ISSN 1337-8481

piatok, 29. marca, 2024

Expedícia na vulkány Vesuv, Volkano, Stromboli a Etna.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Po prvý raz som na sopku vystúpil krátko po ´89-tom roku, kedy sa nám otvorili hranice a cestovanie smerom na západ sa stalo dostupným pre všetkých ľudí, ktorí cestovať mali záujem.

V 1995 roku sa štyridsať ľudí prevažne z Galanty a okolia rozhodlo absolvovať  1. Slovenskú expedíciu po štyroch vulkánoch Európy. A nebol to zájazd seniorov, ale regulérna expedičná cesta s odborníkom vulkanológom majúcim osobné skúsenosti s jednou z najväčších erupcií vulkánu Etna z roku  1992. Expedícia si dala za cieľ výstup ku kráterom sopiek Etna (Sicília) a Stromboli (ostrov Stromboli zo súostrovia Lipari) a zostup do krátera sopky  Vesuv (pri Neapole) a Volkano (ostrov  Volkano z Liparského súostrovia).

Na presun sme použili autobus KAROSA a počas dvoch týždňov sme spali vonku pod stanmi, resp. na Sicílii priamo „pod širákom“.

Expedícia sa zapísala do cestovateľských dejín ako významný krok k spoznávaniu dovtedy pre nás nedostupných, no mimoriadne zaujímavých  miest Európy. A to nie klasických dovolenkových vtedy obľúbených  destinácií ako Bibione, Rimini či pobrežie Španielska, ale unikátne prírodné výtvory – vulkány.

V súčasnej dobe plánujeme zopakovanie tejto expedície prakticky po štvrť storočí. Expedíciu plánujeme vykonať po trase  Slovensko – Rakúsko – Taliansko a to s prvým výstupom na sopku Vesuv pri Neapole. Predtým sa samozrejme zastavíme v Ríme. A neobídeme ani historické Pompeje zasypané popolom pri masívnej erupcii Vesuvu v roku  79. n.l.

Podľa rozhodnutia členov expedície sa na ostrov Sicília, resp.  Volcano a Stromboli presunieme nočným trajektom  z Neapola, alebo po vlastnej osi trajektom z Villa san Giovanni alebo Regio di Calabria do sicílskeho prístavu Messina. Postupnosť navštívených vulkánov teda závisí od zvoleného spôsobu prepravy smerom na Sicíliu a späť.

Samotný vulkán na ostrove  Volcano je dostupný relatívne jednoducho po zaplatení poplatku za výstup.Po výstupe ku kráteru vulkánu trvajúcemu asi 45 minút, sa nám naskytne výnimočný pohľad do krátera čiastočne spiacej sopky.    

Že to príroda do budúcnosti s erupciou myslí vážne svedčí síra unikajúca na mnohých miestach zo zeme ako odvetranie plynov hromadiacich sa v kráteri, resp. v hlbinách Zeme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do samotného krátera je možné zostúpiť, aj keď teplota v niektorých častiach krátera sa veľakrát pohybuje v dosť vysokých číslach, ktoré podľa mojich vlastných skúseností nezvláda ani videotechnika.

Ostrov Stromboli je známy stále činným vulkánom rovnomenného názvu, na vrchol ktorého náročný výstup zvládlo asi sedem ľudí z celej skupiny, ktorí na ňom iba niekoľko metrov od krátera s vriacou lávou aj prenocovali. Práve nocľah na tomto činnom vulkáne je pre mňa dodnes jedným z najsilneších cestovateľských zážitkov.

V súčasnej dobe žiaľ výstup na vrchol tohto aktívneho vulkánu tak jednoducho možný nieje.

Posledným a pravdepodobne najznámejším vulkánom ktorý máme záujem vidieť, je Etna na Sicílii. Tento vulkán rovnako ako Stromboli nie je možné zdolať až priamo po kráter, pri ktorom máme fotografie z roku  1995. Stále ale výstup do bezpečnej zóny možný je a za zážitok stojí aj návšteva údolia  Vall del Bowe, ktoré je práve od erupcie v roku 1992 zaliate lávou a to vrátane celej dediny, ktorá v údolí bola.

Na vrchole vulkánu ETNA na Sicilii priamo pri kráteri sopky. Expediicia 1995.

 

Cesta po trase dlhej viac ako 5000 km bude síce atraktívna, no náročná, preto počítame s niekoľko dňovým oddychom pri mori a relaxom ako na ostrove Volcano, tak na ďalších miestach, ktoré nás cestou očaria a zaujmú.

Ak máte záujem pridať sa k expedícii, kľudne nás kontaktujte telefonicky alebo e-mailom na adrese:  chcemist@naexpediciu.sk. Radi poskytneme bližšie informácie a prediskutujeme nevyhnutné už teraz známe detaily expedície.

Nejedná sa o prvú našu cestu a priamo na cestovateľskom portáli www.naexpediciu.sk si môžete pozrieť reportáže z nami absolvovaných expedícií napr:  2X Donbas na Ukrajine, Náhorný Karabach, Kaukaz – Azerbajdžan, Gruzínsko a Arménsko, Japonsko, Izrael – Jordánsko, Kazachstan, Irán – Perský záliv a desiatky ďalších.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img