ISSN 1337-8481

piatok, 26. apríla, 2024

Podvody s fiktívnym predajom áut z Európy: Slováci prichádzajú o desaťtisíce Eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Napriek minuloročnému upozorneniu polícia naďalej eviduje podvody v súvislosti s predajom automobilov v Európe. Podvodníci ponúkajú na internete reálne vozidlá, ktoré väčšinou ale patria iným majiteľom – od nich podvodníci získajú potrebné doklady, keď predstierajú, že majú o auto záujem. Fotografie a doklady iného majiteľa tak ponúkajú na predaj bez jeho vedomia. Zákazníkov podvedú tak, že síce im pošlú reálne doklady, avšak požadujú od nich zaplatenie určitej sumy vo forme „rezervačného“, „dopravného“ alebo „zálohového“ poplatku. Po odoslaní peňazí sa už viac neozvú. Ide o stovky, ale aj tisíce eur. Samozrejme využívajú aj falošné a pozmenené doklady. Evidujeme prípady, kde takýmto konaním podvodníci pripravili poškodených Slovákov aj o sumu prevyšujúcu 50 000 Eur. Aktuálne pri takomto podvode figurovala prepravná spoločnosť, ktorá mala vozidlo kupujúcemu dodať, pritom pravdepodobne ide o neexistujúcu, vymyslenú firmu.

Ako sa nenechať podviesť automobilovými inzerátmi:
– pri kúpe auta na internete veľmi zvážte každú platbu, prevod peňazí dopredu, hoc aj zálohu,
– ak ste aj zaplatili zálohu po predchádzajúcej dohode s predávajúcim a tento zrazu z akéhokoľvek dôvodu sa vám ozve a dožaduje sa zaplatenia, doplatenia celej sumy, mali by ste veľmi zvážiť ďalší prevod peňazí,
– skontrolujte podľa možnosti všetky informácie, ktoré sú vám zasielané predávajúcim, o predávajúcom, o vozidle, prípadne o firme, jednoducho cez vyhľadávač internet, napríklad sídlo firmy, cez google maps, prípadné podporné dokumenty, ktorými sa firma prezentuje, ako sú rôzne certifikáty, u ich pôvodcov,
– pozor v prípade prevodu peňazí na to, kam posielate peniaze, mali by ste si všímať, kde vozidlo kupujete a kam posielate peniaze, o podvodnom úmysle môže svedčiť aj, ak má predajca pobyt v jednej krajine, napríklad v NSR)a jeho bankový účet inde, v inej krajine, napríklad v Taliansku, v Bulharsku, v Rumunsku, v Poľsku, Chorvátsku a pod. (podľa kódu IBANU sa dá ľahko spoznať, odkiaľ pochádza bankový účet, prvé dve písmená),
– na záver, ak sa nechcete stať obeťou podvodníkov, ktorí sú schopní vám zaslať úplne vierohodné dokumenty vozidla a predávajúceho, vo vlastnom záujme veľmi dobre zvážte kúpu auta na internete, bez toho, že by ste si pre auto išli osobne a mali možnosť auto pred vyplatením osobne vidieť.

Viac o podvodoch a hoaxoch na Hoaxy a podvody – Polícia SR.

Foto: ilustračná

zdroj: Polícia SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Ja sa cudujem, ze v dnesnej dobe, ked je aut jak nasranych – niekto zaplati peniaze do cudziny vopred cloveku, ktoreho nikdy nevidel a za auto, ktore si v reale nepozrel a navyskusal.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img