ISSN 1337-8481

piatok, 19. apríla, 2024

Posledné dni na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Finančná správa SR |MM| Daňové priznanie k dani z motorových vozidiel (DP k DzMV) je potrebné podať a daň aj zaplatiť do 31. januára 2020. Za nepodanie daňového priznania v ustanovenej lehote hrozí pokuta vo výške od 30 do 16 000 eur. Finančná správa upozorňuje, že pri bankových prevodoch platenia dane je potrebné brať do úvahy aj čas uzávierky transakcií pri jednotlivých bankách.  

DP k DzMV za zdaňovacie obdobie 2019 je potrebné podať a daň zaplatiť do 31.januára 2020. Toto daňové priznanie podávajú daňové subjekty, ktoré používajú vozidlo evidované v Slovenskej republike na podnikanie. Všetky daňové subjekty, ktoré sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronicky (platitelia DPH, právnické osoby zapísané v obchodnom registri, fyzické osoby – podnikatelia), musia podať toto daňové priznanie výhradne elektronicky. Fyzické osoby, ktoré sú registrované pre daň z príjmu, ale nie sú podnikateľmi podľa obchodného zákonníka, môžu daňové priznanie podať aj poštou, alebo osobne na daňovom úrade. To platí napríklad aj pre občianske združenia, ktoré majú oprávnenie na podnikanie a nie sú zapísané v obchodnom registri.

Daňové povinnosti sú pre daňovníka rovnaké za zdaňovacie obdobie roka 2019 tak, ako platili pre zdaňovacie obdobie 2018. Sadzba dane je uvedená v prílohe č. 1 zákona o dani z motorových vozidiel [nové okno] a odvíja sa od centimetrov kubických (zdvihového objemu valcov motora) v prípade osobných automobilov, od kilowattov za hodinu v prípade elektromobilov a od celkovej hmotnosti a počtu náprav u nákladných áut (úžitkových vozidiel). Sadzba dane určená podľa prílohy č. 1 sa následne upravuje (zvyšuje, znižuje alebo ponecháva) podľa veku vozidla. Daň sa platí za vozidlá kategórie M, N, O aj kategórie L, teda napríklad aj za elektroskútre, motocykle, trojkolky či štvorkolky, ak sa používajú na podnikanie.

Finančná správa zabezpečila pre približne 180 000 daňovníkov predvyplnené daňové priznanie k DzMV. Zaslala ho ešte začiatkom januára subjektom, ktoré majú aktívnu elektronickú schránku na portáli finančnej správy a zároveň minulý rok podali daňové priznanie za zdaňovacie obdobie 2018.

Predvyplnené DP k DzMV si daňové subjekty nájdu priamo v časti História komunikácie – Prijaté dokumenty v osobnej internetovej zóne daňového subjektu na portáli finančnej správy. Dokument obsahuje všetky identifikačné údaje daňovníka, zdaňovacie obdobie, druh daňového priznania aj samotný výpočet dane. Aj takto vyplnené daňové priznanie však musí daňovník najskôr skontrolovať a doplniť aktuálne údaje pre nové zdaňovacie obdobie 2019. Teda tie, ktoré nemohli byť v predvyplnenom priznaní zohľadnené a zaznamenané, nakoľko neboli spracované v daňovom priznaní za minulé zdaňovacie obdobie. Následne musí daňové priznanie podať. A to aj za predpokladu, ak by predvyplnené daňové priznanie nijako neupravoval. 

V prípade akýchkoľvek doplňujúcich informácií zo strany klientov odporúča finančná správa kontaktovať priamo call centrum finančnej správy na 048/43 17 222, na ktorom získajú klienti profesionálnu pomoc a odborné usmernenie. Voľba k DzMV a voľba Informácie k elektronickej komunikácii a technická podpora bude pre klientov v piatok 31.01.2020 dostupná až do polnoci.

Finančná správa upozorňuje, že daňové priznanie treba v lehote nielen podať, ale daň aj zaplatiť. V prípade bankových prevodov je potrebné zohľadniť čas uzávierky transakcií pri jednotlivých bankách. Dôležitý je totiž termín, kedy boli financie z účtu daňovníka odpísané. V prípade platby prostredníctvom Slovenskej pošty je dôležitý termín podania na pošte.

Za nepodanie daňového priznania v ustanovenej lehote hrozí pokuta vo výške od 30 do 16 000 eur. V prípade nezaplatenia dane je potrebné počítať aj s úrokmi z omeškania tak, ako ich definuje zákon.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img