ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Na zastupiteľstve sa v hlasovaní poslancov ukáže, kto za koho kope.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď / Inak lepšie, jednoduchšie a stručnejšie asi ani nejde  napísať. Áno, práve na zajtrajšom zastupiteľstve pri hlasovaní v bode  14F bude mať možnosť občan vidieť, kto z poslancov dobrovoľne (?), no bez najmenších pochýb vedome dvihne ruku za významné obmedzenie práva poslancov rozhodovať o mestskom majetku, jeho predaji a nakladaní s ním.

Návrh na rokovanie zastupiteľstva predložili  a jeho spracovateľmi sú  prednosta MsÚ  Ing. Tibor Krajčovič a JUDr. Ing. Daniela Vargová. Iste sa tak nedialo bez vedomia primátora a štatutára mesta Ing. Martina Tomčányiho.

Aký scenár sa zajtra môže odohrať, a čo si treba všímať?

ktorí poslanci MsZ zajtra budú na rokovaní zastupiteľstva rovno účelovo chýbať (uznajú, že lepšie je nebyť prítomný) a teda nebudú musieť v danom momente riešiť dilemu „byť či nebyť“ na tej správnej strane (ktorá to len je?) a neriešiť zodpovednosť ani v budúcnosti

ktorí poslanci sa krátko pred hlasovaním vyberú mimo sálu vybaviť si dôležitý telefonický hovor, prípadne neodolajú nutkaniu vykonať potrebu

ktorí poslanci k prerokovávanej téme pristúpia pragmaticky a pokúsia sa menej zdatným  kolegom vysvetliť, že človek s inteligenciou aspoň mierne prevyšujúcou pacienta psychiatrickej liečebne predsa dobrovoľne a bez vhodnej motivácie neobmedzí vlastnú právomoc danú volenému zástupcovi legislatívou  a teda sám seba nepostaví do úlohy štatistu manipulovaného  ako Hurvínka na špagátiku či vodítku obmedzenej dĺžky.

– či v momente neistoty o výsledku hlasovania predsedajúci rokovaniu (zpravidla primátor) nevyhlási prestávku a ak áno, ktorí poslanci sa pred hlasovaním odoberú na „zdravotnú“ „kávičku“ niekam mimo, hlavne mimo dosah verejnosti.

ktorí poslanci budú s nasadením všetkých síl obhajovať predložený návrh s tým, že „lepšie snáď už byť nemôže“

Dnes sme telefonicky kontaktovali predsedkyňu Legislatívno právnej komisie poslankyňu JUDr. Editu Červeňovú s otázkou, čo na predmetný bod hovorí a aké uznesenie opustilo včerajšie rokovanie komisie. Poslankyňa si zobrala čas na zistenie odpovede a následne nám oznámila že jednu časť komisia neodporučila prerokovať a inú áno. Viac v zápisnici, ktorú nám pracovníčka MsÚ zaslala.  20200212121508_20200211zapisnica_5e43de3ccc9f20.69197205

Následne sme kontaktovali spracovateľku a predkladateľku bodu rokovania mestskú právničku  JUDr. Ing. Danielu Vargovú, ktorá sa v telefonáte ako tak aj vyjadrila, no k jej vyjadreniu pristúpime korektne a nebudeme ho parafrázovať, aby nedošlo k skresleniu ňou podanej informácie. Požiadala nás totiž o zaslanie otázok e -mailom s tým, že na ne určite poskytne odpoveď.

Otázky predkladateľke návrhu:

Milos Majko <majkomilos@gmail.com>
13:47 (pred 9 hodinami)
komu: podatelna, info, seredonline

Dobry den pani Dr. Vargova,
v nadvaznosti na tel. rozhovor Vas ziadame o odpoved na nasledujuce otazky:

1. V bode 14F rokovania zajtrajsieho MsZ ako predkladatel navrhujete vyrazne okliestenie prav poslancov MsZ ako celku rozhodovat o nakladani s majetkom mesta. Aky na to mate dovod?

2. Poslanec MsZ je viazany a jeho prava a povinnosti upravuje zakon 369/1990 Z.z. Budu zachovane prava poslancov v rozhodovani v nakladani s majetkom mesta zachovane v sucasnej miere za predpokladu, ze poslanci MsZ odhlasuju predmetne Vami navrhovane zmeny v Zasadach hospodarenia s majetkom mesta Sered?

3. Bol predmetny navrh vyhotoveny a poslancom MsZ predlozeny s vedomim primatora a statutara mesta Ing. Martina Tomcanyiho?

Dakujem za odpovede. Ako som Vam oznamil, clanok bude poblikovany dnes v predvecer, preto prosim o Vase odpovede na otazky dnes do 17:00 hodiny.

Srdecna vdaka.
Milos Majko, SeredOnLine.sk

Na prvý pohľad právničkou Vargovou poskytnutá „vyčerpávajúca“ odpoveď:

JUDr. Ing. Daniela Vargová <daniela.vargova@sered.sk>
17:13 (pred 6 hodinami)
komu: mne

Vážený pán Majko,
z dôvodu pracovnej zaneprázdnenosti Vám na Vaše otázky musím odpovedať veľmi stručne:

Zdôvodnenie návrhu zmien je uvedené v dôvodovej správe k predmetnému materiálu, ktorý je zverejnený na webe mesta. Zajtrajšie rokovanie MsZ k uvedenému bodu Vám možno poskytne odpovede na Vaše otázky.
S pozdravom,
JUDr. Ing. Daniela Vargová
vedúca právneho a majetkového referátu

V súvislosti s našou otázkou spracovateľke a predkladateľke návrhu Dr. Vargovej uvedieme len toto:

Naša otázka znela: „Pani mestská právnička, čo konkrétne Vás viedlo k návrhu bodu programu takto vážne obmedzujúceho práva poslancov rozhodovať o nakladaní s majetkom mesta? Povedzte na rovinu, čo pripravujete?“

Tak trochu pani právničku chápem, že zmysluplnejšiu odpoveď pri snahe zachovať si akú takú úroveň asi dať nemohla. Alebo že by mohla, len by ňou veľa  prezradila?

Nuž, už o niekoľko hodín budú rokovať poslanci MsZ. Majú možnosť predkladateľa sa pýtať osobne. Sledujúc diskusiu pod predchádzajúcim článkom k tejto téme, záujem občanov o odpovede stále trvá.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img