ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Už nestačí hryzkať. Otrasú sa, „legalizujú“ nezákonné konania a posilnení ďalším úspechom zákony porušujú ďalej. – Pravda o Seredi. časť 1. – úvod.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Poukazovaniu na netransparentné konanie v samosprávach, odhaľovaniu nevýhodných zmlúv a arogancii v samospráve sa SOL venuje už dvanásť rokov. Začalo to skutočne nevinne no dôrazne a ak by  už v začiatkoch média, teda po publikovaní prvých kritických článkov bolo neetické konanie niektorých poslancov kolegami alebo občanmi eliminované, mohlo mesto vyzerať inak.

Nezákonné konanie napriek verejnej kritike ale prešlo poslancovi Koričanskému a tak si aj on a aj ďalší jeho kolegovia dovolili ďalšie.

Prešlo (aspoň zatiaľ) aj to a aj jeho prípad ukázal ostatným, čo všetko  pri nepochopiteľnej tolerancii ich kolegov, ignorovaní takéhoto konania vedením mesta a príslušnými orgánmi a samozrejme pri apatii a nezáujme občanov, volení zástupcovia môžu urobiť.

SOL následne informovalo o mnohých prešľapoch poslancov MsZ (parkovanie na „zebre“ pred MsÚ, garáži „za zásluhy“ pre rodinného príslušníka poslankyne a ďalších), o špinavej vode za ktorú platíme dva krát, o nehoráznom zvýšení poplatkov za MŠ o viac ako 100% a mnohých iných kauzách, na ktoré už väčšina občanov dosť určite zabudla.

K tej ozajstnej a časom už ani neskrývanej arogancii moci však došlo až po voľbách v roku 2010, kedy „to dal“ dlhoročný poslanec MsZ Ing. Martin Tomčányi. Obklopil sa poslancami a podnikateľmi, ktorí sa nemali problém vyjadriť ani verejne na kameru, že stačí mať dostatočný lobing v poslaneckom zbore a záujmové skupiny budú mať odsúhlasené vlastne všetko…

Netrvalo dlho a predsavzatia spolu s verejnými sľubmi  danými voličom Tomčányiho pred voľbami – transparentnosť, informovanie obyvateľov a voličov aj cez SOL takpovediac vzali za svoje.

Dnešným prvým dielom seriálu  „Pravda o Seredi“ začíname občanov informovať o veciach, ktoré mnohí netušili, zákulisí a rizikách tvorby média, o tom, aký nátlak a od koho konkrétne je roky na SOL vyvíjaný a o snahách o jeho ekonomickú, ale aj fyzickú likvidáciu.

V jednotlivých častiach vyjdú na verejnosť fakty, ktoré nepotešia viacerých poslancov MsZ hrajúcich roky minimálne na dve strany, o vypočítavosti niektorých volených zástupcov a braní ohľadu pri rozhodovaní na svoj osobný prospech, neohrozenie si príjmu z dotácií pochádzajúcich z verejných finančných zdrojov  a dokonca o vedomom uprednostňovaní osobného záujmu nad záujmom verejným. A to zakazuje nielen etika, morálka, sľub skladaný poslancami, ale aj príslušná legislatíva.

Na verejnosť vyjdú fakty a súvislosti, v ktorých môže vnímať dianie v meste len človek so záujmom o veci verejné. Ten zpravidla vie kde aké informácie zoženie a ako s nimi má naložiť. A to je málo. Drvivá väčšina ľudí totiž denne žije svoje bežné životy a veľa času im na reálny záujem o dianie v meste nezostáva. Práve to sú však ľudia rozhodujúci sa nie na základe toho, že by snáď boli hlúpi, oni len nemajú práve dostatok informácií.

Sme si vedomí faktu, že seriál ktorý týmto spúšťame bude mať aj svojich kritikov, no berieme to ako fakt, s ktorým sa musíme vysporiadať nielen my, ale aj tí ľudia, ktorým zverejnené veci nebudú po vôli, prípadne demaskujú roky pretrvávajúcu pretvárku a ťaženie práve z nedostatku informácií medzi občanmi, či informácií úmyselne skresľovaných vedením mesta.

Pre zachovanie férovosti v rámci možností sa vždy pred zverejnením informácií pokúsime kontaktovať každú verejne činnú osobu a dáme jej možnosť zaujať stanovisko, či sa k materiálu vyjadriť. Či možnosť využijú, bude na nich.

