti aj učitelia k nám boli veľmi milí a priateľskí. Žiaci majú dobrú úroveň angličtiny, ale musia byť v cudzom jazyku sebavedomejší.“

Chan z Indonézie: „Toto je môj posledný týždeň na Slovensku a som rada, že som ho strávila práve tu. Škola je veľmi pekná a páči sa mi na nej všetko. Ďakujem za vrelé privítanie, veľmi si to vážim. Každý bol k nám veľmi milý. Veľmi sa mi páčila prehliadka Múzea holokaustu. Ďakujem za všetko, čo ste pre nás urobili.“

Minnie z Taiwanu: „Ďakujem tejto škole za príležitosť prísť sem a predstaviť deťom moju krajinu. Škola je super, nemá žiadne negatíva. Učitelia a žiaci sú veľmi milí. Tento týždeň je môj posledný na Slovensku a taktiež najlepší. Je to to najlepšie ukončenie mojej cesty ako dobrovoľníčky. Dúfam, že na deti čaká iba tá najlepšia budúcnosť. Decká, ste super, verte vo svoje schopnosti a dúfam, že sa niekedy ešte uvidíme!

Týždenný projekt sme ukončili spoločnou fotkou a lektorom popriali šťastnú cestu domov.

Ďakujeme Rodičovskému združeniu Amosko za finančnú podporu projektu, vedeniu školy a učiteľkám anglického jazyka za prípravu a realizáciu projektu, mestu Sereď za spomienkové predmety. Už teraz sa tešíme na 3.ročník úspešného projektu Educate Slovakia na našej škole.

Mgr. Lenka Ostrížová

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img