ISSN 1337-8481

sobota, 20. apríla, 2024

Združenie SK 8:  Zhodujeme sa na potrebe dokončenia reformy verejnej samosprávy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
TTSK |MM|  Združenie samosprávnych krajov SK 8 víta aktivitu Únie miest Slovenska (ÚMS), ktorá dnes predstavila svoj koncept dokončenia reformy verejnej správy.„Vítame diskusiu o dokončení reformy verejnej správy, do ktorej dnes prispela Únia miest Slovenska. Stav, v ktorom sa nachádzame, mal byť len dočasný a je nevyhovujúci predovšetkým z pohľadu občana, ktorý často nevie, čo na ktorom úrade môže vybaviť. Som rád, že môžem konštatovať veľkú mieru zhody s ÚMS na potrebe dokončenia decentralizácie,“ povedal predseda Združenia SK 8 Jozef Viskupič.

Kraje sú pripravené na ďalšiu odbornú, argumentmi podloženú diskusiu o úprave prerozdelenia kompetencií vo verejnej správe. V tejto súvislosti SK 8 predstaví 12. marca 2020 v Košiciach vlastný koncepčný dokument, ktorý zadefinuje pohľad samosprávnych krajov na budúcnosť fungovania verejnej správy a samosprávy.

K obsahu pripravovaného dokumentu Jozef Viskupič uviedol, že „krajom by mali byť posilnené kompetencie a zvýšená fiškálna nezávislosť. Len silné kraje totiž dokážu komplexne a efektívne rozvíjať územie s citom pre nadobecný charakter tých služieb, ktoré si to vyžadujú (cesty 2. a 3. triedy, stredné školstvo, sociálna starostlivosť, cestovný ruch, životné prostredie…). Navyše, sme presvedčení, že  silná miestna a regionálna samospráva, s priamym mandátom od občanov, je vhodným nositeľom väčšiny kompetencií, ktorými dnes disponuje miestna štátna správa.

Koncepčný dokument Združenia SK 8, ktorý predstavíme v marci 2020 bude naším príspevkom do diskusie o dokončení decentralizácie a reformy územnej samosprávy, s ktorým mienime osloviť aj politické strany, a predovšetkým vstúpiť do formovania nového programového vyhlásenia vlády,“ dodal Viskupič.

Pozičný dokument SK 8 bude voľne vychádzať zo záverov minulo-októbrovej konferencie Združenia SK 8 „Budúcnosť regionálnej samosprávy na Slovensku.“ Akademici a odborníci z praxe sa budú zapojení tak do prípravy dokumentu, ako aj do následného workshopu.

Jozef Viskupič, predseda SK 8 a trnavský župan

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img