Ak majú občania podnety, poznatky o netransparentnom správaní sa volených zástupcov z minulosti či súčasnosti, ich konaní proti verejnému záujmu, zneužívaní postavenia, funkcií či vplyvu vo svoj prospech (získavanie majetkov) a pod., môžu nás kontaktovať na e-mail, ktorý je uverejnený v kontaktoch. Ak má občan záujem o zachovanie anonymity, stačí o toto požiadať v e-maili.

Priatelia, spolu síce pomaly no o to trvácnejšie meníme  mesto už v podstate dvanásť rokov.

Po  nedávnom návrhu vedenia mesta obmedzujúcom práva poslancov a jeho odhlasovaní  na poslednom rokovaní  MsZ sme uznali, že sú v meste mocensky silní ľudia, ktorí stratili všetky zábrany (morálne a etické už dávno) a v záujme presadenia svojich záujmov sa neštítia ničoho. Je na nás, aby sme im  ukázali čiaru, za ktorú nemôžu. A to ani vtedy, kedy si myslia že stačí vyhrať voľby na to, aby mohli všetko…

– – –

Takže  už nestačí hryzkať. Otrasú sa, „legalizujú“ nezákonné konania a posilnení ďalším úspechom zákony porušujú ďalej. Pre lepšiu orientáciu a uchovanie seriálu ako celku sme zvolili zavedenie novej rubriky pod názvom „Pravda o Seredi“. Druhú časť seriálu prinesieme už onedlho.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Pán Majko máte pravdu obyčajný človek ktorý rieši denne problémy prežiť nevie čo sa deje.Toto ste mal zverejniť už dávno!!!!A poslanci sa môžu hanbiť.Vymenili svoj blahobyt a zákazky pre firmy za poslušnosť.Nám občanom hádžu omrvinky od stola.Pofľakované chodníky,špinavé a nepokosené mesto,zvýšené dane.Primátor si robí čo chce.Dokedy????

  2. Pre halo ,treba p.občan otvoriť oči,pomáha to,to čo je písané ,,abcd “ je vidieť voľným okom/očami ,treba ich otvoriť a budete vidieť čo je v predchádzajúcom príspevku napísané,a p.primátor Tomčányi si naozaj robí čo chce,vlastne nič pre mesto SEREĎ ale pre svoje vrecká a jeho prisluhovačov áno.Pokúste ísť na Mú niečo vybaviť,potom budete v obraze prečo je toľko sťažností na úradníkov na Mú Sereď, potrebovalo by to kontrolu ale z vyšších inštancií,a možno by sa niečo našlo,podľa toho ako ďaleko to zamietli pod koberec,a náš p.primátor Tomčányi má dlhé chápadlá a veľa ako chobotnica.Veľmi smutné že občania/obyvatelia tohoto kedysi pekného a dobrého mesta SEREĎ sa stalo takéto zanedbané a nie moc dobré mesto,bojíte sa ísť večer alebo aj cez deň prejsť po meste,je to smutné a obraz nášho ,,dobrého “ p.primátora Tomčányiho .Chceme veriť že tam už nebude dlho sedieť,

  3. Pravdu máš. Ale čo sme si zvolili, to máme. Odborníkov na futbal. Na nič viac. Celé roky nie je o nich v laviciach počuť. Len keď to niekto potrebuje.

  4. My konkrétne sme boli na voľbách a vždy ideme ,pretože je to naše právo,ale p.primátora Tomčányiho sme nevolili ani raz,pretože ho poznáme od malička a vieme čo ma za predkov,preto tam taký človek ako je on nemá čo hľadať,a ten štadión ? Škoda hovoriť a aj písať ,zbytočnosť pre mesto,kto hrá za SEREĎ ????

  5. Občan, neviem čo si ty vybavoval, ale ja takéto skúsenosti s úradníkmi MsÚ vôbec nemám.V januári som vybavoval s daňami z nehnuteľnosti,mal som problém s vyplňovaním tlačív, vo februári na kontaktnom pulte zasa iné záležitosti, ale vždy milo a ústretovo sa pracovníčky chovali a pomohli. Teda neviem v čom ty máš iné skúsenosti, čo si sa pokúšal vybaviť,o akom obraze hovoríš.

  6. Moja osobna skusenost s beznymi uradnikmi – ak maju moznost vyhoveju vo vsetkom. Urcite obstrukcie citim u niektorych veducich oddeleni. Sice to napriamo nepovedia, no z pristupu to vyplyva.

    Bezni uradnici, resp. uradnicky to podla mna beru profesionalne a z pravidla si svoju pracu robia dobre. A tak to ma byt.

    Veselicky ale raz ked som za nim prisiel do kanclu odletel ako orlol – mal panicky strach pred akoukolvek otazkou. To zase povazujem za skodu, lebo on sa vzdy vynajst vedel. Teda dovtedy, pokym nemal urcene co ma hovorit a ako ma reagovat.

    Alebo zeby nie? 😉

    Co Ty na to Lubos, dnes si pocas pracovnej doby znovu nedvihal sluzobny mobil. Uz mate uznesenie odsuhlasene poslancami a si zahojeny? Neboj sa, nie nadlho. ja som v tom clanku pred zastupitelstvom nekecal, namotali ste ich na blbost a oni na to pridu…

  7. Stavebný úrad napríklad,p.halabrinova ,napr.p.adamcikova,napr.p.primátor Tomčányi a atď,napr.nedodržanie lehôt no je toho veľa a kto má takúto skúsenosť nemôže napísať že úradníčky sú ústretové,zatiaľ som sa s iným prístupom nestretol,česť výnimkám,tých je tam málo,určite bude to mať dohru aj niekde inde,

  8. Občan 17. februára 2020, 23:11 at 23:11 – jasne, ze nie kazdy ma rovnake skusenosti.

    Ja písem za seba a nemienim si ucelovo vymyslat. Preto som napisal, ze s radovymi uradnickami NEmam zle skusenosti.

  9. SOL nečíta ani Tomčányi, len neviem pochopiť kde zobral a na súde so mnou a do žaloby predložil toľko článkov a príspevkov proti mne. Asi mu to kopírovala manželka.

  10. Nikdy som nemal problém na úrade či s ochotou alebo porozumením ,nie som zástanca poslancov ani primátora .Všimol som si ako každý zmenu v meste ,nieje to pozitívne no ale na druhú stranu sem ten Vami označovaný primátor priniesol obyčajným ľudom kopec pracovných príležitostí .V Trnavskom kraji sú na tom aj horšie niektoré mestá či obce .Keď ste tak spravodlivý treba myslieť na verejný záujem pokiaľ Vaše informácie a dôkazy poukazujú na ekonomickú trestnú činnosť alebo zneužitia právomocí verejného činiteľa ste povinný poskytnúť to orgánom činným v trestnom konaní ! A nie tu písať príbehy ako v kriminálke podfarbená Vašimi tvrdeniami,tomu sa vraví ohováranie pri všetkej slušnosti .Mali by ste konať to bude prospešnejšie a potom o tom rozpisovať .

  11. Tomčányi sem nepriniesol žiadne nové pracovné príležitosti. To firma Rebod vybudovala priemyselný park a zháňala investorov. A vynikajúca poloha Serede pomohla naplniť tento park investormi. Žiaden investor nikam nepríde, len preto, že si to želá nejaký primátor. Každá firma zvažuje veľké množstvo okolností hlavne ekonomických a rozhoduje sa na základe ich vyhodnotenia a nie želania nejakého primátora. U majka sme svojho času mali debatu na tému nášho priemyselného parku. Na jednej strane ja a viceprimátor Rampašek za park a oproti nám Tomčányi a vtedajši poslanec Kyselý. Veľmi dobre si pamätám ako Tomčányi ohajoval svoje demagogické tvrdenia aj tak, že si so sebou prinielon vytlačené hárky s číslami, o koľko stúpla nezamestnanoť, koľko firiem a s nimi pracovných príležitostí odišlo zo Slovenska a podobne. Otŕčal ich do Majkovej kamery. Život však ukázal, že pravdu sme mali my, že priemyselný park zabezpečil pre sereďanov množstvo pracovných príležitostí.
    Tomčányi bol jedným z tých, ktorí zabránili prijatiu uznesenia, na základe ktorého by mesto bolo mohlo dostať nenávratné finančné prostriedky určené práve pre priemyselný park. Tu na SOL som k tejto téme svojho času napísal viacero článko, za ktoré som bol napádaný a urážaný. Dnes je jednoznačné, že sme spolu s vtedejším viceprimátorom Rampašekom mali pravdu.

  12. Doplnenie
    Preto, že sme neprijali patričné uznesenie, tak sme nič nedostali. A pokiaľ sa pamätám, tak išlo o milióny, ktoré nakoniec skončili kúsok od nás a síce v Trnave

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img